חוגגים 70 שנה לישראל בריקוד ההאקה. צפו
העם המאורי ערך אירוע לכבוד חגיגות ה-70 לישראל ולרגל חזרת השגריר שהושב לארץ לאחר שניו זילנד הייתה בין היוזמות להחלטת מועצת הביטחון נגד ההתנחלויות. המאורים ציינו את המאורע בריקוד ההאקה המפורסם, שהתפרסם בזכות נבחרת הרוגבי, אשר נועד להפחיד את היריב
המאורים – התושבים הילידים של ניו זילנד – ערכו בסוף השבוע אירוע סולידריות מיוחד לכבוד מדינת ישראל לרגל חגיגות ה-70 וחזרתו של שגריר ישראל בניו זילנד איציק גרברג, שהוחזר לפני כשנה וחצי כמחאה על כך שניו זילנד הייתה בין יוזמות החלטה 2334 של מועצת הביטחון שקבעה כי ההתנחלויות הן בלתי חוקיות.
האירוע התקיים באוקלנד בסגנון המאורי המסורתי (POWHIRI) ונערך בבית תפילה מאורי (MARAE) של שבט NGAPUHI, שהוא השבט המרכזי באי הצפוני. האירוע כלל טקס קבלת פנים מאורי מסורתי - עם ריקוד ההאקה המפורסם, שבעיקר מוכר בזכות נבחרת ניו זילנד ברוגבי שמבצעת אותו לפני כל משחק כדי להפחיד את היריב. הריקוד כולל מגוון תנועות ריקוד כולל הוצאת לשון והבלטת החלק הלבן בעיניים, סטירה עם הידיים עם הגוף, רקיעה ברגליים והשמעת קולות מוזרים.
אורח הכבוד באירוע היה השגריר גרברג שהתקבל על ידי מנהיגי השבט ולאחר מכן בטקס מסורתי, שבו לוחמים מאורים מתקרבים אליו בבגדים מסורתיים כשהם מאיימים עליו עם כידונים. מנהיגי השבט בירכו את גרברג בחיכוך אפים - שהוא מנהג מאורי מוכר בניו זילנד - ובהענקת גלימת נוצות מסורתית במתנה.
ואם זה לא מספיק: להקה של השבט שרה לכבודו של השגריר גרברג, שבמסגרת הטקס התבקש גם הוא לשיר וביצע את "עושה שלום במרומיו". במהלך האירוע התנצלו ראשי המאורים בפני מדינת ישראל על כך שניו זילנד הייתה בין המדינות היוזמות של החלטה 2334 נגד ההתנחלויות, שבעטייה הוחזר השגריר גרברג לארץ למשך חצי שנה. "זה היה אירוע ססגוני, מרגש וארוך שמהווה ציון דרך ביחסינו עם הקהילה המאורית בניו זילנד", אמר גרברג.
בין המאורים לבין מדינת ישראל יש קשרים הדוקים. בעבר ביקשו המאורים עזרה מישראל בהחייאת השפה המאורית, שמאז מחצית המאה ה-19 הלכה ונכחדה. רק בשנת 1972 התחילו ללמד את השפה, שכיום היא השפה הרשמית השנייה בניו זילנד. המאורים רואים בניסיון הישראלי של החייאת השפה העברית דוגמה מצויינת להחייאה של שפה עתיקה שנכחדה ולכן ביקשו ללמוד מהניסיון הישראלי.
מלך המאורים טוהאייטייה פאקי סיפר בפגישה עם שגריר ישראל הקודם בניו זילנד – שעמו נפגש בעבר לפגישה שהחלה בטקס חיכוך האפים המסורתי, כי אמו המלכה הנערצת אריקימוי, שהלכה לעולמה בשנת 2006, העריצה את מדינת ישראל והתנ"ך וגם הוא כמו אמו מעריץ את מדינת ישראל. המלך המאורי אף מעוניין להגיע לביקור בישראל.
לפי הערכות בניו זילנד חיים כ-600 אלף מאורים מתוך 4.4 מיליון תושבים. הם חיים ב-9 שבטים גדולים ועוד 40 קטנים. המאורים הם התושבים הילידים של ניו זילנד שהיגרו לניו זילנד מאיים פולינזיים. השפה המאורית היא שפה פולינזית הקרובה לשפה המדוברת בטהיטי, בהוואי ובאיים אחרים ממזרח לסמואה בדרום האוקיינוס השקט.
השם "מאורי" משמעותו "רגיל" במאורית. בסוף המאה ה-19, בסוף מלחמתם עם המתיישבים האירופים, היה מספר המאורים כמאה אלף. בסוף המאה ה-19 כבר נחזה כי המאורים יתבוללו באוכלוסייה האירופית באי, ולאחר מכן ירד מספרם לכ-40 אלף. בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20, בעיקר הודות למאמצי מנהיגי המאורים, התגבשו המאורים כמיעוט עצמאי כלכלית בניו זילנד. המאורים משמרים את זהותם התרבותית בנפרד מכלל קהילת תושבי ניו זילנד.
בה בעת הם שולחים נציגים לבית הנבחרים ומשתתפים בשאר נושאים לאומיים. המלך המאורי זוכה להכרה רשמית בניו זילנד ולכבוד רב. יש לציין שלא כל העם המאורי תומך בישראל ויש בין מנהיגיו גם מי שתוקפים את ישראל על יחסה לפלסטינים על המצור בעזה.