רצח על הנילוס: מי חיסל את מנהל פרויקט המיליארדים?
"סכר הרנסנס הגדול" שבונה אתיופיה אמור להפוך אותה למעצמת אנרגיה, אבל מצרים פוחדת שהוא יפגע בזרם המים אליה. בסוף השבוע שעבר נמצא מנהל הפרויקט, שעלותו 4 מיליארד דולר, ירוי בראשו
מנהל פרויקט הסכר הגדול של אתיופיה, סכר שעשוי לשנות את עתידה של המדינה האפריקנית והדאיג מאוד את מצרים לאורך השנים, נמצא ביום חמישי ירוי ומת בתוך מכוניתו בבירה אדיס אבבה, והמשטרה מעריכה כי הוא נרצח. מאות בני אדם הפגינו בסוף השבוע בקריאה למצות את הדין עם האחראים לרציחתו.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המנהל, סמיגנוו בקלה, נמצא ירוי בראשו. מפקד משטרת אתיופיה זיינו ג'מאל אמר כי במכונית נמצא אקדח. המכונית עצמה נמצאה בכיכר מסקל, כיכר גדולה ועמוסה בכלי רכב ובהולכי רגל בשעות היום באדיס אבבה. ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד הודיע כי הוא "המום לחלוטין" מהמוות והביע צער עליו.
סמיגנוו נחשב ל"פנים" של פרויקט ההקמה של סכר "הרנסנס הגדול" על נהר הנילוס. הסכר הזה עומד במרכז הניסיון של אתיופיה להפוך ליצואנית האנרגיה הגדולה באפריקה.
אתיופיה מקדמת את פרויקט הסכר למרות ההתנגדות שהביעה מצרים לאורך השנים. קהיר חוששת שהסכם ישפיע על זרימת הנילוס אליה, שהרי נהר הנילוס הוא מקור המים העיקרי שלה. ביוני השנה נפגשו אביי אחמד ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי והבטיחו לפתור את המחלוקות בעניין בדרכי שלום. לקראת סיום מסיבת העיתונאים של השניים בקהיר אף ביקש סיסי מאביי להישבע באלוהים בפני העם המצרי שלא יפגע בהקצאת המים של מצרים. "אני נשבע באלוהים, לעולם לא אפגע בכם", אמר אביי בערבית, חוזר אחרי מילותיו של א-סיסי.
בבירת אתיופיה אדיס אבבה צעדו בסוף השבוע מפגינים אל בניין הטלוויזיה הממלכתית וצעקו "לא לרציחות" ו"צדק לסימגנוו". מאות הפגינו גם בעיר הולדתו גונדר. לפי דיווחים, במהלך ההפגנות נורו יריות.
אביי המהפכה: ר"מ אתיופיה הוא "גורבצ'וב של אפריקה"
עד כה הושלמה בניית 63% מהסכר. ממשלת אתיופיה אומרת כי כשיושלם הוא אמור לייצר 6,000 מגה וואט. מדובר בפרויקט ששוויו כארבעה מיליארד דולר. לאורך השנים הציגה ממשלת אתיופיה את הסכר כסמל להצעדת המדינה לעתיד טוב יותר. בניית הסכר אמורה הייתה להסתיים בעוד שנתיים, אך לאחרונה מסרה הממשלה כי ייתכן שסיומה יתעכב עוד זמן רב.
מותו של מנהל הפרויקט בא בשעה שראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד מוביל שורה של רפורמות עמוקות מאוד שעשויות לשנות את המדינה. מאז עלה לשלטון באפריל הספיק אביי לשחרר אסירים פוליטיים, להפחית את השליטה של המדינה בכלכלה – ולשפר דרמטית את היחסים עם אריתריאה, האויבת הגדולה של אתיופיה במשך שנים רבות.