שערוריית חיסונים מטלטלת את סין
יצרנית התרופות Changsheng ייצרה חיסוני כלבת שלא עומדים בתקנים וזייפה מסמכים. בכיריה נעצרו. השערוריות בשוק התרופות המקומי מאיימות על מאמצי סין להפוך למעצמת תרופות עולמית. רה"מ: "נחצה קו אדום". סינים מבוהלים: "אתמול אבקת חלב מסוכנת, היום חיסונים. מה מחר?"
שערוריית חיסונים בסין, המעוררת תגובות נזעמות של אזרחים שמאסו בבהלות הנוגעות לבטיחות השימוש בתרופות, מטלטלת כעת את שוק התרופות המקומי ומאיימת על סיכוייה של סין להגשים את שאיפתה למלא תפקיד מרכזי יותר בשוק התרופות העולמי.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
משטרת סין פתחה בימים האחרונים בחקירה נגד יצרנית התרופות Changsheng Biotechnology Co, נגד יושבת הראש שלה ונגד ארבעה בכירים נוספים בחברה בחשד למעשים פליליים. לפי החשד החברה זייפה מסמכים הקשורים לייצורו של חיסון נפוץ נגד כלבת וייצרה חיסון שאינו עומד בתקנים. לפי הרגולטור, בתהליך הייצור של החיסון התגלו פגמים נוספים. מדובר בחיסון הניתן כדבר שבשגרה לתינוקות בסין, חלקם בני שלושה חודשים בלבד.
הפרשה מדגישה כמה גדול האתגר הניצב בפני סין, שוק התרופות השני בגודלו בעולם, אם ברצונה לטהר את תדמיתה ולהגדיל את ייצוא התרופות המקומיות.
לפי מנהל המזון והתרופות של סין, Changsheng זייפה מסמכי ייצור ורישומים הנוגעים לפיקוח על מוצרים, ונוסף על כך עברה עבירות חמורות על החוק כששינתה באופן שרירותי פרמטרים שונים הקשורים לתהליך הייצור. ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג תקף את החברה, אמר כי היא חצתה קו אדום – וקרא למהר ולנקוט צעדים נגדה. לפי שעה לא דווח על נפגעים מהחיסון של החברה, אבל הרגולטור הורה לה לחדול מייצורו ולאסוף מהמדפים את כל החיסונים שכבר שווקו.
הפרשה עוררה סערה ברשתות החברתיות בסין, מדינה שבה הרגישות לנושא של בטיחות במזון ובתרופות גבוהה למדי בעקבות שורה של שערוריות שנחשפו בעשור האחרון. השטאג המוקדש לפרשה זכה עד אתמול אחר הצהריים ליותר מ-600 צפיות. "כל החברים שלי משתגעים מפרשת החיסונים הזו, כולם מבוהלים", כתב אחד המשתמשים ברשת החברתית הסינית "ווייבו". "היא חושפת פרצה גדולה בחוק ובעיות בפיקוח על הבטיחות במזון ובתרופות בסין". מנוי אחר כתב: "אתמול אבקת חלב, היום חיסונים. מה יהיה מחר?". כוונתו לשערוריית ענק שנחשפה בשנת 2008, אחרי שכמה תינוקות מתו בעקבות הוספת מלמין לאבקת חלב.
ערוץ הטלוויזיה הממלכתי של סין דיווח ביום שישי בערב כי הנשיא שי ג'ינפינג אמר שמעשיה של יצרנית התרופות מזעזעים וכי הרשויות צריכות לפעול בעניין במהירות ולדאוג לשפר את מערכת ניהול החיסונים של המדינה. החברה התנצלה על מעשיה ואמרה כי הורדת החיסונים מהמדפים תפגע בה כלכלית. לדבריה כמה מחלקות לבקרת מחלות ברחבי סין השעו גם את השימוש בחיסונים אחרים שלה.
פרשת החיסונים הזו היא רק האחרונה בסדרת שערוריות שפקדו את תעשיית התרופות הסינית בשנים האחרונות. הרגולטור במחוז ג'ילין שבצפון סין, שם נמצא המטה של Changsheng, חשף ביום שישי שבשנה שעברה מכרה החברה 252,600 חיסונים נגד טטנוס, דיפתריה ושעלת שאינם עומדים בתקנים, וגם חברה אחרת הסתבכה בפרשה זו. ב-2016 עצרה משטרת סין כנופייה שמכרה בשוק השחור באופן בלתי חוקי חיסונים בשווי 90 מיליון דולר. בשבוע שעבר גילו פקחים אירופים כי ייתכן שתרופה נפוצה ללחץ דם ולמחלות לב המיוצרת בחברה סינית כללה מאז 2012 רכיב שקושרים לסרטן.