"גבר דפק על חלון הרכב, שלף כסף והציע לי. רעדתי וצרחתי". לחיות ליד מוקד זנות
א' חשבה שהגבר שדפק על השמשה רצה עזרה, ח' כבר התרגלה: "אני עונה בצרחות וקללות". בעיר העתיקה בבאר שבע מתמודדות תושבות השכונה עם הטרדות מיניות מצד צרכני הזנות שמגיעים לבתי הבושת באזור. חוק הפללת הלקוח יוביל לשינוי?
זנות, סמים קשים, הטרדות מיניות: תושבי העיר העתיקה בבאר שבע, המתגוררים בצמוד לבתי בושת פעילים, מתארים את החיים ליד מוקד זנות ומקווים שאולי אישורו בעתיד של החוק שיהפוך את צרכני הזנות לעבריינים יוביל לשינוי. צפו בכתבה.
א', צעירה המתגוררת בשכונה, מספרת כי הבעיה הקשה במגורים ליד בית בושת היא הלקוחות, צרכני הזנות, המטרידים את תושבות האזור. "יצאתי מהבית בשש בערב, הלכתי להתאמן", היא משחזרת. "אני נכנסת למכונית ופתאום מגיע אליי גבר ודופק על שמשת החלון. פתחתי את החלון, לא הבנתי מה הוא רוצה, חשבתי שהוא צריך עזרה. פתאום הוא שואל אותי אם אני רוצה כסף. הוא שלף כסף והציע לי. רק אז הבנתי למה הוא מתכוון. נבהלתי, רעדתי, בכיתי וצרחתי - 'אני נראית לך זונה?'".
הידרדרו לזנות, נמלטו וקוראות להפללת לקוחות: "אונס על בסיס יומי"
הגן החיפאי שהופך בלילה למוקד של זנות קטינים
צעירות אחרות מתארות מקרים דומים. ח' אומרת כי לצערה היא כבר התרגלה: "בפעם הראשונה שקרה לי שלקוח תפס אותי והטריד אותי מאוד נבהלתי וישר בכיתי. היום אני כבר רגילה - אני עונה להם בצרחות ובקללות. בית זונות מול הבית זה דבר שמאוד מפריע. זאת תחושה נוראית של כעס, פחד וגועל".
העיר העתיקה בבאר שבע, שהוקמה בשנת 1900 על ידי השלטון הטורקי, הייתה מרכז מסחרי הומה אדם. לאחר הקמת קניון הנגב הסמוך בשנת 1990 איבדה השכונה את מעמדה והפכה למפגע קשה. כיום זאת שכונת מגורים, שכוללת גם בתי עסק ושטחי מסחר - וגם כמה בתי בושת, דירות להשכרה על בסיס שעה ומלונות זולים.
בצלאל בן זקי, תושב האזור, מדגיש כי מדובר בבעיה ארוכת שנים: "כילד שגדל בעיר העתיקה, נחשפתי למראות שלא הייתי צריך להיחשף אליהם - אם זה נרקומנים שבאים לזונות, אם זה זונות מסוממות שמסתובבות ערומות ברחוב".
בעקבות ההטרדות הרבות מצד הקליינטים, צרכני הזנות, צעירים המתגוררים בשכונה יצאו למלחמה. תושב האזור שהצטרף אלינו לסיור הצביע ביד אחת על אחד מבתי הבושת שפועלים במקום וביד השנייה על ניידת משטרה שחונה בהמשך הרחוב: "צלצלתי למשטרה כמה וכמה פעמים להתלונן שיש בית זונות מתחת לבית שלי ויש שיכורים ומכות, אבל הם לא עושים שום דבר".
א' טענה כי פניות למשטרה ולעירייה הניבו רגיעה קצרה בלבד: "כמה חבר'ה בשכונה יזמו הגשת תלונות למשטרה בצורה מרוכזת, אבל הזנות בישראל חוקית. המשטרה מנסה לסגור את בתי הזונות בכל מיני דרכים אחרות, בעיקר דרך עבירות כלכליות ומיסוי, אבל זה לא עוזר. כל בתי הזונות שנסגרו נפתחו מחדש לאחר כמה שבועות".
"כישלון של החברה והמדינה"
לאחרונה עברה בכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק חדשה שאם תאושר בשלוש קריאות, והדרך לכך עוד ארוכה, תהפוך את צרכני הזנות לעבריינים ואת השימוש בשירותי מין בתשלום לעבירה פלילית. על פי חוק הפללת הלקוח, צרכן זנות מנערה או נער עלול להישלח לעד שבע שנות מאסר, ואילו צרכן זנות מבוגרת או בוגר דינו עד שנה מאסר.
בן זקי פסימי וטוען כי החוק לא ישנה דבר: "כמה שזה מדכא - תמיד היו זונות ולקוחות, ותמיד יהיו". ח' סבורה כי החוק לא ניתן לאכיפה: "תראה את המצב הקשה של הבנות שעובדות פה - אף אחת מהן לא תסכן את עצמה ותעיד במשטרה נגד הלקוחות והסרסור שלה".
גם א' בטוחה כי בלי סיוע לנשים, דבר לא ייפתר: "אי אפשר להגיד על הבנות הצעירות והמסכנות האלה שהן בחרו לעבוד בזנות, אף אחד לא יבחר מרצונו להגיע למצב שלהן. זה כישלון של החברה והמדינה".
עיריית באר שבע: "התופעה הצטמצמה משמעותית"
מהמשטרה נמסר: "משטרת ישראל רואה בזנות תופעה שלילית וחמורה. המשטרה מרכזת משאבים ומטפלת בנחישות נגד העבירות הנלוות לתופעת הזנות, וכן עוסקת באיתור, חשיפה וחקירה של העוסקים בסרסרות, ניהול בתי בושת, מפיצי פרסום שירותי זנות והעומדים מאחוריהם. בשנים האחרונות פעלה המשטרה נגד עבירות הזנות באזור ביתר שאת, הן כדי לשפר את חייהם וביטחונם האישי של תושבי האזור והן כדי לצמצם את תופעת הזנות והפעילות הפלילית הנלווית לה.
"המשטרה הקימה יחידת שיטור רגלי ומרכז שיטור חדש בעיר העתיקה בבאר שבע, במטרה לעבות נוכחות משטרתית ברחובות. מעבר לכך, פועלת המשטרה עם בעלי העסקים והנהלת העיר העתיקה, כדי ליצר מציאות שתרחיק את אותם עבריינים ותיצור איכות חיים טובה יותר עבור התושבים. כל תלונה או דיווח המתקבלים במשטרה בהקשר זה או בהקשר פלילי אחר, מטופלים ונאכפים בהתאם".
מעיריית באר שבע נמסר: "מבדיקה שערכה העירייה מול המשטרה עולה כי התופעה המתוארת הצטמצמה משמעותית בעקבות פעילות נמרצת של המשטרה והתחדשותה של העיר העתיקה, בפרויקטים (החלפת תשתיות, סלילת כבישים ברחובות, מדרכות משתלבות ופיתוח נופי) ובפעילות. בנוסף, האזור מוקד לפסטיבלים, ירידים ואירועים רבים. לצורך הגברת תחושת הביטחון, הוצבו עמודי תאורה נוספים, הוגברו סיורי השיטור העירוני והקמה נקודת שיטור עירונית נוספת, במרכז העיר העתיקה".