יום בחירות גורלי בטורקיה: "בפעם הראשונה ארדואן במתח"
יותר מ-59 מיליון טורקים יכולים לגשת לקלפיות שנפתחו ברחבי המדינה, ביום שמהווה מבחן עבור ארדואן - שעלול להיגרר לסיבוב שני. "הדמוקרטיה במצב נורא", אמר אחד ממתנגדיו בקלפי באיסטנבול. שישה בני אדם שפרסמו סרטונים נגד הנשיא נעצרו בחשד להעלבתו
הקלפיות ברחבי טורקיה נפתחו הבוקר (יום א') לרגל הבחירות לפרלמנט ולנשיאות - בחירות גורליות עבור הנשיא המכהן רג'פ טאיפ ארדואן. ניצחון היום יעניק לו סמכויות חסרות תקדים. לפי הסקרים הוא מוביל, אך עלול להיגרר לסיבוב שני נגד המועמד החילוני מוהרם אינצ'ה.
"טורקיה שאנחנו רוצים כבר לא קיימת יותר. הזכויות שלנו מופרות, הדמוקרטיה במצב נורא", אמר סמא בן ה-50, עובד בענף הרפואה, לאחר שהצביע באיסטנבול. בריאיון לסוכנות הידיעות "רויטרס" הוא סירב לומר במי הוא בחר, אך מדבריו ברור שעל הפתק לא היה כתוב "ארדואן".
"אם הוא ינצח, אני חושבת שכל המכשולים שניצבים לפנינו ייעלמו ונחזיר לעצמנו את השליטה", אמרה נסרין קוחה בת ה-37, נציגת שירות טלפונית, שהצביעה עבור ארדואן. תומך אחר של ארדואן, אנגין אוזמן, מלח לשעבר בן 60, אמר כי "האופוזיציה תפסיק להיות מטרד עם המערכת הנשיאותית החדשה".
"התקווה שלנו זה מוהרם. אני מקווה שנצליח בעזרתו לקום ליום יפה יותר מחר", אמר סבנם איזגיט בן ה-59 בקלפי באיסטנבול. צ'ם גורסן, נהג במקצועו שהצביע גם בקלפי באיסטנבול, הוסיף: "אנחנו מצביעים על ארץ טובה יותר עבור ילדינו". הולייה אוזדמירל, שגם הגיעה להצביע באיסטנבול, אמרה לסוכנות הידיעות AFP כי "בכל מערכת בחירות יש לי תקווה, אבל השנה אני הרבה יותר מאמינה שיש סיכוי".
בריאיון לאולפן ynet הסביר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה ממרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, כי "בפעם ראשונה מאז 2002, ארדואן מרגיש את המתח מאוד חזק. אתמול הייתה הפגנה ענקית של מתנגדיו בצד האסייתי של איסטנבול, בכיכר מרטפה. לפי האופוזיציה הגיעו לשם סדר גודל של 5 מיליון אנשים".
ארדואן עצמו השתתף אתמול בחמש עצרות בחירות של מפלגת "הצדק והפיתוח" באיסטנבול. "הנשיאות צריכה ניסיון", אמר ארדואן בן ה-64 לתומכיו הנלהבים. "בעזרת אללה נוכל מחר בערב לחוות ביחד את האושר הזה. האם אתם מוכנים להביא את הניצחון?", שאל את הקהל, והבטיח להמשיך בפרויקטים ענקיים בתחום התשתיאיות – שמאפיינים את כהונתו וסייעו לו להפוך למנהיג הפופולארי ביותר בטורקיה מאז אטאטורק, אבי האומה הטורקית.
סוכנות הידיעות "אנטוליה" דיווחה הבוקר כי המשטרה עצרה שישה בני אדם אמש, לאחר שהשתתפו בעצרת של אינצ'ה. על פי הדיווח, השישה פרסמו בימים האחרונים סרטונים ברשתות החברתיות ובהם הם נראים צועקים נגד ארדואן ומגדפים אותו. השישה נעצרו בחשד ל"העלבת בכירי המדינה".
לבחירות הנוכחיות יש חשיבות מיוחדת. במקור הן היו אמורות להיערך רק בשנה הבאה, אבל הנשיא ארדואן יזם את הקדמתן בטענה שלטורקיה דרוש נשיא בעל סמכויות נרחבות לטווח ארוך, כזה שיוכל להתמודד עם האתגרים הכלכליים והביטחוניים. הבחירות הללו ישלימו את המעבר של טורקיה ממערכת שלטון פרלמנטרית למערכת שלטון נשיאותית, מהלך שנוי במחלוקת שארדואן הצליח לאשר רק בזכות ניצחון דחוק במשאל העם בשנה שעברה.
מי שייבחר לנשיא טורקיה ייהנה מסמכויות ששום מנהיג ממנהיגי טורקיה לא החזיק בהן במאה השנים האחרונות: תפקיד ראש הממשלה יחדל להתקיים, והנשיא ינהיג למעשה את הממשלה, את המשטרה ואת הצבא. לפי הסקרים ארדואן צפוי לקטוף בקלות את המקום הראשון בסיבוב הראשון, אבל אם לא ישיג בו 50% מהקולות הוא ייגרר לסיבוב שני, ובו כבר צפוי לו מרוץ צמוד בהרבה.
סקרים מלמדים שכוחו של ארדואן נשחק לאחרונה בצל משבר הלירה הטורקית, ולפי הסקרים האחרונים הוא זוכה ל-47-44 אחוזים מהקולות. לפי הסקרים אינצ'ה זוכה לכ-29-25 אחוז מהקולות ומקדים בערך ב-20% שני מועמדים אחרים – מרל אקשנר מהמחנה הלאומני וסלחאטין דמירטש הכורדי – שיראה את תוצאות הבחירות מהכלא. המתמודד שיעפיל לסיבוב השני מול ארדואן צפוי לאחד סביבו את מפלגות האופוזיציה ואת תומכיהן – וינסה להדיח את ארדואן מהשלטון לראשונה אחרי 15 שנה.
יותר מ-59 מיליון טורקים יכולים להצביע בבחירות, שלושה מיליון מהם גרים בחו"ל. זו הפעם הראשונה שבה הם יצביעו במקביל לנשיאות ולפרלמנט – שינוי שאושר בשנה שעברה במשאל העם. חוץ מארדואן מתמודדים עוד חמישה מועמדים על תפקיד הנשיא. שמונה מפלגות מתמודדות על 600 מקומות בפרלמנט. אחוז החסימה – 10% מהקולות.
חמש מהמפלגות חברות בשתי בריתות פוליטיות: "הברית העממית" של המפלגה של ארדואן והמפלגה הלאומנית מצד אחד, "הברית הלאומית" בראשות האופוזיציה החילונית מהצד השני. מנהיג האופוזיציה החילונית, אינצ'ה, הוא כאמור היריב המרכזי של ארדואן בבחירות.
אינצ'ה, מורה לשעבר, מנהיג את מפלגת האופוזיציה "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP). מאות אלפי תומכים הגיעו לעצרת המסכמת שלו אתמול באיסטנבול. אינצ'ה חרש את השטח לקראת הבחירות. תוך 50 ימים הוא הגיע ל-107 עצרות בחירות.
מנהיג האופוזיציה הזהיר את הטורקים שאם ארדואן ינצח בבחירות הכול יישאר אותו דבר: המחירים יישארו גבוהים, הלירה הטורקית תישאר חלשה ולבעיית הפליטים הסורים – ש-3.5 מיליון מהם נמצאים בטורקיה – לא יהיה פתרון.
"ארדואן, אתה הולך הביתה!", אמר אינצ'ה על הנשיא וכינה אותו "פשיסט". אינצ'ה הזהיר את תומכיו ש"משטר האימה" של ארדואן יימשך עם הוא ייבחר לכהונה נוספת.
מלבד החשש מסיבוב שני ארדואן חושש שהגוש בראשות "מפלגת הצדק והפיתוח" לא ישיג רוב בפרלמנט. לפי הסקרים האחרונים התרחיש הזה עלול לקרות.
בריאיון לאולפן ynet, אמר ד"ר כהן ינרוג'ק כי "לפי השיטה החדשה, הפרלמנט והנשיא חייבים לתפקד ביחד, ולכן למפלגות בפרלמנט יש משמעות. אם ארדואן נניח ייבחר אבל יפסיד את התמיכה של הפרלמנט, ככל הנראה נראה תוך זמן קצר בחירות חוזרות בטורקיה, כי השיטה החדשה לא תאפשר את החקיקה".
לשאלה אם הנושא הישראלי-פלסטיני הוא חלק אינטגרלי מהקמפיין, ענה ד"ר כהן ינרוג'ר כי "מדיניות החוץ הטורקית היא חלק בלתי נפרד מהפוליטיקה הפנימית. אבל לא רק ישראל - למשל, לפני שבוע וחצי אוסטריה סגרה כמה מסגדים ומגרשת משטחה אנשי דת מוסלמים, אז הוא מדבר על אוסטריה. הוא מותח ביקורת גם נגד ארה"ב על כל שהיא לא משחררת את מטוסי ה-F-35 וממשיכה לתמוך בכורדים. כלומר, הוא מנצל כל חיכוך".
להערכתו של ד"ר כהן ינרוג'ק, ארדואן "לא ינצח בסיבוב ראשון, אבל כן ינצח בסיבוב שני - עם הפרש מאוד נמוך". הסיבוב השני, אם יתקיים, ייערך תוך שבועיים.