ההיסטוריונית הראשית של יד ושם: "אפשר לחיות עם חלק מהמסמך המשותף לפולנים"
פרופ' דינה פורת הבהירה כי הייעוץ שהעניקה לצוות שניסח את ההצהרה המשותפת לישראל ולפולין היה אישי ולא במסגרת תפקידה. היא מחתה על השימוש במילה "בגידה" ("מחמם את האווירה"), גילתה ששקלה להתפטר והביעה מורת רוח ממשפט שנוי במחלוקת בהצהרה: "הוא רע מאוד"
פרופ' דינה פורת, ההיסטוריונית הראשית של יד ושם, התייחסה אמש (יום א') בריאיון ל"כאן 11" לסערת ההצהרה המשותפת של ממשלות ישראל ופולין, שהסירה חלק מהאחריות של הפולנים למעשים בשואה. פרופ' פורת, שנמנתה עם הצוות הישראלי במשא ומתן עם פולין, אמרה בהתייחסות ראשונה לסערה כי "אפשר בהחלט לחיות עם החלק הראשון של המסמך".
ההצהרה המשותפת של שתי המדינות עוררה זעם רב ביד ושם ובמערכת הפוליטית. ביום חמישי מסר יד ושם בתגובה כי "הניסיון להאדיר את הסיוע שהוגש ליהודים ולהציג אותו כתופעה רווחת, הוא לא רק פגיעה באמת ההיסטורית, אלא גם בזיכרון גבורתם של חסידי אומות העולם". שר החינוך נפתלי בנט הצטרף לביקורת ואמר כי "ההצהרה היא חרפה רווית שקרים ופוגעת בזכר הנספים".
בצוות הישראלי שניהל את המגעים אמרו בתגובה לאחר פרוץ הסערה כי "ההיסטוריונית הראשית של יד ושם, פרופ' דינה פורת, ליוותה את התהליך מראשיתו, ואמירות היסטוריות המופיעות בהצהרה אושרו על ידה. ההצהרה המשותפת כוללת התייחסות מפורשת לכך שהיכולת לבצע מחקרים באופן חופשי נשמרה, וששום חוק לא מונע ולא ימנע זאת בעתיד".
"לא פעלתי כהיסטוריונית הראשית"
אלא שבראיון הבהירה פרופ' פורת כי "התבקשתי לתת ייעוץ באופן אישי וחשאי, אני לא פעלתי כהיסטוריונית הראשית. וכן, גם איש לא התחייב בפניי שכל מילה שאני מתקנת להם - הם יתקנו. לא קיבלנו כסף, אני לא רוצה להיות שגרירה בפולין". פרופ' פורת הבהירה כי היא לא שוחחה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני או אחרי הסערה שעוררה ההצהרה המשותפת לשתי הממשלות.
בהתייחסה להצהרה עצמה אמרה פרופ' פורת כי "אני עומדת על כך שהחלק הראשון של המסמך, לפחות עד סעיף 4 שבו התחלנו למנות בעיות, הוא בסדר. אפשר בהחלט לחיות איתו. אם אפשר יהיה לתקן, יש מה לתקן, להוסיף, ללא ספק, אבל לא באווירה שנוצרה. לכן גם לא הגבתי עד עכשיו, אי אפשר היה לפתוח פה במהומת האלוהים שנוצרה".
היא אמרה עוד כי "הם (הפולנים) לא רוצים, בהחלט, שהפשעים שלהם יהיו במרכז התודעה או במרכז הזהות. הם רוצים זהות אחרת". לדברי פרופ' פורת, הפולנים מחו בפני הצד הישראלי כי לגרמנים סלחו תמורת השילומים: "זה השורש של הביטוי הזה שלהם 'אנטי-פולניות'. התחושה שאת הגרמנים שכחו וסלחו ואנחנו נוסעים לשם ולא משמיצים אותם כפי שאנחנו משמיצים את הפולנים".
בריאיון נשאלה פרופ' פורת בנוגע לביקורת העיקרית שנשמעה על ההצהרה, ובכללה המשפט שבו נאמר "האמת העצובה היא שאנשים מסוימים, ללא קשר למוצאם, דתם או השקפת עולמם, חשפו את הצד האפל שלהם בתקופה הזאת". על כך השיבה פורת: "המשפט הזה הוא רע מאוד והוא לא מנוסח טוב. מה 'בלי קשר למוצאם'?, הם היו פולנים והם היו קתולים".
"מונח טעון וקיצוני"
בהתייחסה לדברי פרופ' יהודה באואר, בכיר חוקרי השואה בעולם, שכינה את ההצהרה המשותפת לישראל ולפולין "בגידה", אמרה פרופ' פורת כי "הייתי רוצה לקרוא לו לשנות את המונח הזה. יהודל'ה, תמתן את הביטוי הזה כי הוא מחמם את האווירה. המונח 'בגידה' הוא כל כך טעון, כל כך קיצוני. האם מוטב היה בכלל בלי ההצהרה? יכול להיות".
פרופ' פורת גם גילתה ששקלה בימים האחרונים להתפטר מתפקידה כהיסטוריונית הראשית של יד ושם. לדבריה, "ברור שבמצב כזה אתה אומר לעצמך 'אני מתפטר'. דיברתי על כך עם היו"ר אבנר שלו ועם המנכ"לית דורית נובק. הם לא מקבלים את הרעיון הזה וגם אני לא. אני לא מרגישה שיש איזה חטאים מאחוריי שבגללם אני צריכה להתפטר".
ראש הממשלה נתניהו התייחס אתמול לראשונה לסערה. בפתח ישיבת הממשלה השבועית אמר נתניהו כי "שמעתי את הערות ההיסטוריונים, ואביא זאת לידי ביטוי. מטרת המגעים עם ממשלת פולין הייתה לבטל את הסעיפים הפליליים בחוק הפולני שהטילו מורא על מחקר ושיח חופשי ביחס לשואה. המטרה הזאת הושגה, ואני מודה לצוות של יוסף צ'חנובר ויעקב נגל שהצליחו להסיר את הסעיפים הפליליים מהחוק הפולני".
נתניהו אמר עוד כי "ההצהרה שפורסמה בעקבות שינוי החוק לוותה על ידי היסטוריונית בכירה, אולם לאחר פרסומה הושמעו הערות שונות. שמעתי בקשב רב את הערות ההיסטוריונים, כולל לגבי כמה דברים שלא נכללו בהצהרה. אני מכבד את זה, ואביא את זה לידי ביטוי".