לגו במקום בלוני תבערה: ילדי עוטף עזה בילו ב"לגו פארק"
אחרי חודשים ארוכים שבהם סבלו מטרור בלוני התבערה והעפיפונים, הגיעו מאות ילדים מעוטף עזה לפארק בחולון. "תושבי המרכז לא יכולים להבין את התחושה הזאת שהאדמה ליד הבית שלך נשרפת במשך שלושה חודשים"
מאות ילדים שמתגוררים בעוטף עזה, יחד עם בני משפחותיהם, הגיעו היום (ב') בשעות הבוקר לעיר חולון, לכמה שעות של הפוגה מהמצב הביטחוני הנפיץ, והתארחו בתערוכת "לגו פארק". הביקור התאפשר אחרי שהתערוכה תרמה 3,000 כרטיסים לתושבי העוטף.
"אנו שמחים על ההזדמנות והיכולת לארח את ילדי הדרום ועוטף עזה, לחווייה שתעניק להם הפוגה מהמאורעות הקשים שהפכו לשגרת יומם", אמר מיקי צימט, מנכ"ל לגו פארק חולון. המימון לאוטובוסים הגיע מהמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, שהעביר לפני כשבוע החלטת ממשלה לפיה יוקצו שני מיליון שקלים לקיום אירועי תרבות ביישובי העוטף ובשדרות ועבור הפוגות הכוללות טיולים ופעילויות של בילוי ופנאי לילדי העוטף.
השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל ושר הפנים אריה דרעי, אמר היום: "אנחנו כבר מיישמים את החלטת הממשלה לרווחת ילדי יישובי עוטף עזה. אחרי סוף השבוע המתוח בדרום, הנחיתי את המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל להזדרז ולממש את החלטת הממשלה, כך שתושבי העוטף יוכלו ליהנות מימי ההפוגה ואירועי תרבות כבר השבוע. זוהי חובתנו לתושבי העוטף, בעיקר לילדים ובני הנוער, שמתמודדים עם גל טרור באופן מעורר הערכה. אני מקווה שהילדים והמשפחות יוכלו ליהנות. מגיע להם".
במבט מהיר ניתן לחלק את האורחים הצעירים מהדרום לשתי קבוצות עיקריות: קבוצה אחת של ילדים שמתרוצצים בהנאה ועם אנרגיה גבוהה בטירוף, מסתובבים מאושרים בין המתקנים השונים והפעילויות הייחודיות שמציע הלגו פארק. הקבוצה השנייה כוללת ילדים עם פנים קפואות ומבט חלול ומבוהל, שניכר עליהם שהם נמצאים בסוג של הלם, מעדיפים לשבת בצד, מחבקים בן משפחה, לא מתחברים לסיטואציה ולתחושת הביטחון הזמנית.
יפעת בן שושן ממושב נתיב העשרה הגיעה לחולון יחד עם שני הבנים שלה, וסיפרה כי המצב הביטחוני החמור משפיע מאוד על הילדים. "הם הפכו למאוד רגישים, יש סימני עצבנות, הם מתוחים בדיוק כמונו ההורים, יודעים שהצבע האדום יבוא בקרוב, הם גם רואים אותנו מקשיבים הרבה לחדשות ויודעים שהמצב יכול להיות הרבה יותר גרוע"
בן שושן מתארת את הנסיעה צפונה מאזור עוטף עזה ומחוץ לטווח הטילים המאיים כחוויה סוריאליסטית הזויה. "כשיצאנו מאזור העוטף - ראיתי את השלווה על הפנים של הילדים ואת הרוגע. כשהם ירדו מהאוטובוס לפעילות בלגו פארק - היו צעקות של שחרור".
למרות השמחה של הילדים, בן שושן מציירת תמונה קשה של ניתוק חברתי בין תושבי עוטף עזה ובין אזרחי מדינת ישראל החיים באזורים יותר בטוחים. "ברור לי שתושבי המרכז לא יכולים להבין את התחושה הזאת שהאדמה ליד הבית שלך נשרפת במשך שלושה חודשים, הממשלה לא עושה מספיק וכולם מדברים על סבב הלחימה הבא".
בנה של בן שושן עמד מאושר ועם התרגשות אדירה בתור למתקן האומגה, יחד עם עשרות ילדים, ואמר שהוא מאוד שמח לבוא להפוגה באזור מרכז. "אני לא מפחד מהמצב הביטחוני, אני אפחד רק אם ינחת טיל או בלון באזור קרוב לבית שלי".
"הילדים כל הזמן במתח"
ליאם חזני (בת 9) מהיישוב באר גנים הגיעה לחולון יחד עם אביה ועשרות תושבים נוספים מהיישוב הצעיר, שבו מתגוררים מפונים רבים מגוש קטיף. לטענתה, ילדים המתגוררים באזור המרכז לא יכולים להבין את המצב שבו חיים הילדים בדרום. "כרגע יש הרבה אזעקות וזה קשה, אני לא מפחדת כי אני רצה מהר לממ"ד. במרכז הארץ אפשר להשתחרר יותר, אתה יודע שיש כאן אנשים ששומרים עלייך".
האוטובוסים מאזור עוטף עזה ממשיכים להגיע, פורקים ילדים טרוטי עיניים, שהיו אמורים להיות בעיצומו של החופש הגדול. בעקבות הידרדרות המצב הביטחוני בשבועות האחרונים הם שהו ברוב שעות היממה בחדרי הביטחון ובמקלטים. כוכי נוני משדרות הגיעה עם ילדיה לבילוי הקצר באזור המרכז, ומספרת כי תושבי שדרות מאוד דרוכים וחיים תחת לחץ. "אנחנו חיים במתח, לא יודעים אם לצאת מהבית או לא, ללכת לסופר או לא ללכת. שורדים"
הילדים של נוני מאוד נהנים מתחושת ההקלה הזמנית שמעניק אזור המרכז, אבל היא עצמה מתקשה להתנתק מהאירועים הביטחוניים שמתרחשים ביקום אחר - במקביל. "כאן אנחנו מרגישים בטוחים ויש תחושה טובה, אבל הווטסאפ של הקבוצה שלי קופץ עם כל צבע אדום ואנחנו מיד נכנסים לבדוק אם זה בשדרות או בצפון".
חברתה, חן מדמון תושבת שדרות שגם באה להפוגה עם הילדים, מספרת כי ממש לא קל לגדל ילדים תחת הלחץ הביטחוני. "אנחנו דרוכים, מפחדים שמשהו יקרה כל הזמן, אני בלחץ עם הילדים וזה לא פשוט בכלל. המתח הזה משפיע על הילדים, הם מפחדים לצאת החוצה, מפחדים לחזור הביתה, הילדים כל הזמן במתח".
מדמון ביקשה להודות למארגנים ולמתנדבים שהעניקו לה ולילדים כמה שעות של שקט ואוויר לנשימה. "ההפוגות האלו מאוד עוזרות לנו ולילדים להתאוורר ולהרגיש יותר בנוח ופחות במתח. כיף שמפרגנים לנו ועושים בשבילנו, ממש תודה לכולם".
השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל ושר הפנים, אריה דרעי: "אחרי סוף השבוע המתוח בדרום, הנחתי את המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל להזדרז ולממש את החלטת הממשלה, כך שתושבי העוטף יוכלו ליהנות מימי ההפוגה ואירועי תרבות כבר מהשבוע. זוהי חובתנו לתושבי העוטף, בעיקר לילדים ובני הנוער, שמתמודדים עם גל טרור באופן המעורר הערכה".