שתף קטע נבחר

 

אושר בממשלה חוק הפיקוח על פעוטונים. הורים: "זורים חול בעיניים"

לפי החוק, שיובא לאישור הכנסת, הפיקוח יוחל בתחילה רק על מעונות יום ומשפחתונים שבהם שוהים 28 פעוטות לפחות. אחת מיוזמי מחאת הפעוטונים: "שמישהו יעצור את הטירוף הזה, יותר מ-70% מהילדים ללא פיקוח"

 

פעוטון גן העדן בפתח תקווה (צילום: עמית הובר)
החוק אושר בממשלה(צילום: עמית הובר)

חוק הפיקוח על הפעוטונים אושר היום (א') בממשלה, אך ההורים רחוקים מלהיות מרוצים, ומאיימים להמשיך במאבק. ההורים מוחים על כך שהחוק, שיחיל לראשונה חובת רישוי על כל המסגרות לגיל הרך בישראל ויטיל עליהן פיקוח, ייכנס לתוקף באופן מדורג ויגיע להבשלה מלאה רק בעוד כשבע שנים. בתחילה הוא יוחל רק על מעונות יום ומשפחתונים שבהם שוהים 28 פעוטות לפחות, לאחר מכן על מעונות שבהם 18 פעוטות לפחות, ורק בתום השנה השישית על כל מעון יום אשר שוהים בו שבעה פעוטות לפחות.

 

"החוק שעבר היום ממש מעליב, לא פחות", אמרה ל-ynet אסנת ואתורי, מיוזמי מחאת הפעוטונים. "זה פשוט מהלך שנועד לזרות חול בעיניים הדומעות של ההורים ורחוק מלהעניק ביטחון לילדים שלנו. אנחנו מאוד מקווים שמישהו יעצור את הטירוף הזה. לא יכול להיות שבמציאות שבה פרשות מזעזעות מתגלות על בסיס יומי זו תכנית הפעולה שמוצעת. עדיין יותר מ-70% מהילדים שלנו יישארו ללא פיקוח, פשוט בושה. נמשיך במחאה בכל הכוח כדי לוודא שההחלטה לא תישאר בעינה".

 

"להחיל גם במסגרות של חמישה ילדים" 

גם במועצה לשלום הילד מתחו ביקורת חריפה. "המתווה ליישום הצעת חוק הפיקוח כפי שאושר היום בממשלה הוא זריית חול בעיני הציבור", אמרו. "אנו דורשים מחברי הוועדה לזכויות הילד לפעול להחלת החוק גם על מסגרות שבהן שוהים חמישה ילדים ויותר כבר עתה. משמעות המתווה המדורג היא כי הפעוטות שיזכו להגנה תחילה הם אלה שממילא זוכים לה כיום במעט המעונות המפוקחים ומאות אלפי פעוטות יישארו ללא מענה".

 

יו"ר איגוד מנהלי אגפי החינוך ברשויות המקומיות, אבי קמינסקי, אמר כי "החוק חוטא לאמת, שהיא שצריך להעביר את כלל מסגרות לידה עד שלוש על התקציבים המוקצים לכך למשרד החינוך. כל מה שנעשה כעת זה פלסטר".

שר האוצר כחלון ושר העבודה והרווחה כץ (צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג) (צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג)
שר האוצר כחלון ושר העבודה והרווחה כץ(צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג)

הצעת החוק הממשלתית של שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד) ושר האוצר משה כחלון (כולנו), תשית חובה על בעלים של מעון יום לפעוטות להוציא רישיון הפעלה אשר יינתן מהממונה על מעונות במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. תוקפו של רישיון הפעלה יהיה לשנה ולממונה הסמכות לחדשו לתקופות נוספות של שנתיים ולאחר מכן לתקופות נוספות של חמש שנים כל אחת.

 

לצורך הבטחת הציות להוראות החוק, לממונה על מעונות היום יינתנו כלי אכיפה מנהליים לצד סמכויות אכיפה והרתעה פליליות, בהם סמכות למתן צו הפסקה מנהלי לשם סגירת מעון, הטלת עיצומים כספיים על הפרות ספציפיות שנקבעו בחוק וכן התראות מנהליות, לצד הוראות עונשין שלפיהן הפעלת מעון יום ללא רישיון הפעלה או בניגוד לתנאי הרישיון הן עבירות פליליות.

 

התקציב לצורך הסדרת מערך המסגרות לטיפול בילדים בגילאי לידה עד שלוש יעמוד על 280 מיליון שקלים בפריסה לשבע שנים וכן יוקצה כוח אדם נוסף לאגף מעונות היום.

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) תקף גם הוא את הצעת החוק: "זה לא מתווה פיקוח, זו בדיחה עצובה שכולה על חשבון הילדים וההורים. מאחורי הכותרת של 'רפורמה', מבדילה הממשלה במהלך הזה בין ילדים סוג א' שיזכו להגנה ולפיקוח ובין מאות אלפי ילדים סוג ב' שיופקרו ללא מענה מאחור ויוותרו חשופים להתעללות ולפגיעה. הממשלה ממשיכה ליטול סיכונים מיותרים על חיי ילדים במקום להפוך את הגיל הרך משטח הפקר למקום בטוח ומוגן".

 

יו"ר הוועדה לזכויות הילד ויוזמת הצעת החוק הפרטית לפיקוח על מעונות היום, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), בירכה על אישור הצעת החוק הממשלתית אך הבטיחה לפעול לתקנה: "אין ספק שמדובר בצעד היסטורי שיוביל להסדרת תחום פרוץ ומופקר זה עשרות שנים ואני מברכת על כך. יחד עם זאת, ישנם סעיפים בחוק הממשלתי הנוגעים לעקרונות שלא נוכל להתפשר עליהם, במיוחד בכל הקשור להבטחת ביטחונם האישי של הפעוטות והתינוקות הגדלים כיום בישראל וכבר מעכשיו. הוועדה בראשותי תעמוד על סוגיות אלה בדיוני הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית ואני מאמינה כי נצליח לתת להן מענה ראוי ומספק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים