שתף קטע נבחר

 

ג'ונסון: "הברקזיט גוסס, מיי הניפה דגל לבן לאירופה"

כשמחנה הברקזיט הדהים וניצח במשאל העם בוריס ג'ונסון חגג וציפה שההתנתקות מאירופה תהיה מלאה. התוכנית של תרזה מיי להמשיך בקשרים הדוקים עם האיחוד גם אחרי הפרישה הובילה להתפטרות של שר החוץ, ולטלטלה בממשלה: "כמו עצם בגרון, נהפוך למושבה של אירופה"

התפטרותם של שני שרים בתוך יממה מערערת את ממשלת בריטניה, ומטילה בספק את יכולתה של ראש הממשלה תרזה מיי ליישם את חזון הפרישה שלה מהאיחוד האירופי. הדובר של מיי אמר הערב (יום ב') שהיא תיאבק בכל ניסיון להדיח אותה מראשות הממשלה.

בוריס ג'ונסון (צילום: AFP)
"זה חצי-ברקזיט". ג'ונסון(צילום: AFP)
 

מיי אמרה בסוף השבוע שממשלתה הסכימה על התוכנית שתוצג במו"מ עם האיחוד האירופי, שנועדה ליישם את ההכרעה הדרמטית שהייתה במשאל העם ב-2016. לפי התוכנית של מיי בריטניה והאיחוד האירופי ימשיכו לנהל קשרים כלכליים הדוקים גם אחרי הפרישה.

 

האירו-סקפטים במפלגת השלטון השמרנית, שתמכו בברקזיט ודורשים התנתקות מלאה מהאיחוד – מתנגדים בתוקף. שניים מהם, שר החוץ בוריס ג'ונסון ודיוויד דיוויס, השר שאחראי על המו"מ עם האיחוד האירופי, החליטו לפרוש מהממשלה.

תרזה מיי עם השרים המתפטרים בוריס ג'ונסון ודיוויד דיוויס (צילום: AFP)
מיי עם השרים המתפטרים ג'ונסון ודיוויס(צילום: AFP)
 

במכתב ההתפטרות שלו תקף ג'ונסון את מיי, ואמר שהיא נכנעת לדרישות של אירופה במו"מ ומניפה "דגלים לבנים". הוא אמר שהמשך הקשרים ההדוקים עם האיחוד הופכים את הברקזיט ל"חצי-ברקזיט".

 

לדבריו כרגע "חלום הברקזיט גוסס" בגלל ספקות מיותרים. ג'ונסון הזיר שאם בריטניה תבחר להמשיך בדרך הזו היא תהפוך למושבה של האיחוד האירופי. "אנחנו לגמרי בדרך למעמד של קולוניה. רבים יתקשו לראות מה הרווח הפוליטי או הכלכלי של ההסכם הזה", כתב ג'ונסון בהודעת ההתפטרות.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי עם שר החוץ בוריס ג'ונסון  (צילום: AP)
ג'ונסון ישמח להחליף את מיי, שכרגע לא בסכנת הדחה(צילום: AP)
 

ביום שישי עוד האמינה מיי שהיא תעבור את התקופה המתוחה הזו ללא טלטלה בממשלה. כמה דקות אחרי הודעת ההתפטרות של ג'ונסון היא הגיעה לפרלמנט להגן על התוכנית שלה. היא אמרה שהיא ושני השרים המתפטרים "לא הסכימו על הדרך הטובה ביותר לבצע את המחויבות המשותפת שלנו לכבד את תוצאות משאל העם", שבו הוכרע שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי.

 

מיי אמרה שבשנתיים האחרונות היא הקשיבה "כמעט לכל רעיון אפשרי ולכל גרסה אפשרית בנוגע לברקזיט". מיי מעוניינת להמשיך לקיים מעבר חופשי של סחורות, והיא אמרה שהמשך הסדר הקיים ימנע בעיות בגבול בין בריטניה לצפון אירלנד, שחברה באיחוד האירופי.

תרזה מיי (צילום: AFP / PRU )
תרזה מיי, היום בפרלמנט. "זו לא בגידה"(צילום: AFP / PRU )
 

לדעת המתנגדים ממפלגתה השמרנית התוכנית שלה בוגדת ברצון העם שקבע שיש להתנתק מאירופה. "זו לא בגידה. אני מאמינה שלזה אנשים הצביעו כשהם בחרו לעזוב", אמרה מיי לפרלמנט הבריטי, שחלק מחבריו קראו לה היום להתפטר.

 

מעמדה של מיי אמנם נפגע אך לפחות כרגע לא נשקפת לה סכנת הדחה. לא ברור אם למתנגדיה של מיי יש את הקולות הדרושים לדרוש להצביע על הדחתה בהצבעת אי אמון. הצבעה שכזו יכולה להתקיים רק אם 15% חברי פרלמנט מהמפלגה השמרנית פונים ליו"ר המפלגה ודורשים להצביע על הדחתה.

תרזה מיי (צילום: AFP / PRU )
(צילום: AFP / PRU )
 

לשמרנים כרגע יש 316 חברים בפרלמנט. כדי להצביע על הדחתה צריכים 48 חברים. אם הצבעה שכזו הייתה מתקיימת היו שמחים החברים האירו-סקפטים להחליף את מיי בג'ונסון – פופוליסט שלעולם לא הסתיר את הרצון שלו להיות ראש ממשלה.

 

במרכז התוכנית של מיי לאזור סחר חופשי בין בריטניה לאיחוד האירופי נמצאת התחייבות להמשיך את הרגולוציה הקיימת גם אחרי הברקזיט, ולאפשר להעביר סחורות ומוצרים חקלאיים ולמנוע הטלה של מכסים. חברות בבריטניה וברחבי העולם מברכות על התוכנית.

לפני שנתיים: מחנה הברקזיט הדהים במשאל העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לפני שנתיים: מחנה הברקזיט הדהים במשאל העם(צילום: AFP)

המתנגדים אומרים שההסכם של מיי כובל את בריטניה לאיחוד האירופי ומונע מבריטניה לחתום על הסכמי סחר עם מדינות ברחבי העולם. שר הברקזיט שהתפטר דיוויס אומר שהתוכנית הזו מסוכנת ומשחקת לידיים של בריסל. במכתב ההתפטרות של ג'ונסון הוא כתב שההצעות של מיי הן "כמו עצם בגרון". "מכיוון שהמצפון שלי לא מאפשר לי לתמוך בהצעות האלה, החלטתי לצערי שאני חייב ללכת", כתב.

 

עד כה ניסתה מיי שלא להכעיס את האירו-סקפטים במפלגה שלה. רבים מהם מאשימים אותה בתמיכה חד צדדית במחנה ההישארות באיחוד - המחנה שחושש שניתוק מוחלט מאירופה יגרום לאובדן מקומות עבודה רבים. מנגד אומרים האירו-סקפטים שהתוכנית של מיי עלולה להותיר את בריטניה במצב שבו היא מקבלת על עצמה את החוקים והרגולציות של האיחוד האירופי – מבלי יכולת להשפיע עליהם או לשנות אותם.

 

כעת תנסה מיי להאיץ את המו"מ עם אירופה. עדיין לא ברור אם באיחוד האירופי יסכימו להצעתה להמשיך לבסס אזור סחר חופשי גם אחרי הפרישה הבריטית. בבריסל לא רוצים שבריטניה תשיג הסכם טוב מדי, כדי לא לעודד חברות נוספות ללכת בעקבותיה ולפרוש מהאיחוד.

 

מיי כבר הבהירה שלא יתקיים משאל עם על ההסכם הסופי לפרישה מהאיחוד ושתאריך היעד לפרישה – 29 במרס 2019 – לא ישתנה. אחרי היממה הדרמטית הגיעה מיי לפגישה בהולה של המפלגה השמרנית שבה הציגה את תוכנית הפרישה מהאיחוד האירופי. לפי גרג קלארק, שר העסקים מהמפלג השמרנית, הפגישה הייתה "טובה מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תרזה מיי ובוריס ג'ונסון
צילום: AP
מומלצים