שתף קטע נבחר

 

חולה סופני וניצול שואה נעצרו: דו"ח הסנגוריה הציבורית

בדו"ח השנתי מפורטים מקרים של נערים כלואים שהושלכו לבידוד ושל הרשעות שבוטלו. "ריבוי המעצרים מהווה את התופעה המטרידה ביותר כיום במערכת המשפט הפלילי"

ריבוי מעצרים, אישומי שווא, הכנסת קטינים לבידוד בכלא ואכיפה מוגזמת נגד משתמשי קנאביס. היום (א') הגישה הסניגוריה הציבורית את הדו"ח שלה לשנת 2017 לשרת המשפטים איילת שקד ומפורטים בו מקרים קשים של חולה סופני וניצול שואה שנעצרו, קטינים שהוחזקו במעצר בתנאים קשים, ושל הרשעות שבסופו של דבר בוטלו.

 

השנה נכלל בדו"ח פרק מיוחד - "מניעת הרשעות שווא", בגלל הקמת פורום מיוחד לצורך כך, ששם לו למטרה להעלות את רמת הידע בכל הנוגע לערכן של ראיות מסוגים שונים, תוך שימת דגש על חשיפה לידע מוכח ומבוסס מחקרית בבחינת איכותן ומשקלן של הראיות הפורנזיות. 

אדם נעצר אחרי שהשאיר מכתב שהוא מתכוון לפגוע בעצמו (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
אדם נעצר אחרי שהשאיר מכתב שהוא מתכוון לפגוע בעצמו(צילום: אלי אלגרט)

על פי הדו"ח, הפרקליטות חזרה בה מכתב אישום נגד נאשם בביצוע שני מעשי שוד בתיק שהיה מבוסס על טביעת אצבעות. האישום בתיק זה ייחס לנאשם שני מעשי שוד אלימים של נהגי מוניות, כאשר הראיה היחידה לחובת הנאשם הייתה טביעות אצבע שנמצאו בשתי המוניות שנשדדו, ואשר לטענת התביעה הן של הנאשם. הוא כפר בביצוע העבירות, טען שלא נסע במוניות שנשדדו ושאינו קשור בדרך כלשהי למעשי השוד. בתיק החל להתנהל דיון הוכחות, במסגרתו נחקר גם מומחה זירה שאסף את טביעת האצבעות מהמוניות. בתיק היו אמורים להעיד השוטר שעמד בקשר עם מומחית לטביעת אצבע שערכה את חוות הדעת והמומחית עצמה, אולם לפני עדותם הודיעה התביעה על חזרה מכתב האישום.

 

ריבוי מעצרים: "תופעה מטרידה ביותר"

מזה שנים הסניגוריה הציבורית שבה ומתריעה על ריבוי המעצרים בישראל, "המהווה את התופעה המטרידה ביותר כיום במערכת המשפט הפלילי". השנה מוקדש חלק בדו"ח לתיאור נזקי המעצר התפקודיים-אישיים, הנובעים בין היתר מתנאי המעצר הקשים, ומהפגיעה של המעצר בהגינות ההליך המשפטי, בין היתר כתוצאה מפגיעה ביכולתו של העצור לעמוד בתנאי החקירה המשטרתית הלוחצת. על פי הדו"ח, המעצר עלול לשבור את רוחו של העצור ולגרום לו להודות בדברים שלא עשה, כתוצאה מהלחץ הנפשי הנלווה לשלילת החירות.

 

אחד המקרים הקשים המתוארים בדו"ח הוא של צ', אדם שנקלע למצוקה כלכלית והשאיר מכתב התאבדות שבו תיאר את כוונתו לפגוע בעצמו. המשטרה עצרה אותו בחשד לאיומים (!) וביקשה את הארכת מעצרו בשלושה ימים. בית המשפט הורה על שחרור החשוד ללא כל תנאי, וציין "כי ידה של המשטרה הייתה קלה מאוד על הדק המעצר בעניינו של החשוד", שכל חטאו טמון במצוקה הכלכלית אליה נקלע ובמחשבותיו לפגוע בעצמו. בית המשפט הוסיף כי הוא לא מוצא במכתב "ולו ראשית ראיה קלושה" הקושרת אותו לעבירה המיוחסת לו.

 

מקרה דומה היה עם חשוד שנחקר ונעצר למשך שלושה ימים בעקבות מכתב שהשאיר לאשתו, בו תיאר את כוונתו לפגוע בעצמו כתוצאה ממצוקה כלכלית, וציין כי הוא מעדיף לפגוע בעצמו מאשר לגרום לפגיעה באשתו ובילדיו. בית המשפט הורה על שחרור החשוד ללא כל תנאי,

 

במקרה אחר שיוצג על ידי הסניגוריה הציבורית, ביקשה המשטרה להאריך בחמישה ימים את מעצרו של חשוד בעבירות ניסיון התפרצות למקום מגורים והסגת גבול. מדובר בחולה במחלה סופנית לאחר ניתוח, שלגרונו מחוברת צינורית והוא בקושי מסוגל לדבר. בית המשפט הורה על שחרור העצור, תוך שהוא מציין כי מחומר החקירה עולה כי החשוד חולה בכמה מחלות, וכי הוא מגיע לבתים על מנת לנסות ולקבץ כסף למחייתו. בית המשפט מצא בנסיבות אלה כי המשטרה עצרה את החשוד בלא הצדקה לכאורה.

 

כלא אופק. מניעת ביקורי משפחה ועונשי בידוד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
כלא אופק. מניעת ביקורי משפחה ועונשי בידוד(צילום: עידו ארז)

עוד מקרה שמופיע בדו"ח הוא של ניצול שואה ערירי, ללא עבר פלילי, שסרב להצטלם בתחנת המשטרה. בית המשפט שחרר את המשיב לאלתר ללא תנאים וציין שניכר כי מדובר באדם מבוגר מאוד, הסובל מבעיות רפואיות וייתכן שאף בעיות קוגניטיביות, אשר לא הייתה כל הצדקה למעצרו.

 

קטינים הוכנסו לבידוד

 בביקור רשמי שנערך בכלא אופק ובבדיקה מקיפה שערכה הסניגוריה הציבורית בתיקים בהם ייצגה נאשמים בשנת 2017, עלו ממצאים ראשוניים מטרידים ביותר, המעידים על שימוש מוגבר באמצעי ענישה כלפי קטינים. בין העונשים בהם נעשה שימוש תדיר, נמצאו שלילת ביקורי משפחה וכן עונש הבידוד. מבדיקה שערכה הסניגוריה נמצא כי עונש הבידוד הוטל על יותר מ-70%  מהקטינים שיוצגו על ידה בשנת 2017, כאשר נגד מרביתם נעשה שימוש בעונש הבידוד יותר מפעם אחת.

 

מעצרי לילה מיותרים

על פי דו"ח הסניגוריה, משטרת ישראל מותירה אלפי חשודים במעצר שווא למשך לילה שלם. לעתים העצורים שוהים בתחנה במשך כל סוף השבוע, רק כדי להביאם בבוקר בפני שופט - שם מבקשים מבית המשפט את שחרורם בערבות כספית או בתנאים אחרים, או כדי לשחררם בהחלטת קצין ממונה וללא הבאה בפני שופט, אך לאחר שטולטלו לשווא אל מתקן בית המשפט.

 

תיקי החזקה או שימוש בקנאביס לצריכה עצמית. על פי דו"ח הסניגוריה הציבורית, השימוש העצמי בקנאביס הוא תופעה חברתית נפוצה בקרב מאות אלפי אזרחים בישראל. "המצב המשפטי הקיים הופך אוכלוסייה רחבה, השומרת על דפוסי חיים נורמטיביים בכל הקשר אחר, לעבריינים בכוח הנתונים לסיכון של חקירות פליליות, חיפושים משטרתיים, מעצרים והעמדה לדין, וכן לנזקים נלווים של תיוג חברתי ורישומים פליליים".

 

קנאביס. "המצב המשפטי הופך אוכלוסייה רחבה לעבריינים" (צילום: index open) (צילום: index open)
קנאביס. "המצב המשפטי הופך אוכלוסייה רחבה לעבריינים"(צילום: index open)

בדו"ח נכתב כי הסניגוריה נתקלת בעשרות רבות של כתבי אישום בגין שימוש עצמי בקנאביס מידי שנה. בשנת 2015 נפתחו 3,455 תיקי חקירה בגין שימוש עצמי בקנאביס (ובוצעו 188 מעצרים), ובשנת 2016 הוגשו 963 כתבי אישום (ללא עבירות נלוות) בגין עבירות אלו.

 

אחד המקרים בדו"ח נוגע לע', צעיר בן 19 הסובל מפוסט טראומה בעקבות תקיפה מינית שעבר, שבחדרו נתפסו כ-0.7 גרם קנאביס, ובגין כך הוגש נגדו כתב אישום. מקרה נוסף הוא של א', כבן 31, שסובל מבעיות נפשיות מורכבות ובעל רקע פסיכיאטרי, שנתפס עם 0.96 גרם חשיש לצריכה עצמית (המדינה חזרה בה מכתב האישום); ג', נעדר עבר פלילי, סובל זה שנים מאי-ספיקת כליות ועובר טיפולים רפואיים קשים וכואבים. הוא החל בהליכים לקבלת קנאביס רפואי, אך לפני קבלת האישור נתפסו בביתו כ-44 גרם קנאביס (התקבלה בקשה לעיכוב הליכים);

 

אקדח טייזר. מח"ש לא בדקה את התלונה של העצור (צילום: ערן יופי כהן) (צילום: ערן יופי כהן)
אקדח טייזר. מח"ש לא בדקה את התלונה של העצור(צילום: ערן יופי כהן)

נושא נוסף שמוזכר בדו"ח הוא העדר מסגרת מתאימה לקטינים המתמודדים עם קשיים נפשיים מורכבים או בעיות קוגנטיביות. כך למשל, קטין שנעצר בשעות הערב המוקדמות בחשד לקשירת קשר לביצוע פשע והחזקת סכין, הוחזק כבול במשך לילה שלם בתחנת המשטרה, במקום להביאו לבית מעצר מותאם, והוא לא נבדק רפואית על אף תלונותיו. במקרה נוסף, קטין התנגד למעצרו בידי שוטר שביקש לעכבו כשעבר את הכביש באור אדום וסירב להזדהות. הנער הוחזק ער כל הלילה בתחנת המשטרה, נחקר באישון לילה ללא ייעוץ משפטי, הוחזק במשך שעות ארוכות, במהלכן גם התבקש להתפשט כליל בפני שוטר, ללא נוכחות הורים, כשאין איש יודע את קורותיו.

 

טיפול בתלונות של אלימות שוטרים. במהלך השנה החולפת הועברו למח"ש על ידי הסניגוריה הציבורית 251 תלונות שעניינן טענות לאלימות שוטרים, שיעור המהווה עלייה של כ-25% לעומת היקף התלונות שהוגשו בשנת 2016. מתוך כלל התלונות שהוגשו, 145 תלונות נגנזו מעילות שונות (רובן כלל בלי חקירה), ורק בשבע תלונות התקיימה חקירה שבסיומה הוחלט להעמיד את השוטרים המעורבים לדין פלילי או משמעתי.

 

כך היה, למשל, בעניינו של י', אשר זוכה על ידי בית המשפט לאחר שהתברר כי ננקט נגדו כוח מופרז מצד שוטרים, אשר כלל גם שימוש במכשיר "טייזר". בהחלטתו, בית המשפט מתח ביקורת על התנהלות מח"ש אשר נמנעה מלפתוח בחקירה.

 

מהמשטרה נמסר בתגובה: "מדובר בטענות ממוחזרות המתעלמות מהנתון החשוב, שלפיו כ-97% מכתבי אישום המוגשים ע"י התביעה המשטרתית לבית המשפט מסתיימים לבסוף בהרשעה. משטרת ישראל טרם קיבלה את ממצאי הדו"ח, אך אם אכן תכולתו היא כמופיע בפנייתכם, נראה כי הוא לוקה באי דיוקים מהותיים והכללות שאינן נשענות על בסיס עובדתי. המשטרה פועלת כדין, תוך הקפדה יתרה על זכויות נחקרים, מתלוננים וקורבנות עבירה, ותוך איזונים ראויים בין טובת החקירה לזכויות אלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
קטינים בכלא אופק. נענשו בבידוד
צילום: עידו ארז
מומלצים