פרשת המסרונים: הוחמר עונשו של התובע מהרשות לניירות ערך
בית הדין למשמעת של עובדי המדינה החמיר בעונשו של עו"ד ערן שחם-שביט, שהורשע במסגרת הסדר טיעון ונגזרו עליו תחילה תשעת חודשי הרחקה. "אמצעי משמעת זה חורג לקולא, באופן מופלג ובלתי סביר, באופן שהאינטרס הציבורי אינו רשאי להכילו". במקום זאת יורחק לשנתיים וחצי
בית הדין למשמעת של עובדי המדינה בראשות עו"ד אורי כהן החמיר היום (ד') בעונשו של עו"ד ערן שחם-שביט, היועץ המשפטי של מחלקת חקירות מודיעין ברשות לניירות ערך, שהיה מעורב בפרשת המסרונים עם השופטת רונית פוזננסקי-כץ, אשר הודחה מתפקידה. במקום תשעה חודשי הרחקה כפי שנקבע בהדר הטיעון, בית הדין הטיל עליו הרחקה למשך שנתיים וחצי. משמעות ההחלטה היא, כי עד תחילת שנת 2021 שחם-שביט לא יורשה לייצג את הרשות בפני בית המשפט. עם זאת, בית הדין לא נעתר לבקשת התביעה ולא הורה על הפקעת משכורת אחת.
שחם-שביט הורשע על פי הודאתו בשל התנהגותו כלפי בית המשפט באופן שאינו מכובד, ראוי ומקובל כמתחייב ממעמדו, אחרי שהחליף מסרונים בוואטסאפ עם השופטת פוזננסקי-כץ בכל הנוגע להארכות מעצר בחקירת תיק 4000 ("תיראי מופתעת") וכד'. התביעה וההגנה הגיעו להסדר טיעון לפיו הנאשם יודה, יורשע בדין ויוטלו עליו נזיפה חמורה; הורדה בדרגה אחת למשך שנה. הוא הועבר מתפקידו כיועץ משפטי של מחלקת החקירות מודיעין ובקרת מסחר ברשות לתפקיד של משפטן בכיר במחלקה (במסגרתה לא ייצג את הרשות בפני בית המשפט), למשך תשעה חודשים (החל מיום העברתו ב-6.6.18). הצדדים היו חלוקים באשר להטלת אמצעי משמעת נוסף: התביעה ביקשה להורות על הפקעת משכורת קובעת אחת של הנאשם, ואילו ההגנה טענה שאין מקום לנקוט באמצעי זה.
שחם-שביט אמר בהופעתו בפני בית הדין, כי המעמד מאוד לא פשוט ומביך אותו. הוא הצטער על התנהלותו, הפגיעה ביקרים לו, במנהליו ובארגון שבו הוא עובד. "מחודש פברואר עוברת עליי ועל בני משפחתי תקופה קשה מאוד. עבדתי בתנאים לא תנאים, ימי עבודה ארוכים מאוד ולילות עם שעות שינה מועטות", אמר בדיון. עוד אמר כי ביום הדיון שבו הועברו המסרונים עם השופטת הוא היה חולה, סבל מדלקת ריאות וחום גבוה, אולם לא היה מי שיחליפו. למרות זאת הוא לוקח על מעשיו אחריות מלאה.
בית הדין הגיע למסקנה שלא ניתן לכבד את הסדר הטיעון במלואו, וכי הרחקתו של שחם-שביט לתקופה של תשעה חודשים אינה מאוזנת באופן ראוי. "אמצעי משמעת זה חורג לקולא, באופן מופלג ובלתי סביר, באופן שהאינטרס הציבורי אינו רשאי להכילו. אלמלא הסדר הטיעון ראוי היה להשית על הנאשם אמצעי משמעת של פסילה לתפקיד יועץ משפטי של רשות ציבורית כלשהיא, לרבות תפקיד יועץ משפטי של מחלקת החקירות ברשות ניירות ערך, והעברה מתפקידים אלה לתקופה ממושכת מאוד", קבע בית הדין. "עם זאת, ונוכח הציפייה של הנאשם כי ההסדר יכובד על ידי בית הדין, אנו מחליטים כי העברתו של הנאשם מתפקידו כיועץ משפטי של מחלקת החקירות ברשות תהא לתקופה קצרה, באופן יחסי, ותעמוד על כשנתיים וחצי. עם זאת, בית הדין לא מצא לנכון להוסיף ולהכביד עליו מבחינה כלכלית ודחה את דרישת התביעה להפקיע ממנו משכורת אחת.
בית הדין כתב דברים קשים על מעשיו של שחם-שביט: "הסגנון ודרך התנהלותו של הנאשם היו פסולים בתכלית. אף אם היינו מוכנים להניח כי מניעים חיוביים הדריכו את הנאשם בהתנהלותו, הרי שבפועל נהג בדרך קלוקלת. הנאשם טען כי לא רצה להכשיל את השופטת על מנת 'שלא יינתן חלילה יום מעצר נוסף' (ביחס לחשודים סטלה הנדלר ואיריס אלוביץ). מוטב לטענה זו שלא הייתה נשמעת כלל, שהרי בעצם כתיבת המסרונים, בסגנונם ובתוכנם, הוא הכשיל גם הכשיל את השופטת והתוצאות ידועות. הנאשם ניצל, ככל הנראה, את קירבתו החברתית לשופטת, ונהג באופן בלתי מכובד ובלתי מכבד שפגע קשות בתדמית מערכת המשפט ובאמון שנותן בה הציבור. הנאשם לא שמר על ריחוק מבית המשפט, הדרוש לשמירת החזות האובייקטיבית של הרשות השופטת והמכהנים בה, ועל ניקיון של ההליך השיפוטי".
עוד נכתב בהחלטת בית הדין כי "הנאשם הרע לעשות עת כתב לשופטת במסרון 'את בהחלט, אבל ממש בהחלט יכולה לתת יומיים'. לדידנו, מדובר בחציית קו אדום שאינה מכבדת את המערכת המשפטית, ואף לא את הפרקליט המופיע מולה. ראויה הייתה לו לנאשם מידת האיפוק וההכרה בסמכויות בית המשפט, והימנעות מפריצת הגדר. מנגד, שקלנו לקולא את העובדה שהתנהלותו של הנאשם לא הביאה, חלילה, בשום שלב להטיית המשפט. בתוך כך, אנו מוכנים גם לקבל כי לא שיקולים זרים או מניעים פסולים הדריכו את הנאשם בהתנהלותו".
בחודש שעבר הדיח כאמור בית הדין המשמעתי לשופטים את השופטת רונית פוזננסקי-כץ, שעימה התכתב עו"ד שחם-שביט. הרכב השופטים, נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס והשופטים ניל הנדל ואסתר הלמן קבעו: "בית הדין הגיע למסקנה כי נוכח חומרת מעשיה ומחדליה של השופטת, נכון וראוי להשתמש באמצעי החמור ביותר שעומד לרשות בית הדין הוא האמצעי של העברה מן הכהונה, היינו סיום התפקיד". פוזננסקי-כץ סיימה את כהונתה אתמול, ב-31 ביולי.