מאות ב"שיעור הערבית הגדול בעולם": "חוק הלאום - אנטי-ישראלי"
בכיכר הבימה בתל אביב התאספו כ-700 בני אדם כדי ללמוד ערבית בצוותא "ולהנכיח את השפה הערבית במרחב הציבורי" במחאה על חוק הלאום. מנחת האירוע: "אם החוק ייצא לפועל - תהיה לו משמעות"
במחאה על חוק הלאום שעבר בתום המושב האחרון בכנסת, התכנסו הערב (ב') כ-700 בני אדם בכיכר הבימה בתל אביב על מנת ללמוד בצוותא ערבית. האירוע, שנקרא "שיעור הערבית הגדול בעולם" נועד, לדברי המארגנים, "להנכיח את השפה הערבית במרחב הציבורי". במהלך האירוע יועברו סדרה של שיעורים קצרים להקניית ביטויים ומילים בערבית, לצד שירים בערבית בעברית אותם ישירו, בין היתר, מרים טוקאן, אחינועם ניני ומירה עוואד.
"חשוב לנו לציין ולהגיד שאי אפשר לבטל את השפה הערבית", אמרה נדיה מסאלחה, מנחת האירוע. "יש כאן תושבים שחיים ומדברים את השפה הזאת, ואנחנו חייבים להחזיק את זה ולחזק את זה ולהמשיך לעבוד על זה שתהיה לנו שפה ערבית כאן".
ילדיה של מסאלחה לומדים בבית ספר דו לשוני, וזאת, לדבריה, על מנת לחזק את רעיון דו הקיום כבר בבית. "השפה הערבית זה משהו שמאוד מאוד מהותי במדינה הזאת, אי אפשר לבטל את זה. החוק הזה, אם הוא ייצא לפועל – תהיה לו משמעות.
"פתאום אנחנו נראה את השלטים ברחובות בלי שפה ערבית, וזה משהו שהבן שלי קורא בשפה הערבית והוא מתמקד בזה, פתאום אנחנו ניכנס לבית חולים שהוא מקום ממשלתי וגם לא תהיה השפה הערבית שם אז זה יבוא לידי ביטוי בכל מיני מקומות שונים שזה באמת יהיה חזק ומשמעותי". בהמשך אמרה מסאלחה על הבמה: "השפה היא היא העבר שלנו והעתיד שלנו כמו השפה העברית, ואנחנו לא מוותרים עליה. אנחנו כאן ממשיכים במאבק להעצים את השפה הערבית".
"אני חושב שהחוק הזה, חוק הלאום, זה אולי החוק הכי אנטי-ישראלי שאי פעם חוקק בישראל", אומר רון גרליץ, מנכ"ל עמותת 'סיכוי'. יש פה הרבה מאוד אנשים, גם יהודים וגם ערבים, שבאו למחות נגד החוק הזה, והמחאה שלנו זה באמצעות לימוד ערבית וזה מחאה גם על החוק וגם על העניין של הורדת המעמד של השפה הערבית. זה דבר מקסים, אפילו צעד מחאה של הנשיא, ויש צעדי מחאה בהרבה מאוד מקומות, ואני מקווה שאם המחאה הזאת תתגבר וזה נראה שהיא מתגברת.
"בהרבה מאוד חלקים של החברה הישראלית יש כעס מאוד מאוד גדול על החוק הזה, יש פה משהו מיוחד, יש פה משהו לא טריוויאלי, היית מצפה שאנשים שהשמאל הציוני במיינסטרים לא יתנגד כל כך לחוק הזה - והוא מתנגד בכל תוקף".
מאי ערו, מנהלת תחום שפות ב"יוזמות אברהם", שתעביר בקרוב את אחד משיעורי הערבית באירוע: "זה הזמן וזה המקום לעשות שיעור ערבית ולמחות נגד חוק הלאום ולהדגים איך אפשר לקיים שתי שפות במרחב הציבורי, בלי לאיים על אף אחת מהן. פגיעה במעמד השפה הערבית היא בעצם פגיעה במעמד האזרחים הפלסטינים בישראל, חמישית מאזרחי המדינה".
סמאח סלאמה מנווה שלום אמרה כי "חיבקו את הקהילה הגאה. אנחנו הגאים החדשים". בהמשך אמרה: "נישאר עם הערבית עד יומנו האחרון".