שתף קטע נבחר

 

חוק הלאום: הקואליציה חגגה בסלפי ובחיבוקים, בני בגין נמנע

"רגע מכונן בתולדות הציונות ותולדות מדינת ישראל", התגאה ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר אישור חוק הלאום הלילה במליאת הכנסת. לאחר אישור החוק התחבקו חברי הכנסת מהקואליציה ומחאו כפיים. ח"כ בני בגין הזהיר: "לאומיות שאיננה מקפידה על זכויות האדם, מתדרדרת ללאומנות"

 

 

אישור חוק הלאום. ההצבעה והסערה במליאה    (צילום: ערוץ הכנסת)

אישור חוק הלאום. ההצבעה והסערה במליאה    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תערובת של חיבוקים בין חברי הכנסת מהקואליציה, מחיאות כפיים, סלפי שארגן חבר הכנסת אורן חזן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויתר חברי הליכוד. כך חגגו בקואליציה את אישור חוק הלאום בקריאה שנייה ושלישית הלילה (יום ה') במליאת הכנסת. מנגד, נשמעו קריאות זעם מספסלי האופוזיציה וחברי כנסת מהרשימה המשותפת הוצאו מהמליאה לאחר שקרעו את נוסח החוק וצעקו "אפרטהייד". 62 ח"כים הצביעו בעד חוק היסוד מול 55 שהצביעו נגד. שניים נמנעו - חברי הכנסת בני בגין מהליכוד ואורלי לוי.  

 

בנימין נתניהו, אורן חזן, דוד ביטן, דודי אמסלם ואבי דיכטר (צילום: עמית שאבי)
סלפי במליאת הכנסת לאחר אישור חוק הלאום(צילום: עמית שאבי)
 

 

בריאיון לאולפן ynet, אמר ח"כ בני בגין שנמנע בהצבעה עם ח"כ אורלי לוי-אבקסיס: "היו לי הסתייגויות קבועות במשך שבע שנים מהנוסח הזה. לא הסתפקתי בהתנגדות אלא הצעתי כבר אז ואני מציע מאז נוסח אחר, חלופי, יותר קצר ואני חושב יותר הולם את מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. זו הייתה הצעתי והיא עדיין הצעתי. ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי המושתת על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל ומקיימת שוויון זכויות לכל אזרחיה. לא הצלחתי לשכנע את חבריי לקואליציה ובליכוד בחלק השני המדבר על שוויון זכויות. זה היה חלק העיקרי ואחר כך הסתייגתי גם מהניסיון שצלח אתמול לצערי, לא להסתפק בהאדרת השפה העברית אשר קבעו באופן טבעי שעברית היא שפת המדינה, לא מסתפקים בהאדרה אלא גם הזדקקו להדרה של השפה הערבית".

 

היו קריאות אפרטהייד במליאה אתמול בלילה. אתה מסכים איתן?

"לא. אני לא מסכים, גם לא באופן הצהרתי וגם לא באופן מעשי. אני מצר על כך שאין סעיף מפורש המודיע על מחויבות המדינה לשוויון זכויות, אבל אין הדבר אומר על פי המציאות שלנו שאין כאן מציאות של חתירה לפחות לשוויון זכויות. הסעיף שהיה בטיוטה, הסעיף הגרוע שהוצא ממנה שבו היה ניסיון לקבוע באופן קבוע את עליונות השיקולים הלאומיים היהודיים על פני שיקולים של זכויות אזרח, זכויות אדם לאחרים – הסעיף הזה כבר הוצא מהצעת החוק לפני חודשים אחדים. סעיף ההפליה הבוטה בהקמת ישובים קהילתיים הוצא מהנוסח לפני שבוע".

 

מוקדם יותר אמר ח"כ בגין: "זו איננה החלטה שציפיתי מהנהגת הליכוד. לפני שבע שנים הצעתי המקורית זכתה דווקא לתמיכה אבל חלפו שבע שנים, באו שנים אחרות, השתנו העתים ושלילתה של הצהרה גלויה המחייבת שוויון זכויות לאזרחים, נחשבת היום כאילו איננה נוגדת את מה שכתוב במפורש בסמליל הליכוד – מפלגה לאומית ליברלית, ולמדנו שאין להפריד בין שני המושגים האלה, להיפך, הם מהווים מיזוג ואת שניהם צריך להביא לידי ביטוי. לאומיות שאיננה מקפידה על איחודה עם זכויות האדם על זכויות האדם, מתדרדרת ללאומנות. היזהרו חברים מהניתוק הזה".

 

עוד אמר כי "אם איננו מצליחים בפעם הזאת לעשות טוב, לפחות נסור מרע. מה ששנוי עליך לא תעשה לזולתך, זה כל כך פשוט. בהצעה הזו נעשה ניסיון לנגוס נגיסה גסה מעבר ליכולת הבליעה של חברי הכנסת, ובנוסח הראשון היה קשה לבליעה גם על חברי הקואליציה ולכן חלו בו שינויים שכשלעצמם הם חיוביים. שני סעיפים פוגעניים הוסרו, נותר הסעיף של השפה הערבית ועליו הגשתי הסתייגות. בתנאים שנוצרו לא אתנגד לחוק אך גם לא אוכל לתמוך בו".

 

אחרי אישור החוק עלה ראש הממשלה לברך: "אדוני היו"ר, חברי הכנסת, זהו רגע מכונן בתולדות הציונות ותולדות מדינת ישראל. ישראל היא מדינת הלאום של העם יהודי, שמכבדת את זכויות הפרט של כל אזרחיה. ובמזרח התיכון רק ישראל מכבדת את הזכויות האלו. כשאני מדבר בעולם, אני חוזר ואומר שזוהי המדינה שלנו, מדינת היהודים. בשנים האחרונות יש מי שמנסה לערער על כך. ובכך לערער את יסודות קיומנו. לכן חוקקנו היום בחוק שזהו ההמנון שלנו, זוהי השפה שלנו, וזוהו הדגל שלנו. תחי מדינת ישראל!".

מהומה בקרב חברי הרשימה המשותפת על הצבעת חוק הלאום (צילום: עמית שאבי)
הח"כים הערבים קורעים את החוק(צילום: עמית שאבי)

מהומה בקרב חברי הרשימה המשותפת על הצבעת חוק הלאום (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

חוק היסוד מעגן את מעמדה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ואת זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית במולדתו כזכות ייחודית לעם היהודי, את סמלי המדינה, את ירושלים כבירת ישראל, את השפה העברית כשפת המדינה, את עקרון קיבוץ הגלויות ומעמד השבת ומועדי ישראל. כמו כן, החוק מעגן את פיתוח ההתיישבות היהודית כערך לאומי וקובע כי המדינה תשקוד על הבטחת שלומם של בני העם היהודי ואזרחיה המצויים בצרה בשל יהדותם או אזרחותם.

 

החוק גם מקבע את המעמד החוקתי של לוח השנה העברי כלוח רשמי של המדינה ואת יום העצמאות, חגי ומועדי ישראל וימי הזיכרון. עוד הוגדר במסגרת החוק כי השפה הערבית, שהיא שפה רשמית בישראל, לא תקבל מעמד מיוחד ותונגש במוסדות ציבוריים - אלא תוסדר בחוק נפרד.

דודי אמסלם ובנימין נתניהו (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

אמיר אוחנה ודודי אמסלם מתחבקים (צילום: עמית שאבי)
דיכטר ואוחנה, יוזם החוק ויו"ר הוועדה שקידמה את החקיקה, בחיבוק אוהב(צילום: עמית שאבי)

ח"כ אלעזר שטרן מיש עתיד אמר כי "חוק הלאום הוא דחיפת אצבע לעין של אחינו הדרוזים והבדואים שמשרתים לצדנו בצה"ל ובזרועות הביטחון. לאומיות יסודה באהבה, לאומנות שורשיה בשנאה. כך גם חיילי צה"ל שנלחמים ונופלים למען המדינה הזאת, הופכים לאויבים".

 

ח"כ איימן עודה מהרשימה המשותפת אמר: "כמו שבכפר קאסם נאמר שזו פקודה לא חוקית בעליל ודגל שחור מתנוסס מעליה, גם בחוק הרשע הזה דגל שחור מתנוסס דגל שחור". תוך כדי דבריו הוציא ח"כ עודה דגל שחור ונופף בו. ח"כ אילן גילאון ממרצ אמר כי "המשותף לכל החוקים האלה זה או אצבע בעין או להתריס או שחיתות לרפד את השלטון המושחת. אני מאמין שמדינת ישראל היא מדינתו של העם היהודי ושל כל אזרחיה שחיים בה, כך צריך להגדיר אותה ולא בשום אופן אחר. ואני מבין שעד שחווית השחרור הלאומי של העם השכן העם הפלסטיני לא תתממש שום דבר לא יתממש".

 

ח"כ סעיד אלחרומי מהרשימה המשותפת אמר: "אנחנו, תושבי הארץ הערבים, נמשיך להילחם בכל החוקים הגזענים מבית היוצר של נתניהו ועושי דברו. ונמשיך לגור ולהתפתח במולדת שלנו על אפו וחמתו של נתניהו וכל חבורת הגזעים הרוקדת סביבו. באישור החוק הגזעני הזה, נכנסה ישראל רשמית למועדון הלא מכובד של מדינות גזעניות ואומללות בודדות בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ח"כ אורן חזן בסלפי עם ראש הממשלה וח"כים נוספים בליכוד
צילום: עמית שאבי
מומלצים