דיווח: "ארה"ב מנסה לבטל את מעמדם של הפליטים הפלסטינים"
חתנו ויועצו הבכיר של טראמפ, ג'ארד קושנר, פועל לסגירת הסוכנות המיוחדת של האו"ם לענייני פליטים פלסטינים (אונר"א), על-מנת לשכן את הפליטים במדינות שכנות. במיילים שנחשפו באתר Foreign Policy כתב קושנר לעמיתיו: "לפעמים צריך לקחת החלטה אסטרטגית"
ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר וחתנו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, בוחן לאחרונה כיצד ניתן לנשל את אונר"א מסמכויותיה - ובכך להעמיד בסכנה את מעמדם של הפלסטינים ביהודה ושומרון וברצועת עזה שמוגדרים פליטים. כך דווח הלילה (שבת) במגזין "Foreign Policy".
בתכתובות מיילים שהגיעו לידי האתר, כתב קושנר ב-11 בינואר לכמה גורמים המעורים בניסיונות המו"מ בין ישראל לפלסטינים, בהם גם השליח המיוחד ג'ייסון גרינבלט: "צריך לפעול באופן נמרץ להפסקת פעילותה של אונר"א. הסוכנות מנציחה סטטוס קוו לא יעיל שלא מקדם את השלום. אסור לנו לשאוף להשאיר את הדברים כמו שהם", המשיך קושנר באותו המכתב, "לפעמים צריך לקחת החלטה אסטרטגית כדי להגיע למטרה".
לפי גורמים אמריקניים ופלסטיניים רשמיים, הרעיון של קושנר הוא רק חלק ממאמצי ממשל טראמפ לבטל את מעמד הפליטים של הפלסטינים על-מנת להקל על משא ומתן עתידי. לפי הדיווח, לפחות שני חוקים שעוסקים בנושא יגיעו בקרוב לקונגרס האמריקני.
"קושנר אמר כי התיישבותם מחדש של הפלסטינים צריכה להיות במדינות שכנות וממשלותיהן יעשו את עבודתה של אונר"א", טענה חברת הוועד הפועל של אש"ף חנאן עשראווי. "הממשל האמריקני רוצה שמדינות המפרץ העשירות יקחו חסות על המהלך על מנת להקל על הירדנים. הם מעוניינים במהלך לא אחראי ומסוכן שעלול לגרום לכל האזור לסבול", הוסיפה.
ארה"ב מממנת את אונר"א מאז הקמתה ב-1949 בעקבות מלחמת העצמאות, ומרבית הנשיאים עד טראמפ תמכו בסוכנות. אך מאז כניסתו של טראמפ לבית הלבן, ארה"ב וישראל טוענות כי היא עוזרת לשמר את תקוותם של הפלסטינים לחזור לבתיהם ביום מן הימים.
נציג המו"מ מצד הפלסטינים, סאיב עריקאת, אמר בחודש יוני האחרון כי קושנר מוכן להפסיק לממן את אונר"א ולהעביר 300 מיליון דולרים המושקעים בסוכנות לירדן ומדינות נוספות שידאגו לפלסטינים. "המטרה האמיתית שלו היא חיסול הפליטות הפלסטינית", אמר עריקאת.
גורם בכיר בבית הלבן אמר כי ארה"ב בחנה את מדיניות האו"ם בנוגע לאונר"א, וכי הממשל יפרסם את עמדתו החדשה בנושא בקרוב. אך זוהי לא הפעם הראשונה שבכירים בממשל מנסים לעצור את המימון לאונר"א.
אלעד שטרומאיר, דובר השגרירות הישראלית בוושינגטון, אמר כי "ישראל מאמינה שהגיעה זמנה של אונר"א לחלוף מהעולם. מדובר בארגון שפועל נגד ישראל ומנציח את בעיית הפליטים הפלסטינים". שטרומאיר הוסיף כי "הפלסטינים הם האוכלוסייה היחידה בעולם שמעמד הפליט עובר בה בתורשה".
אך לפי הדיווח, דבריו של שטרומאייר אינם נכונים. בדו"ח פנימי של נציב הפליטים של האו"ם משנת 2015 שהיה סודי עד לאחרונה, נכתב כי גם פליטים באפגניסטן, סומליה, טיבט, בהוטן ומיאנמר יכולים להעביר לילדיהם את מעמד הפליט. על פי ההערכות, מתוך 700 אלף פלסטינים שהוגדרו כפליטים, רק עשרות עדיין נמצאים בחיים.
בשבוע שעבר חברי בית הנבחרים דאג לאמבורן וג'יימס לאנקפורד הגישו הצעות חוק שיגבילו את הסיוע האמריקני רק לפליטים המקוריים, וכי מרבית התמיכה תגיע מקרן הסיוע האמריקנית לצורך פיתוח בינלאומי.
הקרן האמריקנית, כבר פועלת בהתאם לחוק "טיילור פורס", על שם החייל האמריקני שנרצח בפיגוע בישראל, ולא מעבירה סיוע הומניטרי לרשות הפלסטינית עד שזו לא תפסיק להעביר משכורות למשפחות מחבלים. "במקום למצוא מקום חדש עבור הפליטים הפלסטינים, אונר"א דואגת לסייע לכל הפליטים הפלסטינים עד שהסכם השלום ייחתם", אמר למברון.
עוד בחודש ינואר הציע קושנר יחד עם שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, להפסיק את מימון הסוכנות. אך מנגד מחלקת המדינה, משרד ההגנה וקהילת המודיעין האמריקנית התנגדו לכך בתוקף מחשש למחאה אלימה. בשבוע שלאחר ההצעה - מחלקת המדינה הודיעה כי במקום העברה ראשונית של 125 מיליון דולר לאונר"א - היא תעביר רק 60 מיליון. "אונר"א איימה במשך כחצי שנה שהדבר יוביל לסגירת בתי ספר, אך שום דבר לא קרה, הם לא עשו כלום", כתב קושנר.
דוברת מחלקת המדינה הת'ר נאורט אמרה כי ארה"ב לא מתכוונת לשלול את המימון עבור פליטים פלסטינים, וכי היא רק בוחנת כיצד לערוך רפורמה באונר"א ולשכנע מדינות נוספות להשתתף עם וושינגטון בעול המימון הכספי.
אך כבר למחרת, ויקטוריה קוטס, יועצת בכירה של ג'ייסון גרינבלט, שלחה לצוות היועצים לענייני ביטחון לאומי בבית הלבן מייל שבו ציינה כי ארה"ב מחפשת דרך לסגור את הסוכנות.
"אונר"א חייבת להגיש לנו תוכנית כיצד היא נסגרת ב-2019 ומסתפחת לסוכנות האו"ם לענייני פליטים", כתבה קוטס במייל. היא הדגישה כי זהו רק אחד מהרעיונות שהיא קיבלה מקושנר, גרינבלט והיילי. לדבריה, שאר הרעיונות ניסו להביא לכך שאונר"א תפעל בתקציב חודשי ושתדאג להעלמת התכנים האנטישמיים מתוכנית הלימודים בבתי הספר. על פי Foreign Policy, הרעיונות מתכתבים עם הצעות ישראליות שעלו בנושא.