כרים מנסה לחזור לשגרה: "איימו עליו שיפגעו בו"
יממה לאחר שהושב לחיק משפחתו, כרים בן ה-7 מקלנסווה מנסה לחזור לשגרה. "הוא עדיין לא מעכל", מספר אביו. "הביאו לו פיצה והוא סירב כי אמא שלו אמרה לו לא לקבל אוכל מאנשים זרים". יחד עם השמחה, תושבים בעיר מותחים ביקורת על המשטרה. "איבדנו אמון". המשטרה: "פעלנו מסביב לשעון"
מאות אנשים הגיעו אתמול (שבת) לביתו של הילד כרים ג'ומהור שאתמול הוחזר לביתו בריא ושלם אחרי שנחטף לפני ארבעה ימים מפתח הבית. כרים אמר הבוקר לאנשים שהגיעו: "אני מאוד אוהב אתכם ושמח שאני בין משפחתי אחרי שנעלמה לי פתאום. כל הזמן ביקשתי את אמא שלי. קראתי לה והיא לא ענתה לי. תודה לאל שהיא לידי".
ג'בר ג'ומהור, אביו של כרים, אמר אתמול: "הבן שלי רעד בשעות הלילה ופחד. עדיין לא מעכל את מה שעבר עליו. זה ייקח לו זמן. אתמול הוא אמר לי 'אבא, אני מרגיש שאני חתן'. כל פעם הוא מספר לנו עוד דברים. הוא אמר שהיו בחדר שבו היה שלושה אנשים. ביום הראשון הביאו לו פיצה. הוא אמר להם 'אני לא אוכל כי אמא שלי ביקשה ממני לא לאכול אוכל מאנשים זרים'. הוא גם ציין שהם איימו עליו שאם לא יענה להם - יפגעו בו".
על המקום שבו הוחזק בנו אמר ג'בר ג'ומהור: "האמת, לא מעניין איפה הילד היה, אם בשטחים או כאן בארץ. העיקר שהוא חזר אלינו בריא ושלם. אני לא נכנעתי לסחיטת החוטפים ולא שילמתי שקל אחד כדי להכשיל ולעצור כל מי שחושב לעשות אותו מעשה במטרה לסחוט כסף".
"המדינה לא ידעה להחזיר את כרים"
למרות שהאירוע הקשה נגמר בשלום, לתושבים בקלנסווה יש הרבה שאלות שהם עדיין לא קיבלו להן תשובות ברורות. "שמחתנו גדולה מאוד אחרי השבת הילד לבית", אומר תושב העיר. "כרים הפך להיות הבן של כולנו ולכן דאגנו מאוד, עקבנו אחרי המקרה המזעזע וחיכינו לשמוע בשורות טובות. תודה לאל שזה הסתיים בשלום. למרות הכל, שמחתנו עדיין לא הושלמה. אנו חייבים לקבל תשובות על הרבה שאלות, כמו מי עמד מאחורי החטיפה, למה הילד נחטף, איפה הוא שהה כל הזמן, ומה היו תנאי שחרורו?. כל השאלות הנ"ל חשובות לכולנו כהורים ותושבים, במיוחד כשמדובר במעשה פשע שחצה את כל הקווים האדומים" .
בעיר מספרים שילדים שנחשפו לסיפור של כרים נכנסו לטראומה והם פוחדים מאוד מאז המקרה. "הבן הקטן שלי כל הזמן שואל אותי: אמא, יש חוטפים? אני מפחד לצאת לשחק בחוץ'", סופרת תושבת קלנסווה. "למקרה הזה הייתה השפעה נפשית קשה מאוד. צריך זמן להתמודד עם המצב הקיים ולהרגיע את ילדינו".
ילד מקלנסווה סיפר: "כל ימי החטיפה עקבתי אחרי כל דבר חדש. עכשיו אני רגוע ואחרי שהוא חזר שמחתי מאוד. אנו הילדים לא צריכים לפחד אבל מצד אחר עלינו להיות זהירים ולא להתקרב לאנשים שאנחנו לא מכירים אותם. לא רוצים לעבור את מה שכרים עבר".
אנשי ארגון "אלחראק אלשבאבי" בקלנסווה, צעירים שנאבקים נגד הריסת בתים ותופעת הפשיעה, ארגנו במהלך השבוע הפגנות בדרישה להחזיר את כרים והם מבטיחים להמשיך במאבק הציבורי במטרה לקבל תשובות לשאלות הרבות שנותרו פתוחות. עבד עודה, מ"אלחראק אלשבאבי" אמר: "החטיפה שהתרחשה בקלנסווה היא תקדים מסוכן לכל החברה הערבית. נכון שהייתה שמחה אחרי החזרת הילד אבל זה לא הסתיים ואנחנו לא נסלח. על המדינה להעניש את החוטפים, הרשלנות של המשטרה במלחמה באלימות היא זו שגרמה לחטיפה.
"לא מקובל עלינו שהמדינה תערב צדדים אחרים בהחזרת הילד", הוסיף עודה. "אם היה נחטף ילד ממגזר אחר אני לא חושב שהיו מערבים גורמים אחרים. אנחנו בקלנסווה איבדנו את האמון בכוחות המשטרה. אני אישית קיבלתי שיחות משוטרים שהבטיחו שהם יחזירו את הילד וטענו שהם עובדים ומתאמצים והתברר שהמדינה סומכת על גורמים שונים. המדינה הזו לא ידעה להחזיר את כרים אלא יודעת רק איך להרוס בתים. לפי מה שהבנו מהרשות הפלסטינית, כרים לא היה בשטח שלהם אלא שהה בלוד. מעניין אותנו למה טענו כל הזמן שהילד נמצא בשטחים?".
"מצד שני זה מחייב חשבון נפש במשטרה שאחראית על אכיפת החוק ולספק את הביטחון האישי לכל אזרח ואזרח", הוסיף א-סנע. המסקנות מכל מה שהתנהל הוא כשלון אדיר של משטרת ישראל, גם מבחינת ההתנהלות וגם מבחינת התוצאה, המשטרה לא צריכה להיות מעורבת כאילו היא מישהי שעוקב, או מישהו שצופה מהצד, זה תפקידה ולזה היא קמה, למטרה הזו קיימת המשטרה, במבחן הזה המשטרה נכשלה כשלון חרוץ".
המשטרה: "לא נאפשר להפוך ילדים לכלי משחק"
במשטרה סיפרו אתמול על המבצע להחזרתו של הילד: "בתום פעילות חקירתית, מודיעינית ומבצעית מאומצת שנמשכה למעלה מ-70 שעות, משטרת ישראל השיבה את הילד כרים ג׳ומהור לחיק משפחתו כשהוא בריא ושלם. כעת מאמצי המשטרה יתמקדו בסגירת מעגל, מיצוי החקירה והעמדתם לדין של האחראים לאירוע החטיפה החמור. חקירת האירוע הוטלה על היחידה המרכזית במחוז מרכז ובמהלכה נעצרו ארבעה אנשים בחשד למעורבות בחטיפת הקטין. מעצרם הוארך בבימ"ש השלום בראשל"צ בשבעה ימים (עד ה-19.7)".
מהמשטרה נמסר עוד כי "משטרת ישראל פעלה מסביב לשעון, תוך שהיא מפעילה את מיטב האמצעים שברשותה, כולל שיתופם של אנשים שעבדו בשיתוף פעולה מלא עם חוקרי המשטרה. במאמצים לאיתורו של כרים לקחו חלק צוותי מו"מ ויחידות מיוחדות של המשטרה והכל במטרה להחזיר את הילד בריא ושלם לחיק משפחתו ולהעמיד לדין את האחראים למעשה. במסגרת החקירה ובאמצעות מעצר המבצעים והיוזמים, המשטרה הצליחה לייצר סיטואציה שבה הפך הילד לנטל למחזיקים בו מטעמם של העבריינים. אנשי קשר מטעמה של המשטרה הוכוונו למחזיקים בילד. כרים הועבר מהרשות הפלסטינית לשטחי ישראל באמצעות אנשי המגע ונמסר לידי המשטרה. משטרת ישראל לא תאפשר להפוך ילדים לכלי משחק בסכסוכים כלכליים או אחרים ותפעל נגד כל עבריין אלים, בכדי להגן על כל אזרחי מדינת ישראל, בכל זמן ובכל מקום".