שיא רציחות במקסיקו, הנשיא לא רוצה אבטחה: "העם יגן עליי"
25 אלף איש נרצחו במקסיקו אשתקד, ובבבחירות שהסתיימו השבוע חוסלו 145 פוליטיקאים. אבל הנשיא הנבחר לופס אוברדור נסע לארמון הנשיאות דרך פקקי העיר, התראיין לכתבים מחלון המכונית והתרברב: "לא רוצה שומרי ראש. למי שנלחם למען הצדק אין ממה לפחד". מבקריו: "דמגוג חסר אחריות"
הנשיא החדש של מקסיקו אנדרס מנואל לופס אוברדור נבחר רק השבוע, ובניסיונו הגדול להפגין צניעות ולהראות שבכוונתו להצעיד את ארצו לעתיד אחר – הוא כבר מצליח לעורר סערה. לופס אוברדור הודיע השבוע כי הוא אינו מעוניין שמאבטחים של השירות החשאי ישמרו עליו, ולא רק גרם להרמת גבות – אלא עורר כעס של ממש בהתחשב בכך שמקסיקו היא אחת המדינות האלימות ביותר בעולם. רק בתשעת החודשים האחרונים נרצחו בה 145 פוליטיקאים – ועוד אלפי אזרחים מהשורה.
ביום שלישי בבוקר, יממה אחרי שהוכרז כמנצח בבחירות עם 53% מהקולות, נסע לופס אוברדור לפגישה עם הנשיא היוצא אנריקה פניה נייטו בארמון הנשיאות בבירה מקסיקו סיטי. את הדרך לשם עשה לופס אוברדור במכונית רגילה לגמרי, תוך כדי שהוא נוסע כאחד האדם בפקקי התנועה של העיר ומנופף לעוברים והשבים. כתבים וצלמים על אופנועים נסעו בצמוד למכוניתו, וכששאלו אותו מדוע הוא אינו מוקף מאבטחים השיב: "העם יגן עליי".
"למי שנלחם למען הצדק אין ממה לפחד", הסביר לופס אוברדור. "אני לא רוצה מאבטחים". אחד העיתונאים ראיין את אוברדור דרך חלון המכונית, והנשיא הנבחר אמר לו כי אין לו כוונה לחזור בו מהחלטתו בעניין שומרי הראש. לופס אוברדור אמר שבכוונתו לפרק בסופו של דבר את השירות החשאי של מקסיקו ולשלב את אנשי האבטחה שלו בצבא.
במקסיקו כבר יש מי שאומרים שמדובר במהלך דמגוגי ובחוסר אחריות משווע. חוסה אנטוניו קרספו, פרשן פוליטי במרכז המקסיקני לחקר הכלכלה ולהוראתה, אמר כי מדובר בחוסר אחריות מוחלט מצד הנשיא הנבחר. "קצת דמגוגי לומר 'אני פשוט כמו כל אדם אחר, אין לי זכויות יתר' כשהוא לא סתם אזרח, הוא ראש המדינה", אמר קרספו. "חלק גדול מהביטחון ומהיציבות של המדינה תלוי בביטחונו ובבריאותו של הנשיא. זה אחד הדברים הפופוליסטיים שבו".
פולימניה רומנה סיירה הייתה אחראית לצוות המאבטחות של לופס אוברדור, צוות של שש נשים, שהקיף אותו כשכיהן כראש העיר מקסיקו סיטי בשנים 2006-2000. היא מעידה שהצוות מעולם לא התנהל כצוות שומרות ראש רגיל. "אוברדור מעולם לא הותיר אדם שהוא לא לחץ לו את היד. הוא קיבל כל מה שהתומכים שלו נתנו לו – מתנות, אוכל, קמעות דתיים". רומנה סיירה ציינה כי הצוות מעולם לא נאלץ לשלוף אקדחים, אבל אפילו לדבריה כעת צריך לופס אוברדור לקבל את העובדה שעליו להיות מוקף מאבטחים של ממש: "הוא לא רק צריך, הוא חייב. הוא כבר לא אנדרס מנואל. עכשיו הוא מייצג את כל המדינה".
לופס אוברדור, בן 64, מוכר בכינוי AMLO, ראשי התיבות של שמו. מערכת הבחירות הנוכחית הייתה השלישית שבה התמודד על הנשיאות. בבחירות של 2006 הצליחו יריביו לשכנע את המצביעים שהמסר הפופוליסטי שהוא נושא הוא סכנה למקסיקו, והוא הפסיד בפער של כחצי אחוז לפליפה קלדרון. ב-2012 התמודד שוב, אבל הבוחרים החליטו להחזיר לשלטון את מפלגת PRI בראשותו של פנה נייטו בתקווה שזו תצליח למגר את האלימות והפשע המתגברים ברחובות.
כולם רוצים מכונית משוריינת
במהלך הקמפיין האחרון הבטיח לופס אוברדור לבחון לעומק חוזים שנחתמו במסגרת הרפורמות שהוביל הנשיא היוצא פניה נייטו בתחום האנרגיה ולבדוק אם היו מעורבים בהם מעשי שחיתות. הוא הבטיח כי אם לא יהיו ממצאים בעייתיים, החוזים יכובדו. לאורך השנים תקף לופס אוברדור אנשי עסקים בכירים ואמר כי הם "מתנהגים כאילו מקסיקו היא רכושם". מבקריו הזהירו כי האידיאולוגיה השמאלנית שלו עלולה להפוך את מקסיקו לוונצואלה, מדינה שקרסה לחלוטין מבחינה כלכלית ושקעה לשלטון אוטוריטרי תחת שלטון הוגו צ'אבס כשברקע המאבק שלה נגד ארה"ב.
אחרי 12 שנים של קמפיין כמעט רצוף, בחודשים האחרונים מיתן לופס אוברדור את המסר שלו – הן מבחינת התוכן והן מבחינת הסגנון. בין השאר הוא נסוג מהבטחותיו לבטל לחלוטין את הרפורמות בתחום האנרגיה ובתחום החירום שהוביל פניה נייטו. מנגד הבטיח להגדיל את הקצבאות לזקנים ולהעניק מלגות לצעירים.
לופס אוברדור עולה לשלטון בתקופה של אלימות יוצאת דופן ברחובות מקסיקו. אחרי שהמלחמה שניהלו בעשור האחרון ממשלות מקסיקו נגד קרטלי הסמים הניבה ירידה משמעותית באלימות לזמן מה, בשנתיים האחרונות שבה האלימות והתגברה, ובחודש מאי לבדו נרצחו במקסיקו כמעט 3,000 בני אדם. במהלך קמפיין הבחירות נרצחו 145 פוליטיקאים, רובם ברמה המקומית. לופס אוברדור הבטיח להמשיך במבצע הצבאי שניהלו נגד קרטלי הסמים הנשיא היוצא פניה נייטו וקודמו קלדרון, אבל לא פירט מה בדיוק בכוונתו לעשות. הוא עורר דאגה בקרב מבקריו כשהעלה את האפשרות לתת חנינה לפושעים. בנאום הניצחון שלו השבוע אמר לופס אוברדור כי הדרך הטובה ביותר והאנושית ביותר להתמודד עם בעיית האלימות היא להילחם בעוני.
בשנה שעברה נרצחו במקסיקו יותר מ-25 אלף בני אדם, המספר הגבוה ביותר מאז תחילת המדידות. קצב הרציחות ב-2018 גרוע עוד יותר. רמת השיא שאליה הגיעה האלימות במקסיקו גרמה בחודשים האחרונים לגידול חד במכירת כלי הרכב המשוריינים והחסינים לכדורים – גידול של 10%. מאז תחילת השנה נמכרו 3,284 כלי רכב כאלה – יותר משיא כל הזמנים שנקבע ב-2012.