איראנים מיואשים מהמצב הכלכלי: "אי אפשר להמשיך ככה"
כשטראמפ הודיע על פרישה מהסכם הגרעין האיראנים הבינו שהם בדרך לתקופה קשה. אחרי צניחה בערך המטבע ועליית מחירים הם יצאו לרחובות במחאה נדירה: "אנחנו לא נגד המשטר - אבל כולנו כועסים". הממשלה נערכת לחזרת הסנקציות האמריקניות ואסרה על ייבוא 1,300 מוצרים
כוחות הביטחון התקשו לשמור על הסדר בטהרן, ביום של הפגנות במחאה על קריסת המטבע המקומי. לראשונה מאז הפגנות הענק בסוף השנה שעברה היו אתמול (ב') עימותים בין מפגינים לשוטרים, מחוץ לבניין הפרלמנט בטהרן. "איראנים, תתמכו בנו", קראו מפגינים צעירים והשליכו אבנים על השוטרים, שירו לעברם גז מדמיע.
ההפגנות בשוק ומחוץ לפרלמנט הן המשך של גל מחאה ראשון באיראן מאז ההפגנות בסוף 2017. במוקד ההפגנות עומד המצב הכלכלי הקשה של האיראנים, ובחלקן קוראים המפגינים נגד ההתערבות של איראן במדינות זרות. הם מעדיפים שאיראן תשקיע את הזמן והכסף בפתרון הבעיות הכלכליות שלה.
מבחינה מספרית לא מדובר בממדים של הגל הקודם. כמות גדולה יותר עלולה להלחיץ את הנשיא חסן רוחאני, שסופג ביקורת ממושכת מהשמרנים בארצו על הטיפול במשבר הכלכלי.
במסגרת "ההתנגדות הכלכלית" לקראת חזרת הסנקציות אסר שר המסחר, מוחמד שעריתמדארי, על ייבוא 1,339 מוצרים שאותם ניתן להחליף במוצרים שמיוצרים באיראן. בין השאר נאסר ייבוא של מוצרי טקסטיל, הנעלה, מכשירי חשמל ביתיים ורהיטים. בצו של הממשלה נאמר שלקראת שובן של הסנקציות האמריקניות תחזור איראן לניהול "כלכלת התנגדות", שנועדה לשמור על יתרות מטבע החוץ ולייצא מוצרים רבים ככל שניתן.
איום הסנקציות האמריקני פוגע אנושות בערך הריאל האיראני, שירד אתמול לשפל של 90 אלף תמורת דולר אחד לעומת 87 אלף אתמול ו-75.5 ביום חמישי. בסוף השנה שעברה היה ברמה של 42,890 לדולר. מאז הודיע דונלד טראמפ שארה"ב פורשת מהסכם הגרעין ושהסנקציות נגד איראן חוזרות.
איראן נערכת לחזרת הסנקציות האמריקניות בשני סבבים, באוגוסט ובנובמבר. הסנקציות עלולות לפגוע בהכנסות של איראן מייצוא נפט, וההערכה היא שלקראת חזרתן האיראנים ימירו את החסכונות שלהם מריאל מקומי לדולר אמריקני.
ב-2016, כשסנקציות בינלאומיות רבות הוסרו במסגרת הסכם הגרעין, איראן הקלה קצת את מדיניות "כלכלת ההתנגדות" שלה. רוחאני הודיע על צעדים להגדיל את המסחר עם העולם, ועל הכוונה לתת לחברות זרות תפקיד גדול יותר בכלכלה המקומית.
כרגע המגמה שונה לגמרי. איראן מתכוונת לחסום את השווקים שלה לכניסת מוצרים זרים, והממשלה מתערבת לתמוך בעסקים המקומיים. הממשלה אומרת שהדיכוי האחרון על ייבוא הכרחי לביטחון הכלכלה. רזה פורברהימי, ראש ועדת הכלכלה בפרלמנט, אמר שהצעד ימנע אובדן של 10 מיליארדר דולר.
מרדד אמאדי, כלכלן איראני, אמר שאיום הסנקציות חיזק את האינטרס של ממשלת איראן להגביר את הפיקוח על הכלכלה. "בחודשים הקרובים נראה התערבות גדולה בהרבה בכלכלה מצד הממשלה, סגנון ניהול של דיקטטורים", הוא אמר.
אמאדי וכלכלנים איראנים אחרים הזכירו שאיראן כבר הטילה איסור על ייבוא מוצרים במהלך תקופת הסנקציות ב-2016. אז מצב הכלכלה השתפר רק במעט.