שתף קטע נבחר

 

אירופה נואשת: 6,000 אירו למי שיקלוט מהגר

מדינות ביבשת מסרבות לקלוט את המהגרים שמגיעים מהים התיכון - והנציבות האירופית מציעה להן תמריץ כספי בתקווה להקל על המשבר המתמשך. באיטליה גינו את ההצעה: "לא מבקשים נדבות. אנחנו לא רוצים כסף, אנחנו רוצים כבוד"

הנציבות האירופית מציעה תמריץ כספי למדינות שיסכימו לקלוט מהגרים שחולצו מהים התיכון, בתקווה שיותר מדינות יסיכמו לשאת בנטל. ההצעה מגיעה על רקע עימות עם הממשלה החדשה באיטליה, שהודיעה שהיא סוגרת את נמליה לסירות שחילצו מהגרים מטביעה.

ספינת המהגרים אקווריוס שנדחתה ב איטליה עגנה ב ספרד (צילום: EPA)
מהגרים מהספינה "אקווריוס", שנדחתה באיטליה, מגיעים לספרד(צילום: EPA)

במסגרת ההצעה תקבל מדינה שתסכים לקחת חלק בקליטת המהגרים 6,000 אירו עבור כל מהגר שמגיע מהים התיכון. בנוסף יממן האיחוד האירופי את העלות של מאות אנשי הצוות שיסייעו למהגרים האפריקנים, רובם מבקשי מקלט, במרכזי הקליטה באירופה.

 

שר הפנים האיטלקי מתיאו סלביני, מנהיג הימין הקיצוני במדינה, גינה את ההצעה ואמר שמדובר בסכום קטן מדי. "אנחנו לא מבקשים תרומות לצדקה. כל מבקש מקלט עולה למשלם המסים האיטלקי בין 40 ל-50 אלף אירו. בבריסל יכולים לשמור את הצדקה לעצמם. אנחנו לא רוצים כסף. אנחנו רוצים כבוד", אמר סלביני לכתבים.

ספינת הצלה, אקווריוס (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מהגרים על סיפון הספינה אקווריוס בדרך מ איטליה ל ספרד (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ספינת המהגרים אקווריוס שנדחתה ב איטליה עגנה ב ספרד (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

ההצעה של הנציבות היא בכפוף להסכמתן של ממשלות באירופה להקים מרכזי קליטה למהגרים על אדמתן. בחודש שעבר נערכה בבריסל פסגה בנושא משבר ההגירה. הפסגה הוכתרה כהצלחה, למרות שפרטים רבים על סיכום בנוגע לפיקוח על ההגירה אינם ברורים.

 

במהלך משבר המהגרים ב-2015 נכנסו יותר ממיליון איש לשטח האיחוד האירופי. מאז יש דעיכה, אבל הסקרים מראים שהנושא עדיין מטריד רבים מ-500 מיליון אזרחי האיחוד האירופי. באיטליה ובגרמניה נמצאות הממשלות תחת לחץ ציבורי להקטין את מספר המהגרים האפריקנים שמגיעים מהים התיכון. מנהיגים במזרח אירופה מסרבים בתוקף לתת להם להיכנס.

אנגלה מרקל ומנהיגים (צילום: AP)
פסגת המנהיגים על משבר ההגירה(צילום: AP)

בעקבות המשבר הודיעה איטליה שהיא סוגרת את נמליה לספינות חילוץ הומניטריות, ואמרה שהיא נושאת בנטל בלתי הוגן של מבקשי מקלט. הממשלה החדשה הבטיחה לאזרחיה שאיטליה "לא תהפוך למחנה פליטים".

 

דוברת הנציבות האירופית מסרה שהיא רוצה להגיע להסכם על "אחריות אזורית משותפת אמיתית בתגובה לאתגרי הגירה מסובכים", למרות שהממשלות עדיין צריכות להקים את מרכזי הקליטה למהגרים. שגרירים באיחוד צפויים לדון על ההצעה מחר.

איטליה ממשלה חדשה מנהיג ה ליגה מתיאו סלביני מתאו סלביני (צילום: EPA)
שר הפנים האיטלקי סלביני. "רוצים כבוד, לא כסף"(צילום: EPA)
  

מי שעשויות להרוויח מההצעה הכספית הן ספרד, צרפת ומלטה, שקלטו חלק מהמהגרים שחולצו בים התיכון שסלביני ואיטליה דחו את כניסתן. איטליה, וגם מלטה, סירבו בחודש שעבר לסירה "אקווריוס", עם 630 מהגרים, להיכנס לשטחן. בספרד וצרפת זעמו על איטליה, במקרה שנחשב לדוגמה למחלוקות העזות ביבשת.

 

אירופה מעוניינת שבהקדם יוקמו מרכזי קליטה למהגרים, שבהם יהיו מאות אנשי צוות - על חשבון האחוד. לפי הנציבות האירופית הקמת המרכזים תאפשר בדיקה מהירה למהגרים שמגיעים, ולגרש את מי שבקשת המקלט שלו נדחית. הם גם ימנעו ממהגרים לעבור על כללי הרישום ולא לבקש מקלט במדינה האירופית הראשונה שהם מגיעים אליה, אלא ביעדים פופולריים יותר כמו גרמניה ושבדיה. במקביל מקדמת הנציבות הצעה להקמת מרכזי קליטה מחוץ לאיחוד האירופי, כנראה בצפון אפריקה, למהגרים שחולצו מטביעה בלב ים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מהגרים בים התיכון
צילום: AFP
מומלצים