התינוקות כבר בני 40, והוא עוד ראש העיר
שוב ושוב הם נבחרים - השיאנים כבר ארבעה עשורים בתפקיד. הניסיון להגביל כהונה נכשל עד כה, וכעת יוזמים מתמודדים צעירים התחייבות: אנחנו נדע מתי לעצור. אבל הוותיקים מנמקים למה הניסיון קריטי וחוקר מסביר: יש צעדים אחרים לצמצום שחיתות | כתבה ראשונה לקראת הבחירות המקומיות באוקטובר
בישראל לא מוטלת הגבלה על אורך כהונת ראשי רשויות מקומיות, ולא מעט ראשי ערים מכהנים בתפקידם יותר מעשור ואפילו כארבעה עשורים ברציפות. ראש העיר הוותיק בישראל אי פעם הוא ראש עיריית רמת גן לשעבר אברהם קריניצי ז"ל, שכיהן בתפקיד במשך 44 שנים. כיום, הנושא בתואר ראש העיר הוותיק ביותר שעדיין מכהן הוא ראש עיריית מעלות תרשיחא שלמה בוחבוט, בשנתו ה-42 לכהונה. מיד אחריו, ראש עיריית כפר יונה אפי דרעי, 41 שנים בתפקיד.
עוד ברשימת השיאנים: יחיאל זוהר, ראש העיר נתיבות זה 29 שנים, פיני בדש ראש מועצת עומר ב-28 השנים האחרונות, ז'קי סבג שמכהן כראש העיר נהריה כבר 27 שנה (לא ברציפות), מוני אלימלך, ראש מועצת גן רווה - 27 שנים בתפקיד ויוסי שבו, ראש העיר נס ציונה שמכהן כבר 25 שנה. כל ראשי הערים והמועצות הללו נערכים להתמודד לקדנציה נוספת.
היחידים שיוכלו להצביע לפני הבחירות - וכמה חברי מועצה בערים הגדולות?
שלמה בוחבוט אמר ל-ynet: "להיות ראש עיר זו שליחות, לא מקום עבודה. בורא עולם נתן לי את ה'דרייב' לעשייה בלי הפסקה, עם רצון שאיתו אני קם בכל בוקר - לראות את העיר הולכת ונבנית. לכהונה ארוכה יש יתרון עצום, לראש עיר צעיר שמגיע לתפקיד בלי ניסיון, בדרך כלל נדרש זמן רב ללמוד, שלא נדבר על שגיאות בדרך שיכולות להיות הרסניות ולגרום לפגיעה ישירה בתושבים. רק ללמוד איך לתכנן בית ספר, איך מנהלים תהליך יעיל מגיוס תקציב משמעותי ממשרד ממשלה ועד ביצוע בשטח - לוקח המון זמן. בשנה החמישית חלקם מתחילים להבין מי נגד מי".
בשנים האחרונות נחשפים עוד ועוד מקרי שחיתות ברשויות המקומיות, נושא שאף נבדק בהרחבה בדו"ח מבקר המדינה האחרון שמתח ביקורת קשה על התנהלותן של רשויות רבות: בנייה לא חוקית, מינויי קרובים בעירייה ועוד. אך בדיקה של המכון הישראלי לדמוקרטיה המתפרסמת כאן לראשונה חושפת שאין קשר בין משך הכהונה לבין מעורבות בשחיתות.
לפי הבדיקה, מרבית ראשי הערים המעורבים בשחיתות ופלילים "הסתבכו" כבר בקדנציה השנייה שלהם (11 מקרים) ואפילו בראשונה (5 מקרים). ד"ר עופר קניג, חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה אמר: "הטיעון לפיו הגבלת כהונה היא מזור לשחיתות בשלטון המקומי, רעוע למדי. כדי לצמצם את השחיתות ישנם צעדים אחרים שניתן לבצע. למשל, חיוב ראשי הרשויות להצהיר על ניגודי עניינים סמוך למועד בחירתם, הוצאת נבחרי הציבור מוועדות המכרזים ברשויות, חיזוק מעמדם של היועץ המשפטי, הגזבר ומבקר הפנים של הרשות המקומית. אך זה לא אומר בהכרח שהגבלת הכהונה היא צעד מוטעה - יכולים להיות לו צידוקים אחרים".
מבדיקה שערכה מחלקת המחקר של הכנסת עולה כי מתוך 35 מדינות שהשיבו על שאלת הכנסת, ב-30 אין הגבלה על משך הכהונה של ראשי רשויות, ואילו בחמש מדינות - ארה"ב, שוויץ, איטליה, אנדורה ופורטוגל יש הגבלות שונות, כמו הגבלה לשתי קדנציות באיטליה או לארבע קדנציות בפורטוגל ואנדורה.
ח"כ אילן גילאון (מרצ) הגיש הצעת חוק המבקשת להגביל את כהונת ראשי הרשויות לשתי קדנציות בלבד. ההצעה לא אושרה בכנסת.
מתמודדים צעירים הרצים לרשויות המקומיות השונות חתמו על עצומה שבה התחייבו להגביל את כהונתם לשתי קדנציות אם ייבחרו. אחד מהם הוא יוני שטבון, המתמודד על ראשות עיריית נתניה: "בבחירות הקרובות יהיו הרבה מתמודדים צעירים לראשות הערים, למשל בבת ים, בירושלים, בהוד השרון וברמת השרון. הרצון לשנות את ההתנהלות הריכוזית של השנים האחרונות משתלב עם גל החקירות והאירועים הפליליים".
שטבון סבור כי "לכל אדם שנשאר עשרות שנים בתפקיד קורה משהו לא טוב. הכוח מעוור אנשים. לכן החלטתי להכריז שאם אבחר, אגביל את הכהונה שלי רק לשתי קדנציות, והצטרפו אליי מתמודדים צעירים ברשויות נוספות".
מפעל חיים
ראשי הערים הוותיקים מתנגדים להצעה להגבלת הקדנציה. יחיאל זוהר, ראש עיריית נתיבות מזה 29 שנים הסביר: "אני מתמודד על הקדנציה השביעית שלי, במטרה להמשיך לבצע תהליכים שאישרתי בקדנציה הנוכחית, כמו הסכם הגג שהובלתי ויבוצע בשנים הקרובות ואני חושב ששתי קדנציות זה לא מספיק. בניגוד לתפקיד שר למשל שעוסק בתחום אחד בלבד ויודע במה הוא מטפל, אצלנו צריך לעסוק בכל כך הרבה נושאים, מלידה עד מוות, ועד שלומדים מה צריך לעשות ואיך לנהל את המערכת - נדרש זמן. אם זה יקוצר זה יהיה חבל".
חיים צורי, ראש עיריית קרית מוצקין ב-25 השנים האחרונות: "צריך לתת לציבור להחליט ולא לאף אחד אחר. אני לא רואה שהגבילו את כהונתם של חברי כנסת או של ראש הממשלה לשתי קדנציות. אלה בחירות דמוקרטיות ואם הציבור חושב שראש עיר הוא לא טוב, שיחליף אותו, למה צריך להחליף אותו בחקיקה? אותם חבר'ה צעירים שקוראים להגביל לשתי קדנציות - שיוכיחו שהם יותר טובים מהוותיקים ויחליפו אותם בקלפי".
פיני בדש, מאז 1990 בראש היישוב עומר שליד באר שבע, אמר לאולפן ynet ש"תפקיד ראש רשות הוא כמו יין, הוא משתבח עם הזמן. הניסיון והיכולות להבין דברים, להניע דברים, להיות מחובר למשרדים, להיאבק בבירוקרטיה שהפכה להיות מטורפת בשנים האחרונות - זה יתרון עצום על אחד שנכנס וחמש שנים לא יודע מה קורה מימינו ומשמאלו".
אז עד מתי יישארו בתפקיד? אלי ברדה ממגדל העמק עדיין מחכה ליורש. "בפרקי אבות ב' אומרים: לא עליך המלאכה לגמור ולא אתה בן חורין להיבטל ממנה", הוא אומר, ומוסיף ש"העיסוק בעיר שלנו זה מפעל חיים. האנרגיה שאנחנו מקבלים מהתושבים, מהחום, מהעזרה להם, מהקידום של העיר היא כמעיין המתגבר. בקדנציה הקרובה בעזרת השם, אכשיר את המועמד הבא הראוי לכהן כראש עיר, כמחליף שלי, כי בפוטנציאל שאנחנו רואים היום סביב מועצת העיר, עדיין אין למועמדים האחרים או לחברי המועצה האחרים, עם מלוא הצניעות ומלוא הכבוד, את הכלים והמיומנויות הנדרשות לקבל את האחריות הגדולה להוביל".