שתף קטע נבחר

 

רוחאני תועד בחליפה של מותג אמריקני – ועורר סערה

ברשתות החברתיות תקפו את הנשיא האיראני שביקר באתר תיירות לבוש במותגים מערביים: "לאזרחים קוראים לקנות רק תוצרת איראן, ורוחאני מסתובב במותגים זרים". ברקע, גל המחאות נמשך והמשבר הכלכלי במדינה מחריף

 

 

מחאה באיראן על יוקר המחיה

מחאה באיראן על יוקר המחיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בצל גל המחאות והמשבר הכלכלי המחריף, נשיא איראן  חסן רוחאני עורר סערה כשנתפס אתמול (יום א') בעדשת המלצמה לבוש בחליפה של המותג האמריקני "אנדר ארמור" וכובע של המותג הגרמני "פומה". תמונתו של רוחאני בעת ביקורו באתר התיירות "תוקאל" באזור טהרן זכתה לביקורת חריפה ברשתות החברתיות, בשל קריאות המשטר להתרחק מהמערב והשאיפה לעצמאות כלכלית.

 

"בזמן שמנהיגים איראנים קוראים לאזרחים לקנות רק תוצרת איראן, רוחאני מסתובב במותגים זרים", כתב בטוויטר השמאת אלאווי, פעיל פוליטי ועיתונאי איראני. "החולצה שלו עולה לפחות 120 דולרים בטהרן, והכובע לפחות 48 דולרים".

רוחאני בלבושת פומה לאור העלייה ביוקר המחייה באיראן ()
זכה לביקורת חריפה ברשתות החברתיות. רוחאני בלבוש מערבי

ברחבי המדינה נמשכות המחאות, רובן נרשמות בבירה טהרן. המפגינים קוראים לבעלי העסקים לסגור את החנויות ולהצטרף להפגנות, שבמחוזות מסוימים הפכה למחאה של ממש נגד המשטר.

 

בחלק מההפגנות קראו המוחים: "לא רוצים דולר תמורת 10,000 טומאן". במוקדים מסוימים נרשמו אירועי אלימות מצד המשטרה נגד המפגינים. מלבד ההפגנות והמשבר הכלכלי בשל פרישת ארצות הברית מהסכם הגרעין, אזרחי איראן סובלים מזיהום אוויר חריג וממחסור במים מתוקים לשתייה.

זיהום אוויר חריג בטהרן ()
יוקר המחיה הוא לא הבעיה היחידה. זיהום אוויר חריג בטהרן

מחסור במי שתייה באיראן ()
האזרחים סובלים גם ממחסור במי שתייה. מים מזוהמים באיראן

צניחה מתמדת וחדה בערך המטבע האיראני אל מול מטבעות זרים הביאה את המשטר לפעול בכמה דרכים, בניסיון לבלום זאת. בחודש שעבר ביקר רוחאני באחד ממפעלי הנפט במדינה והצהיר שארצו שואפת להגיע לאוטונומיה בתחום הייצור כדי להפחית את התלות שלה במדינות אחרות. השבוע זימן רוחאני כמה כלכלנים בכירים באיראן לדיון בצעדים שניתן ליישם כדי להתגבר על הירידה בערך המטבע.

 

אחד מהכלכלנים שנכחו בפגישה אמר לסוכנות הידיעות האיראנית "מאהר" כי הם הצליחו לשכנע את נשיא איראן "להסכים על סוגיות שדנו בהם סביב הייבוא והייצוא". עד היום, הממשלה באיראן אסרה על ביצוע עסקאות והעברות כספים בדולרים, ומי שרצה לסחור במטבע זר נדרש לעשות זאת דרך פלטפורמה אינטרנטית ייעודית בסך של 42 אלף ריאל איראני עבור כל דולר אמריקני.

צניחה בערך הריאל האיראני ()
צניחה בערך המטבע האיראני

פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין הביאה לביטול עסקאות ענק של חברות אירופיות, אמריקניות ואחרות עם איראן. בין היתר בוטלו שני הסכמים עם יצרניות המטוסים "בואינג" ו"איירבוס". בנוסף, הודיעה חברת "מאירסק" על ביטול הסכמי העבודה שלה באיראן, ובהמשך הצטרפו גם חברות מתחום הנפט וקונצרן הרכב הצרפתי פיג'ו סיטרואן אוטומוביל (PSA Group).

 

בחודשים האחרונים ישנה גם עלייה ניכרת במחירי המוצרים המיובאים לאיראן, מה שגרם לעליית מחירים בשווקים במדינה, והתרעמות של התושבים שמוחים על עלייה משמעותית ביוקר המחיה. 

חסן רוחאני ()
רוחאני צופה במשחק של נבחרת איראן במונדיאל
 

ד"ר רז צימט, מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מציין כי אין ספק שבאיראן מתחולל בחודשים האחרונים גל מחאה חריג בהיקפו. לדבריו, מדובר בהמשך ישיר למחאה הגדולה שפרצה בדצמבר 2017 ובינואר 2018, שהחלה על רקע כלכלי אך לבשה תוך זמן קצר גם אופי פוליטי ואנטי-ממסדי. "אף על פי שהמחאה הזו דעכה לאחר כשבועיים, הרי שהמצב הכלכלי המחריף, במיוחד לנוכח השבתן הצפויה של הסנקציות הכלכליות, מזין המשך מחאות, בעיקר של פועלים וסוחרים ברחבי איראן", הסביר.

 

ד"ר צימט מעריך כי המחאה הכלכלית תימשך ועשויה אף להתגבר בחודשים הקרובים, ככל שהמצב הכלכלי יחריף בעקבות החזרת הסנקציות והייאוש הגובר בקרב הציבור האיראני, שקיווה לשיפור כלכלי משמעותי בעקבות הסכם הגרעין, וניצב כעת בפני משבר הולך ומעמיק. הוא מזהיר, עם זאת, מפני הערכות מוקדמות מדי בנוגע לקריסתה הכלכלית של איראן. "אין ספק כי המשבר הכלכלי הולך ומחריף, אך המשטר האיראני כבר ניצב בעבר בפני משברים כלכליים חמורים אף יותר והצליח להחזיק מעמד גם במחיר של פגיעה משמעותית בחיי האזרחים", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים