עונש מוות למלכת היופי שרצחה את החבר
רות קמנדה הקנייתית רצחה את בן הזוג שלה ב-25 דקירות סכין, לטענתה מכיוון שחששה שידביק אותה ב-HIV. השופטת גזרה עליה עונש מוות: "רוצה שהצעירים יידעו שזה לא 'מגניב' לרצוח את בני הזוג - גם אם מאוכזבים מהם"
בית משפט בקניה גזר עונש מוות על צעירה בת 24 שזכתה בתחרות יופי בכלא, והורשעה ברצח החבר שלה – אותו דקרה 25 פעמים. ארגוני זכויות אדם אמרו שמדובר בעונש "לא אנושי".
רות קמנדה, שזכתה בתחרות יופי בבית הסוהר בניירובי בעודה ממתינה למשפט, רצחה את החבר פריד מוחמד ב-2015. מוחמד היה בן 24 במותו. במאי הורשעה ברציחתו. במשפט סיפרה שהיא חששה שמוחמד מנסה להדביק אותה ב-HIV, ולכן דקרה אותו בסכין.
"אני רוצה שהצעירים ידעו שזה לא 'מגניב' לרצוח את החבר או החברה – גם אם מתוסכלים או מאוכזבים מהם – פשוט אל תעשו את זה", אמרה שופטת בית המשפט העליון ג'סי לסיט בהחלטתה ביום חמישי. "מה ש'מגניב' זה ללכת משם ואחר כך לסלוח".
השופטת האשימה את קמנדה בהתנהגות "מניפולטיבית", שכללה בין השאר שימוש בטלפון הסלולרי של בן הזוג, ואמרה שקמנדה לא הראתה שום סימני חרטה על הרצח. בעקבות הדקירות הרבות היה לדבריה בזירת הרצח "דם בכל מקום". "אני חושבת שכל עונש חוץ ממה שנקבע (מוות) יהפוך את הנאשמת לגיבורה", אמרה השופטת.
ארגון זכויות האדם "אמנסטי" אמר שגזר הדין "אכזרי, לא אנושי ולא מעודכן". ראש הארגון אירונגו הוטון אמר ש"העונש הזה הוא מכה להתקדמות של קניה בהמרת עונשי מוות לעונשי מאסר". עורכת הדין של קמנדה, ג'וינר אוקונג'ו, תערער על גזר הדין.
משפחת הקורבן בטוחה שעונש המוות הולם את הרצח. דודתו של הנרצח, אמה וונג'יקו, אמרה לעיתונאים בדמעות: "אנחנו שמחים שהיום הזה הגיע ושסבא וסבתא שלו ואחותו היו בבית המשפט בזמן הקראת גזר הדין. הוא בדיוק התחיל לעבוד במקום חדש וחייו נגדעו".
החוקה הקנייתית אמנם מאפשרת לגזור עונש מוות על אסירים, אך אף אסיר לא הוצא להורג בקניה משנת 1987. בדצמבר 2017 קבע בית המשפט העליון שחובת עונש המוות למורשעים ברצח ושוד מזוין מנוגדת לחוקה. כיום הנידונים למוות נשארים בכלא עד הודעה חדשה, ומקווים שעונשם "יומתק" למאסר עולם. חלק מהם אפילו זוכים לשחרור מוקדם.