סערת חוק הגיוס: בג"ץ נתן לממשלה רק עוד 3 חודשים
בהמשך לבקשת המדינה להארכה בשבעה חודשים, אישרו השופטים את המהלך על מנת שהממשלה תחוקק חוק גיוס חדש שייכנס לתוקף ב-2 בדצמבר. הערכה במערכת הפוליטית: הבחירות יוקדמו
בג"ץ אישר אמש (ג') ארכה בת שלושה חודשים לחוקק חוק גיוס חדש. מדובר על בקשת הארכה שביקשה המדינה בחודש שעבר.
יצוין כי לפני כשנה הורה בג"ץ - בהרכב שופטים מורחב - לבטל את חוק גיוס החרדים לצה"ל ונתן למדינה ארכה עד אמצע חודש ספטמבר, "על מנת לאפשר היערכות לקראת השלכות פסק הדין".
השופטים ציינו בהחלטתם כי "לאחר ששקלנו בדבר החלטנו להיענות לבקשה בחלקה ולדחות את מועד בטלותו של פרק ג'1 לחוק שירות בטחון כך שייכנס לתוקף ב-2 בדצמבר 2018 תחת המועד שנקבע בפסק הדין".
בעקבות החלטת בג"ץ, גוברות ההערכות במערכת הפוליטית שהבחירות יתקיימו לכל המאוחר בשלושת החודשים הראשונים של 2019 .הסיבה לכך היא שמדובר במשבר היחיד שהוא כמעט בלתי פתיר במצבה הנוכחי של הקואליציה, זאת משום שהסיעות החרדיות מתבצרות בעמדתן ומסרבות לתמוך בכל נוסח שהוגש עד כה וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן אף הודיע שיפרוש מהממשלה אם החוק יעבור.
ההערכה היא שדחייה בשלושה חודשים בלבד לא תאפשר פתרון בטווח הקרוב ולנוכח העובדה שמועד הבחירות המקורי ממילא קרוב - ראש הממשלה יחליט להקדים אותן. עם זאת, יצוין כי ימים ספורים לפני שפורסמה ההחלטה על דחייה קצרה יחסית, ניהל נתניהו שיחות עם שותפיו לקואליציה וחזר על כוונתו לקיים את הבחירות במועדן.
כך או כך, הכנסת תשוב לפעילות מיד לאחר החגים בתום פגרת הקיץ - ואז יוחלט האם יימצא פתרון שבמסגרתו הכנסת הנוכחית תמשיך את פעילותה עד נובמבר 2019, או תתפזר מיד עם תחילת מושב החורף.
חבר ועדת הגיוס, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), הגיב על החלטת בג"ץ: "תהליך החקיקה נמצא בסופו, כך שלוח הזמנים החדש יאפשר את סיום חקיקת החוק שעיקרו הכרה בערך ובחשיבות המשך לימוד התורה בארץ ישראל".
מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "מדובר בגלגול נוסף של תפוח האדמה הלוהט וגרירת רגליים שגם בסופה ככל הנראה יקרה אחד מהשניים - או הסדר שאינו חוקתי או דחייה נוספת. כך או אחרת נראה שהממשלה מפחדת להתעסק עם הסוגייה האמיתית שעל הפרק שהיא השוויון בנטל".
ממפלגת יש עתיד נמסר כי "בג"ץ אמר היום לממשלה את מה שאנחנו אומרים מהרגע הראשון: אין שום צורך לחכות יותר. החוק מוכן. אסור לשנות בו אפילו אות אחת כפי שהתחייב שר הבטחון לציבור לצה"ל. אנחנו תומכים בו, משרד הבטחון תומך בו, צה"ל והרמטכ"ל חתומים עליו ויש לו רוב בכנסת.
יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, אמר כי "אין שום סיבה לאפשר לנתניהו לבזבז זמן נוסף. נתניהו לא זקוק להארכת זמן; הוא זקוק לאומץ. יש לחוקק עכשיו את חוק הגיוס כדי שיותר חרדים יתגייסו, ישרתו וישתלבו בשוק העבודה. שופטי בג"ץ העבירו מסר חד וברור לנתניהו: תפסיק למשוך זמן. אני קורא לראש הממשלה לבלום את הכניעה למפלגות החרדיות ולקדם את ישראל צעד נוסף לשיוויון בנטל. שוב הוכח שדרכה של יש עתיד נכונה וצודקת, בעוד דרכו של נתניהו עמוסת שיקולים פוליטיים ויוצרת פילוג. יש עתיד מוכנה להתייצב ממחר בכנסת כדי להעביר את החוק בזמן".
בחודש שעבר הגישה המדינה לבג"ץ בקשה לדחות בשבעה חודשים את יישום פסק הדין בנושא חוק הגיוס. המדינה ביקשה מבג"ץ לאפשר לה לסיים את הליכי החקיקה עד לתום כנס החורף של הכנסת.
בהודעתה ציינה המדינה כי בפרק הזמן שניתן למדינה להגיע להסדר חקיקה חדש, כשנה, המדינה לא הצליחה להגיע להסכמות בנושא ולכן היא מבקשת את ההארכה. המדינה הוסיפה כי רק השבוע היא גילתה שלא יתאפשר לה להעביר את ההסדר החדש בכנסת הנוכחית ולכן כעת, חודשיים לפני תום הזמן שהוקצב, היא מבקשת לדחות את יישום פסק הדין בשבעה חודשים.
המדינה מסבירה כי "בהיעדר תיקון חקיקה שיחליף את התיקון שבוטל על ידי בית המשפט, הרי שיהא צורך להחיל את ההסדר הכללי הקבוע בחוק שירות ביטחון לעניין גיוס לשירות ביטחון על בני הישיבות", כלומר לגייס את כל אלו ש"תורתם אומנותם". המדינה מוסיפה שברור לכל, וכך גם עולה מהחלטת בית המשפט, כי "תוצאה כזאת אינה ישימה במציאות הקיימת".
בבקשה פירטה המדינה את ההליכים שנעשו בממשלה ובמשרדים השונים כדי לקדם את חיקוק התיקון לחוק הגיוס. בין היתר, הפגישות בפרקליטות המדינה ועבודת הוועדה המיוחדת של מערכת הביטחון.