שתף קטע נבחר

 

רובים, רימונים ויומני קרב: מבצע השבת הציוד הצה"לי בעיצומו

כשבוע בלבד נותר למבצע שבו מתאפשר להחזיר ציוד צה"לי באופן אנונימי. בין היתר הושבו תת-מקלע ממלחמת העצמאות ואקדח מצרי שהיה מעורב בחיסולים רבים והשתייך למאיר דגן. גם מסמכים מסווגים רבים הוחזרו ובהם יומן קרב מ"צוק איתן"

 

מבצע "70 ומשיבים"    (צילום: אבי חי, כתב: אסף קמר)

מבצע "70 ומשיבים"    (צילום: אבי חי, כתב: אסף קמר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במסגרת מבצע החזרת ציוד צה"לי "70 ומשיבים" שהתחיל ב-17 ביוני ועתיד להסתיים ב-13 ביולי, הושבו לעמדות ההחזרה האנונימיות כלי נשק רבים ובהם רובים, רימונים, רימוני עשן, רימוני גז, תחמושת, אמצעי ראיית לילה, כוונות, אפודים, מדים, קסדות, מכשירי קשר, תאורות ידניות, מצנחים וציוד לפיזור הפגנות.

 

מול שער בגין בבסיס הקריה בתל אביב ממוקמת אחת מעשרות עמדות ההחזרה שצה"ל פרס ברחבי הארץ. בעמדות ניתן להחזיר את הציוד באופן אנונימי לגמרי וללא רישום. ראש מדור לוגיסטיקה רב-סרן דורון אהרון, שמפקד על המבצע, מסביר: "המבצע הנוכחי מכיל בתוכו את החסינות המשפטית לאזרח. כל אזרח שיבוא להחזיר ציוד לצבא, גם אם מדובר בנשק או תחמושת - אנחנו לא נשאל שאלות".

מבצע החזרת ציוד ל צה
רובים שהוחזרו במסגרת המבצע(צילום: אסף קמר)

מבצע החזרת ציוד צבאי  (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

מבצע החזרת ציוד צבאי  (צילום: דובר צה
גם תחמושת רבה הוחזרה לצה"ל מאז החל המבצע(צילום: דובר צה"ל)

בכניסה לעמדה יושבות שתי חיילות ולצדן בנוי, באמצעות שקי חול, בור לאחסון פצצות או חומר נפץ פעיל. בתוך העמדה הוצגה עבורנו תערוכה ייחודית ומגוונת של ציוד צה"לי שהוחזר בשבועיים ראשונים של המבצע. מדובר בעשרות רובים מסוגים שונים ומתקופות שונות - החל מתת-מקלע סטן חלוד מהסליקים של מלחמת העצמאות, שלל רובי קלצ'ניקוב ממלחמת לבנון הראשונה, רובה ציד כפול קנה, כלי נשק מאולתרים מהאינתיפאדה, רובי M16 מקוצרים ואקדחים.

 

בתערוכה ניתן היה למצוא אף את רובה הסער הנוכחי של צה"ל - התבור. רס"ן אהרון סיפר כי הרובה נגנב לפני כמה שנים מביתה של חיילת: "מזל שהחיילת פעלה בהתאם לנהלים. לפני שהיא אחסנה אותו בבית, היא הוציאה את המכלול והחביאה אותו במקום אחר, כך שהגנב לקח את הרובה ללא המכלול ולכן לא היה יכול להשתמש בו או למכור אותו. עברו כמה שנים והרובה הוחזר אלינו בלי המכלול".

 

יומן קרב מצוק איתן: "8 פרחים!"

השנה הוחלט בצה"ל לתת לראשונה דגש להשבת מסמכים צה"ליים המוגדרים כחומרים היסטוריים. רס"ן אבי בורנשטיין, ראש מדור מחלקת היסטוריה, הציג עשרות ארגזים מלאים במסמכים צה"ליים בעלי חשיבות היסטורית ומחקרית - חלקם מסווגים כסודי ביותר - שאזרחים שמרו בביתם מסיבות שונות, בעיקר רגשיות, והוחזרו באופן אנונימי במהלך המבצע לידי הצבא.

 

"מדובר בפריטים מבצעיים שנוצרו במהלך תקופות מלחמה. במהלך השנים נוצרו המון סיכומים ותיעוד מבצעי של פעילות צה"ל. מתחילת המבצע לפני כשבועיים הגיעו אלינו למעלה מאלף פריטים", אמר בורנשטיין. 
אקדח חיסולים סיירת רימון (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
מבצע החזרת ציוד ל צה
(צילום: אסף קמר)

אקדח חיסולים סיירת רימון (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

מבצע החזרת ציוד ל צה
(צילום: אסף קמר)
 

במבט ראשוני על המסמכים ההיסטוריים שהוחזרו, העין נתפסת על יומן מבצעים גדודי בצבע כחול ומקומט מתקופת מבצע "צוק איתן". אנחנו פותחים באופן אקראי את היומן ובאחד הדפים מילות הדיווח הקרות בקוד הנדב"ר הצה"לי צועקות "8 פרחים!" (8 פצועים - א.ק.). קולות הקרב וריח השכול קופצים לפתע מהדפים באופן מצמרר.

 

רס"ן בורשטיין מוסר כי יומני קרב צה"ליים הם אוצר יקר מפז: "מהיומנים האלה אני לומד המון, מה היחידות דיווחו, מה ידעו המפקדים בשטח ובזמן אמת ולא לאחר מעשה".

 

אנחנו מסתכלים בסיכום קרב ישן, כמה דפים משובצים בכתב יד קטן וצפוף, שמפקד גדוד במלחמת ששת הימים כתב שעות ספורות לאחר סיום המלחמה - ומסיבות שונות הסיכום נשמר באחת ממגירות ביתו במשך 50 שנה. "קצין המילואים הקשיש הבין כי ימיו ספורים והמסמכים בעלי החשיבות ההיסטורית והרגשית שהוא אוסף - כנראה ייזרקו לפח לאחר מותו. לכן הוא החליט להעביר את הפריטים היקרים לו למטרות מחקר ושימור במחלקה ההיסטורית של צה"ל".

 

סיפורו של אקדח

באגף הנשק המגוון של תערוכת הציוד הצה"לי שהוחזר אנו נתקלים באקדח תוצרת מצרים עם סיפור מרתק. א', אזרח ישראלי בשנות ה-60 לחייו מאזור ירושלים, שירת בסיירת רימון המקורית שפעלה בשנות ה-70. סיירת רימון הייתה יחידה מובחרת שהייתה כפופה לפיקוד דרום, בראשותו של אריאל שרון ז"ל. מפקד ומקים היחידה היה מאיר דגן ז"ל (לימים ראש המוסד). חיילי היחידה שירתו כמסתערבים ברצועת עזה ועסקו במעצרם ובחיסולם של פעילי טרור רבים.

 

בעת שירותו ביחידה א' היה חייל מצטיין, וכאות הוקרה על שירותו ופועלו קיבל ממאיר דגן לפני 48 שנים את אקדח החילואן-ברטה לו, אקדח שלל שהיה ברשותו ויוצר במצרים במפעל של חברת חילואן.

אקדח חיסולים סיירת רימון (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

מבצע החזרת ציוד ל צה
(צילום: אסף קמר)


מבצע החזרת ציוד ל צה
(צילום: אסף קמר)

מבצע החזרת ציוד ל צה
(צילום: אסף קמר)

מבצע החזרת ציוד ל צה
(צילום: אסף קמר)

א' סיפר כי האקדח שימש בחיסולים רבים והיום הוא מעוניין להחזירו בשל חשיבותו ההיסטורית: "זה לא עוד אקדח, לא סתם ברזל ומתכת. האקדח היה בחוד החנית של ישראל".

 

מדובר צה"ל נמסר כי ישנן כמה סיבות לעריכת המבצע: ביטחוניות - מניעת הגעת נשק ותחמושת לגורמים עוינים; ערכיות - השבת פריטים בעלי חשיבות לתיעוד קורות צה"ל ומערכת הביטחון; בטיחותיות - מניעת פגיעות למחזיקים בנשק ותחמושת ולסובבים אותם; וכן על מנת להחזיר למלאי צה"ל ציוד בר שיקום.

 

דובר צה"ל מסר עוד כי "אם יש בידיכם חומרים היסטוריים (פריטים ומסמכים), נשק, תחמושת וציוד צבאי המוחזקים שלא ברשות, בין אם אתם אזרחים, חיילי מילואים או חיילי המערך הסדיר - אנו קוראים לכם להחזירם אל תחנות ההחזרה. כל זאת בלי שתחול עליכם חובת הזדהות או העמדה לדין בגין נטילתם והחזקתם".

 

רס"ן אהרון קרא לציבור לבוא ולהחזיר ציוד צבאי באופן אנונימי וללא שאלות: "אני קורא לכולם להתקשר ל-9272*, לבוא ולהחזיר ציוד צבאי, זה הזמן, במיוחד עכשיו".

פורסם לראשונה 05/07/2018 20:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
החזרת אקדח במסגרת המבצע
צילום: דובר צה"ל
מומלצים