שתף קטע נבחר

 

המנהיג הרוחני של הדרוזים: "זועמים על חוק הלאום, יש לאחות את הקרע"

שייח' מוואפק טריף התייחס בריאיון לאולפן ynet לחוק הלאום - והביע כעס: "אנחנו מתגייסים ומתים למען מדינת ישראל כבר 70 שנים בלי תנאים". בדבריו, הוא הביע נימה מעט מפויסת: "אפשר לעשות חוק נפרד לעדה הדרוזית. אפשר למצוא פתרון ביחד"

 

 

שייח' מוואפק טריף בריאיון ל-ynet    (צילום: אלי סגל, משי בן עמי)

שייח' מוואפק טריף בריאיון ל-ynet    (צילום: אלי סגל, משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סערת חוק הלאום: שייח' מוואפק טריף, מנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית, התראיין הבוקר (יום ה') לאולפן ynet והביע תרעומת על החוק. "כל בני העדה הדרוזית - השייח'ים, החיילים והקצינים שואלים למה זה קרה לנו, לעדה כל כך קטנה שהלכה עם העם היהודי ומדינת ישראל כבר לפני 70 שנים ללא תנאים. אנחנו שואלים - ואין תשובה", אמר.  

 

"אנחנו גאים במדינת ישראל", המשיך טריף, "ואנחנו מתים למענה, אבל לצערי, משום מה, נפקד עניין הדרוזית מכל סעיפי החוק שחוקק בבית המחוקקים של מדינת ישראל. אנחנו נותנים למדינת ישראל הכול; אנחנו מראים לכל העולם שכל מי שהולך עם העם היהודי מקבל מה שצריך - שוויון. לצערי, כרגע זה לא קורה".

 

שייח' מוואפק טריף (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
שייח' מוואפק טריף(צילום: עידו בקר)

אתה גם מצטרף לקולות האלה שטוענים שזו בגידה באזרחים הדרוזים במדינה?

"זה מאוד מצער, כואב וצורם. פניתי אתמול לראש הממשלה, שלחתי לו מכתב ודיברתי גם עם יו"ר המועצה לביטחון לאומי וביקשתי ממנו שנתניהו יקיים דיון על העניין הזה. באמת יש נכונות: ראש הממשלה כבר זימן לישיבה את מנהיגי העדה הדרוזית, אני מקווה שנמצא את הפתרון המתאים וההולם ולעשות הכל על מנת לשנות חלק מסעיפי החוק או להוסיף אחרים. לנו, כעדה הדרוזית, אין שום בעיה עם יהדות המדינה. שתהיה מדינה יהודית ודמוקרטית, אין לנו בעיה, אנחנו חיים עם זה, אנחנו גאים בזה, אף אחד לא מערער על זה; אבל אנחנו רוצים להיות שותפים כמו שאנחנו שותפים בכל העשייה והשירות בצה"ל".

 

אם בקואליציה יתעקשו לא לשנות את החוק הזה, אתם מתכוונים למאבק ציבורי?

"כבר הוכרז אתמול שהקצינים המשוחררים, ראשי הרשויות ואנשי הדת ייצאו בתהלוכה שקטה ומתורבתת מקבר יתרו, נבי שועייב - לכיוון ת"א. במוצאי שבת הבאה יהיה כנס מאוד גדול שאליו נזמין את כל אזרחי מדינת ישראל להשתתף. מה שאני רואה ברחוב הישראלי זו אהדה מאוד גדולה לעדה הדרוזית. זה גם מנחם, שאנחנו רואים ושומעים בעם. מתקשרים אליי מהפשוטים ועד הבכירים ביותר - רמטכ"לים, אלופים ושופטים - מכל עם ישראל כדי להביע תמיכה בעניין הזה ובשוויון של העדה הדרוזית".

 

ההצבעה על חוק הלאום    (צילום: ערוץ הכנסת)

ההצבעה על חוק הלאום    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
לוחמים דרוזים בגדוד "חרב". ארכיון (צילום: דן ברונפלד) (צילום: דן ברונפלד)
לוחמים דרוזים בגדוד "חרב". ארכיון(צילום: דן ברונפלד)

ואם המחוקקים לא יצטרפו - תשקלו צעדים חריפים יותר כמו שביתה או לא לקרוא לצעירים ללכת לצבא?

"אני לא אוהב דברים כאלה. אנחנו אזרחים נאמנים, אנחנו משרתים בגאווה את המדינה, אנחנו מוכנים לתת הכול ומגיע לנו הכול".

 

כשבאים אליך קצינים צעירים או חיילים בימים אלה ומדברים איתך על שירות בצה"ל - מה אתה אומר להם?

"היום אחוז המתגייסים לצה"ל בקרב העדה הדרוזית עומד על שיעור של 84 אחוזים - שזה יותר מהאחוז הכללי בישראל. אחוז המתגייסים לקרבי הוא מעל 60, כשאצל היהודים הוא 40".

 

מה אתה שומע מהם?

"יש התמרמרות, יש כעס ותסכול, אצל הצעירים הדרוזים והחיילים המשוחררים".

 

אתה חושב שאפשר לאחות את הקרע הזה?

"חייבים לאחות את הקרע הזה. חייבים לתת לעדה את מה שמגיע לה. יש הרבה דברים אחרים, כמובן, שאנחנו סובלים בהם - עניין הדיור, התכנון והבנייה  יש הרבה בעיות בעדה הדרוזית שאנחנו מטפלים בהן ביחד עם ראשי הרשויות וחברי הכנסת וחייבים למצוא פתרונות לעדה הדרוזית".

 

מה יספק אתכם? איזה סוג של תיקון חקיקתי?

"אפשר לעשות חוק נפרד לעדה הדרוזית ,אפשר להכניס סעיפים לחוק הקיים עם סעיף של שוויון לעדה הדרוזית. אפשר למצוא פתרון ביחד". 

 

מגלי והבה בריאיון ל-ynet    (צילום: אלי סגל)

מגלי והבה בריאיון ל-ynet    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מגלי והבה, לשעבר סגן שר החוץ, אמר לאולפן ynet: "מעולם לא הרגשתי בדילמה כמו הפעם הזאת שאני זה שמסתכל בעיני כל מדינות צפון אפריקה והמזרח התיכון ונאבק על הזכויות של המדינה. אני מסביר את מעמד כל המיעוטים וגם את היותנו אזרחים שווים במדינה. חזרתי מכינוס מועצת זכויות האדם בז'נבה, והתמודדתי מול משלחות פרלמנטריות מסוריה ותוניס על הנושאים שנוגעים לנו – ובאתי להסביר את ישראל וזכויותיה, ואז נפל עליי חוק הלאום. אני מרגיש אזרח סוג ב'".

 

אחרי שאתמול פורסמה בהבלטה ב-ynet מחאת הדרוזים, ראש הממשלה הודיע שייפגש עם נציגי העדה כדי למצוא פתרון. היום גם השר משה כחלון נזכר שיש לתקן. "החוק חוקק בפזיזות", הוא אמר בגלי צה"ל. "הייתה חקיקה פזיזה, היה לחץ. עשינו טעות, צריך לתקן אותה". כחלון גם אמר שהעתירה לבג"ץ שהגיש בין היתר ח"כ אכרם חסון ממפלגתו, הוגשה בתמיכתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו בקר
מוואפק טריף
צילום: עידו בקר
מומלצים