בכיר בסוכנות מודיעין: המוסד הוא שחיסל את מדען הטילים הסורי
לפי פרסום ב"ניו יורק טיימס", הנשען על מקור בכיר בסוכנות ביון מזרח תיכונית שעודכנה - ישראל עומדת מאחורי חיסולו של ד"ר עזיז אסבר, מנהל מרכז המחקרים המדעיים בסוריה שהיה אחראי לפרויקט הטילים המדויקים. הוא היה במעקב של המוסד במשך תקופה ממושכת
המוסד הישראלי הוא שחיסל את ד"ר עזיז אסבר, מנהל מרכז המחקרים המדעיים בסוריה שהיה אחראי לפרויקט הטילים המדויקים. כך עולה מדברים שאמר מקור בכיר בסוכנות ביון במזרח התיכון ל"ניו יורק טיימס", בכתבתם של דייוויד הלבפינגר ורונן ברגמן.
לפי אותו מקור בסוכנות המודיעין שקיבלה עדכון על הפעולה, זו הפעם הרביעית בשלוש השנים האחרונות שבה חיסלה ישראל מדען נשק במדינה זרה. ד"ר אסבר, שהוביל פרויקט טילים סודי ביותר ונהנה מנגישות לבכירים ביותר בסוריה ובאיראן, פעל רבות בשנה האחרונה להקים מפעל תת-קרקעי במקום זה שהשמידה ישראל בשנה שעברה. הוא היה במעקב של המוסד במשך תקופה ממושכת וחוסל באמצעות מכונית תופת שאותה הכין ככל הנראה המוסד.
עיתונאי "ידיעות אחרונות" ו"ניו יורק טיימס", ד"ר רונן ברגמן, אמר לאולפן ynet בהתייחסו לדברים כי "הדיווח הוא של ראש המשרד של הטיימס בישראל דיוויד הלבפינגר ושלי, וצריך לומר שיש גם תרומה של הכתב בביירות. מה שאנחנו מביאים זה מקור של אדם בכיר מאוד בסוכנות ביון במזרח התיכון, סוכנות שקיבלה דיווח מהמוסד על מה שהתרחש שלשום בלילה, והמוסד דיווח לאותה סוכנות ביון שישראל היא זו שעמדה מאחורי ההתנקשות במדען הטילים הסורי".
החיסול התרחש בשבת בלילה במסיאף, שבה ממוקם אחד ממתקני המחקר החשובים ביותר בסוריה. הסורים וגם חיזבאללה מיהרו להאשים את ישראל בחיסול. במקרה הזה, הטענה הזו מבוססת. לפי מה שידוע לישראל - כפי שפורסם אתמול ב-ynet מתוך הבלוג "אינטלי טיימס" - ד"ר אסבר ניהל את היחידה החשאית "מחלקה 4" של המרכז הסורי למחקרים מדעיים - שמופקדת על פיתוח ומחקר של תוכניות הטילים הבליסטיים והרקטות. מטרתו הייתה להתחיל לייצר בסוריה טילים מדויקים על-ידי ביצוע שינויים בטילי "SM600 תישרין" הסוריים. הוא נהנה מנגישות לארמון הנשיאות בדמשק ולגנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה באיראן.
כמו כן הוא תכנן מפעל לטילים ורקטות שיונעו בדלק מוצק במקום בדלק נוזלי. מקור בכיר במיליציה המקורבת לסוריה ולאיראן העריך שד"ר אסבר חוסל בידי ישראל בגלל תפקידו המרכזי בתוכנית הטילים הסורית, שאותו מילא עוד לפני שפרצה מלחמת האזרחים בסוריה לפני שבע שנים. לפי החוק בישראל, רק ראש הממשלה יכול לאשר פעולת חיסול שכזו על-ידי המוסד. דוברי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אביגדור ליברמן סירבו להגיב לדיווח הזה. ליברמן אמר לפני כחצי שנה כי "בכל יום יש במזרח התיכון מאות פיצוצים וחיסולים, ובכל פעם מנסים להדביק אותם לישראל".
בתפקידו במרכז הפיתוח הסורי, מילא עזיז אסבר תפקיד גם בתוכנית הנשק הכימי. הוא עבד בעיקר באל-סריף הסמוכה לחלב ובעיר מסיאף שממערב לחמה. לפי מקור מודיעיני, הוא היה מעורב גם בתיאום פעולות איראן וחיזבאללה בסוריה.
בתמונות הבאות: תקיפות בסוריה שיוחסו לישראל
במסגרת תפקידו כמנהל "מחלקה 4", הוא היה מעורב בראש ובראשונה בהתאמת ארסנל הטילים הלא-מתוחכמים בסוריה לפגיעה מדויקת במטרות בטווח רחוק - סכנה שישראל משקיעה רבות בסיכולה. ישראל גם משקיעה מאמץ רחב היקף נגד כוחות של איראן וחיזבאללה בסוריה שסייעו לאסד להכניע את המורדים. בירושלים חוששים שלאחר סיום מלחמת האזרחים בסוריה, יפנו הכוחות של איראן והמיליציות השיעיות הנאמנות לה את מאמציהן נגד ישראל וינסו לייצר חזית נוספת בצפון.
חיל האוויר הישראלי פגע בשנים האחרונות במטרות רבות בסוריה שהוגדרו כאיום אסטרטגי. בין היתר נפגעו אתרי אחסון של איראן וחיזבאללה, שיירות נשק מאיראן לסוריה ולחיזבאללה, בסיסים של מיליציות שיעיות שהגיעו מעיראק, פקיסטן ואפגניסטן וכן יעדים של משמרות המהפכה האיראניים ובסיסי חיל אוויר בסוריה ששימשו לאחסון מל"טים איראניים. בישראל גילו שמפעלי נשק מוקמים במתקני המכון למחקרים מדעיים - לשימוש כוחותיו של אסד והכוחות של חיזבאללה ומשמרות המהפכה המוצבים בסוריה.
בספטמבר שעבר ישראל תקפה את המפעל המרכזי שאותו ניהל ד"ר אסבר במסיאף. בקיץ הזה החלו האיראנים לבנות את אותו המפעל - הפעם מתחת לפני הקרקע. מכונות תעשייתיות המיועדות למפעל הועברו לאחסון במקום אחר - רבות מהן הושמדו במתקפת טילים ב-23 בחודש שעבר.
המכון למחקרים מדעיים בסוריה נמצא במעקב של סוכנויות ביון במערב במשך תקופה ארוכה. ארצות הברית וצרפת הטילו עליו סנקציות כלכליות. לפני מלחמת האזרחים ייצר המכון ואחסן נשק כימי באתרים שחלקם הושמדו ואחרים ננטשו. הוא העסיק כ-10,000 עובדים בפיתוח ובייצור נשק כימי, ביולוגי וגרעיני. בפיצוץ במחסן של המכון בא-ספיר נהרגו בשעתו 15 סורים וכן איראנים, פעולה שייחסו בסוריה לישראל. אף שישראל מעולם לא קיבלה אחריות למעשה וגם לא לחיסול האחרון על אדמת סוריה - למוסד יש היסטוריה ארוכה של חיסולי מדעני נשק שנתפסו כאיום.
בסוף שנות ה-70, דקרו סוכני המוסד למוות מדען מצרי והרעילו שני עיראקים שפיתחו את תוכנית הגרעין של סדאם חוסיין. ב-1990 חיסלו סוכני המוסד מדען טילים קנדי שניסה לפתח תותח-על שיוכל לירות פגזים מעיראק לתל אביב. ב-11 השנים האחרונות חיסל המוסד שישה איראנים, שרובם היו מעורבים בתוכנית הגרעין האיראנית. הגנרל חסן מוקדם, מפקד יחידת המחקר והפיתוח של משמרות המהפכה באיראן, האחראי לתוכנית הטילים חוסל לפני שבע שנים עם עוד 16 מאנשיו בפיצוץ במשרדים שבהם ישבו.
בעבר דווח כי ישראל עומדת מאחורי חיסול של אזרחים סורים אחרים: אחד מהם, שהיה מעורב בתוכנית הגרעין של משטר אסד, חוסל ב-2008. בנוסף, פעיל בכיר של חמאס, שהיה אחראי לרכישת טילים מתוחכמים ואמצעי לחימה מאיראן, חוסל בדובאי ב-2010. ראש המחקר והפיתוח של חיזבאללה חוסל בביירות ב-2013 ושני מדענים של חמאס חוסלו ב-2016 בקואלה לומפור ובתוניס.