מצרים חייבת כסף - ומוכרת אזרחות
א-סיסי רוצה להחזיר משקיעים זרים, ולהכניס כסף לקופת המדינה שחייבת לקרן המטבע הבינ"ל 12 מיליארד דולר. הפתרון: מכירת אזרחות במאות אלפי דולרים. בפרלמנט יש מתנגדים: "האזרחות לא למכירה"
זרים שמעוניינים באזרחות מצרית יצטרכו להפקיד סכום של לפחות 7 מיליון לירות מצריות (392 אלף דולר) - כסף שאחרי חמש שנים יעבור לקופת האוצר. הפרלמנט המצרי אישר אתמול (יום ב') את הצעת החוק הזו, שתהפוך לחוק אחרי חתימתו של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי.
מצרים רוצה להגביר את ההשקעה בכלכלתה ולהחזיר אליה את המשקיעים הזרים, שברחו ממנה אחרי ההפיכה ב-2011. היא מנסה להשיג זאת באמצעות שלל רפורמות שנוגעות לתוכנית ההלוואה שלה מקרן המטבע הבינלאומית - שמלווה לה סכום של 12 מיליארד דולר מסוף 2016.
כדי לעמוד בדרישות קרן המטבע החליטה ממשלתו של א-סיסי על רפורמות כלכליות וצעדי צנע קשים. הרפורמות זכו לשבחים מכלכלנים ובכירים בעולם העסקים - אך מהווים מכה קשה למעמד הביניים ולעניים במצרים. א-סיסי הגן על החלטת הממשלה לקצץ בסובסידיות ולהעלות מסים, ובטוח שהצעדים יחזירו את מצרים "לדרך הנכונה".
במסגרת הצעת החוק שאושרה בפרלמנט זרים שנותנים פיקדון של 7 מיליון לירות מצריות – או שווי דומה במטבע חוץ – מקבלים את האפשרות להשיג אזרחות מצרית, אם הם מסכימים לוותר על הפיקדון אחרי חמש שנים. במהלך התקופה הזו הם נדרשים לגור במצרים בקביעות. עדיין לא ברור מה התועלת הכלכלית שישיג הזר שיקבל אזרחות. מצרים אמנם אוסרת על זרים לרכוש אדמות חקלאיות ורכוש בחצי האי סיני, שם היא נאבקת באיסלאמיסטיים, אך ההגבלות על השקעות זרות במדינה קלות.
ראש ועדת ההגנה והביטחון הלאומי, גנרל כמאל עמר, אמר שהחוק החדש מתכתב עם תיקונים חדשים שמעניקים תמריצים לזרים להשקיע במצרים. הוא אמר שזרים שיקבלו אזרחות יהנו מזכויות פוליטיות רק אחרי חמש שנים, ויוכלו להצביע בבחירות או להיבחר לתפקיד ציבורי רק אחרי עשור. הוא הוסיף שבני או בנות זוג והילדים של אותם זרים יוכלו לקבל אזרחות רק אם יגורו במצרים.
פוליטיקאים וגולשים ברשתות החברתיות מתחו ביקורת קשה על החוק המתגבש. הפוליטיקאי חייתם אל-חרירי אמר שהממשלה "מוכרת את האזרחות המצרית", במקום להקל על הליך קבלת הוויזה למשקיעים זרים. מוסטפא בכרי, פוליטיקאי שתומך בא-סיסי, אמר שהוא מתנגד לחוק מכיוון ש"האזרחות המצרית אינה למכירה".