חשש: מחאת הנכים תשבש אחה"צ את הפעילות בנתב"ג
באחד הימים העמוסים בשנה הודיעה קבוצת "הנכים הופכים לפנתרים" שתפעל בנמל התעופה כחלק מהמחאה על גובה הקצבאות. לא ברור אם הפעילות תתבצע בכבישי הגישה או בטרמינל המרכזי: "נשאיר משהו להפתעה. המחאה תקצין". נוסעים מתבקשים להקדים את הגעתם לטיסות
מחאת הנכים עולה מדרגה נוספת: קבוצת "הנכים הופכים לפנתרים" הודיעה כי בכוונתה לשבש היום (ג') ב-16:00 את הפעילות בנמל בנתב"ג – בשיא עונת הטיסות. בשלב זה המוחים לא הודיעו אם ינסו לחסום את כבישי הגישה לנמל עצמו או את הכניסה לטרמינל 3 המרכזי. מדובר בהודעה חריגה, שכן הקבוצה נהגה לבצע בהפתעה את פעילות המחאה שלה, שכללה בין השאר חסימה של כבישים ראשיים, גישה למתקני תשתית חיוניים ואת הכניסה והיציאה מבתיהם של אישי ציבור בכירים.
הנכים הודיעו כי ההתכנסות למחאה תהיה בכניסה לטרמינל 3. הנכים כבר חסמו בעבר את כביש הגישה לנתב"ג וגרמו לשיבושים זמניים בפעילות השדה, אך לא הודיעו על כך מראש.
ברשות שדות התעופה מתכוננים מראש וקוראים לציבור להגיע מוקדם מהמתוכנן לטיסות הצפויות בשעות אחר הצהריים והערב המוקדמות. ברשות הוסיפו כי היום מתוכננים לעבור בנתב"ג כ-92 אלף נוסעים, מהם 45,985 יוצאים ו-45,671 נכנסים.
דובר רשות שדות התעופה, עופר לפלר, אמר כי הוא תומך במחאה, אך חושב שחסימת נתב"ג אינה הדרך הנכונה להיאבק: "הרי התיירים שינחתו במדינת ישראל לא יבינו על מה המאבק. המאבק הוא ראוי וצודק, אבל הם טעו שבחרו לפעול דווקא בנתב"ג. נעשה כל שניתן על מנת שלוח הטיסות לא ייפגע".
פעולתה האחרונה של הקבוצה הייתה לפני כשבועיים, אז חסמו למשך כשעה וחצי את תנועת הרכבות בקו תל אביב-חיפה באמצעות כ-20 מפגינים עלו על הפסים באזור בית יהושע.
אייל כהן, מוביל קבוצת "הנכים הופכים לפנתרים", אמר לקראת הפעולה כי "זה הזמן של כלל הנכים במדינת ישראל להעביר מסר ברור למובילי העם, ובהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר העבודה והרווחה חיים כץ, שהם לא ישתקו וימשיכו במאבק העיקש עד להעלאת קצבאותיהם לגובה שכר המינימום. לא יהיו פשרות בנושא. ככל שממשלת ישראל תבחן אותנו, כך המאבק יקצין למקומות שמדינת ישראל לא ראתה כמותם".
הנכים מוחים זה יותר משנה על גובה הקצבה הבסיסית, שלא עודכנה מאז 2002, עד לחוק שעבר לפני כחצי שנה בכנסת והעלה אותה ל-3,270 שקל. עד שנת 2022 צפויה הקצבה לעלות בפעימה נוספת ל-3,700 שקל בחודש.
בעוד שלפני ההסכמות שהושגו עם הממשלה היו ארגוני הנכים מאוחדים במאבקם, כעת הם מפוצלים. הקבוצות המיליטנטיות יותר, שבראשן "הנכים הופכים לפנתרים", דורשות להמשיך במאבק בשטח עד להעלאת הקצבה לגובה שכר המינימום, שעומד כיום על 5,300 שקל. לעומת זאת, ארגוני נכים אחרים, בהם "נכה, לא חצי בן אדם" בראשות אלכס פרידמן ו"מטה מאבק הנכים" בראשות נעמי מורביה, אמנם עדיין תומכים בפעילות למען העלאת הקצבאות לגובה שכר המינימום, אך מתנגדים לחסימות כבישים ושאר מחאות שיש בהן כדי לפגוע בציבור הרחב.
אחד מחברי "הנכים הופכים לפנתרים", שמעון כהן, אמר בראיון לאולפן ynet שהמחאה בנתב"ג היא מאבק חלק ממאבק על חיים בכבוד: "יש אנשים שצריכים לבחור בין אוכל לתרופות. לפי החוק, המדינה קבעה שחיים בכבוד לאדם עובד זה 5,300 שקל בחודש".
- מה יהיה היום במחאה?
"אני אשאיר משהו להפתעה. אנחנו נתרכז באולם מקבלי הפנים ונקבל את פני החוזרים מנופש בחו"ל אחרי שנהנו מחופשת הקיץ שלהם, ונבקש מהם לתמוך בנו במאבק".
יו"ר ארגון "נכה לא חצי בן אדם", אלכס פרידמן, מסר בתגובה לפעילות הצפויה בנתב"ג: "מדובר בקבוצה קטנה של אנשים שאיבדה כל רסן. אין ספק כי קצבת הנכות חייבת להיות בגובה שכר המינימום, אך הדרך של פגיעה בציבור וסיכון חיי אדם היא שגויה. לכל מאבק חברתי יש דד-ליין, הגבול שבו אמפתיה הופכת לאנטיפתיה ואת הגבול הזה אסור לחצות. התקציב, בהיקף חסר תקדים של 4.7 מיליארד שקלים, הושג לאחר מאבק ממושך של כלל הארגונים ונוהל באופן שקול ואחראי. גם בימים אלה נעשית עבודה רבה מאחורי הקלעים, אך פעולות קיצון בלתי אחראיות עלולות לפגוע במשא ומתן ולצייר את אוכלוסיית הנכים כלא רצינית וכזו שאינה מכבדת הסכמים".