הודו: בוטלה אזרחותם של 4 מיליון תושבים
מאות אלפי מוסלמים הסתננו בעשורים האחרונים מבנגלדש והתיישבו במדינת אסאם שבצפון-מזרח הודו, והמקומיים התלוננו שהם נשארים ללא עבודה. הרשויות דרשו מהתושבים להוכיח שמשפחותיהם התגוררו במקום לפני מרץ 1971, והמיליונים שלא הצליחו להוכיח זאת חוששים כעת מגירוש
הרשויות בהודו פרסמו היום (יום ב') טיוטה סופית של מרשם האזרחים במדינת אסאם שבצפון-מזרח תת היבשת - והשמיטו מהרשימה כ-4 מיליון תושבים שיידרשו להוכיח את זכאותם לאזרחות הודית. על פי הרשויות, מאות אלפי מוסלמים הסתננו בעשורים האחרונים לשטח הודו מבנגלדש השכנה והתיישבו באופן לא חוקי במדינת אסאם. בנגלדש דחתה את הטענות.
לדברי הרשויות, ברשותם של 4 מיליון התושבים שנותרו מחוץ למרשם האזרחים לא היו המסמכים הדרושים כדי להוכיח את אזרחותם - מה שמעורר בקרב רבים מהם חשש כי הצעד הבא יהיה גירוש. עם זאת, הרשם הכללי של הודו, סאילש, הבהיר כי אלו שנותרו מחוץ לרשימה יוכלו להגיש ערעור עד ה-30 בספטמבר. "עד אז, אף אחד לא יוכרז כמהגר בלתי חוקי", ציין.
בראשית שנות ה-70, מאות אלפי בני אדם נמלטו לתוך שטחה של הודו מבנגלדש במהלך מלחמת העצמאות של האחרונה מפקיסטן. רובם התיישבו במדינת אסאם, שחולקת גבול של כ-270 ק"מ עם בנגלדש. יותר מ-30 מיליון בני אדם הגישו בקשות להיכלל במרשם האזרחים שבוצע במסגרת הניסיונות של הודו להגביר את הביטחון באזורי הגבול, אולם 4,007,707 מהם נותרו בחוץ.
כדי להיות מוכרים כאזרחים הודים, נדרשו כל תושבי מדינת אסאם להציג מסמכים אשר מוכיחים שמשפחותיהם התגוררו במקום לפני ה-24 במרץ 1971. מבקרי המהלך טוענים כי זה בוצע כחלק מניסיונותיה של מפלגת העם ההודית (בהאראטיה ג'נאטה - BJP), בראשותו של ראש הממשלה נרנדה מודי, לדכא את המיעוט המוסלמי בהודו. מפלגת ה-BJP, עם זאת, הכחישה פעם אחר פעם כי היא מוטה נגד המוסלמים.
לדברי הרשויות, מרשם האזרחים נעשה בעקבות דרישות של תושבי אסאם למגר את נוכחותם של אזרחים זרים במדינה, אשר לדבריהם פוגעים להם באפשרויות התעסוקה. הטויטה הראשונה של מרשם האזרחים פורסמה ב-31 בדצמבר 2017 וכללה 19 מיליון בני אדם בלבד. בתחילת החודש הודיעו הרשויות כי הרשימה תורחב, אך ציינו גם כי כ-150 אלף בני אדם שנכללו ברשימה יוסרו מהטיוטה הבאה משום ש"מסרו מידע כוזב".
"אם הממשלה תחליט לתייג אותנו כאזרחים זרים, מה נוכל לעשות?", אמר עבדול סובאן, מוסלמי בן 60 דובר בנגלית שמתגורר באסאם. "הרשויות ההודיות מנסות לגמור אותנו. המשפחות שלנו מתו פה ואנחנו לא נעזוב את המקום הזה".