ביהמ"ש נגד משרד הביטחון: "לנהוג באנושיות בלוחם גולני"
משרד הביטחון סירב להכיר בלוחם גולני כנכה צה"ל, אף שסבל מתגובות אלרגיות חריפות ומתגובות נפשיות שהעידו על פוסט טראומה לאחר מבצע עופרת יצוקה. לאחר שנות מאבק ממושכות הכריע בית המשפט לטובתו ומתח ביקורת חסרת תקדים נגד משרד הביטחון
אלרגיה חריפה ותסמינים נפשיים המעידים על פוסט טראומה - מקורם בשירותו הצבאי של לוחם שהגיש תביעה למשרד הביטחון. בכך הכיר בו בית משפט השלום בירושלים כנכה צה"ל, כשקיבל את ערעורו של סמל ראשון במילואים רועי (שם בדוי) - על החלטת המשרד.
החייל שניהל מאבק מול משרד הביטחון במהלך שמונה השנים האחרונות, שירת כצלף בחטיבת גולני ולחם ברצועת עזה במבצע עופרת יצוקה. ואולם במשרד הביטחון טענו כי לא היה קשר בין מצוקתו הנפשית לבין החוויות הקשות שעבר בעזה בזמן המבצע בתחילת 2009.
השופטת בדימוס יעל אחימן כיהנה כיו"ר ועדת הערעורים וקיבלה את גרסתו של רועי, שיוצג על-ידי עורכי הדין אלי סבן ומורן שוחט. היא מתחה ביקורת קשה על התנהלות משרד הביטחון, שנחשפת כאן לראשונה: "התנהלותו של משרד הביטחון במקרה זה לא הייתה הוגנת ולא מתחשבת במצבו הרפואי המיוחד. גם מדינה ונציגיה צריכים להתנהג באנושיות עם לוחמים שלא עמדו בלחץ ונושאים עמם סטיגמה חברתית קשה להתמודדות לאורך כל חייהם".
סלע המחלוקת בין הצדדים לאורך שנות מאבקו של רועי נגע לתגובות אלרגיות קשות שפיתח, בעיקר לאחר שירותו הצבאי. הוא סבל מחנק ומפריחות, ובדיקות רפואיות מקיפות שערך לא מצאו את הגורם להתקפות האלרגיה. רועי טען כי ישנו קשר ישיר מובהק בין התקפי האלרגיות לבין תסמינים נפשיים חמורים מהם סבל בעקבות שירותו, כגון התקפי חרדה, סיוטים, דיכאון, פניקה, לחץ בחזה, תעוקות לב, ירידה במשקל, דופק גבוה ותופעות נוספות המעידות על פוסט טראומה.
תופעות אלה נמשכו גם לאחר שהתקפי האלרגיה שככו, אך במשרד הביטחון לא התרשמו. חוות דעת של המומחית ד"ר רויטל עמיעז מטעם המשרד גרסה כי התסמינים הנפשיים שמהם סובל רועי נובעים מהתקפי האלרגיה הקשים שהיו לו, ולא מחוויותיו בשירות הצבאי. מאידך, חוות הדעת מטעמו של רועי, באמצעות פרופ' חיים קנובלר, קבעה כי הן האלרגיה החריפה והן התסמינים הנפשיים החמורים – שניהם מקורם בשירותו הקרבי.
בית המשפט קיבל את גרסתו של פרופ' קנובלר, ותקף את עדותה של המומחית מטעם משרד הביטחון: "בסופו של יום מודה גם ד"ר עמיעז בקיומו של קשר בין גוף לנפש, אלא שהיא מתקשה ליישם את ההבנה הזאת על המקרה הקונקרטי. התזה של ד"ר עמיעז איננה משכנעת והיא נראית ממש מאולצת ומנותקת מדופק החיים האמיתי".
לאורך פסק הדין הזכירו השופטים את האירועים הקשים שעבר רועי בעופרת יצוקה, לאחר שהתנדב לגולני כבן יחיד ולאור החמרה במצבו הנפשי לאחר המבצע. הוא נאלץ לסיים את שירותו כתומך לחימה במפקדת החטיבה: "רועי נחשף לסכנת חיים בעת נפילת פצמ"רים, היה לכוד בבניין שהיה נתון תחת איום של צלף ונחשף למראות מלחמתיים קשים של הרג ופציעה, כולל הידיעה שנמסרה לו בדבר הריגתם של חברים ומפקדים לוחמים שהכיר באופן אישי", נכתב בהחלטת בית המשפט.
"המחזות הקשים מהמבצע חזרו אליו בלילות, דמותו של חברו שנהרג שבה ועולה והוא מצוי רוב הזמן בלחץ נפשי קשה שמשליך על תפקודו".
כעת, לאחר הפסיקה שאילצה את משרד הביטחון להכיר ברועי כנכה צה"ל, באגף השיקום יצטרכו לממן לו טיפול רפואי נפשי. בנוסף, קבע בית המשפט כי על קצין התגמולים לשלם את הוצאות המשפט בסך 10,000 שקל.