ראש אכ"א על הפניית הגב למדריכת הצניחה: "ייתכן שנדרשה תגובה תקיפה יותר"
בפגישה עם נציגות שדולת הנשים אמר אלוף מוטי אלמוז כי הוא רואה בהדרת נשים בצה"ל בעיה מערכתית. "לא נסתפק בהצהרות ובכותרות". מנכ"לית השדולה: "יש צורך בטיפול מערכתי ובענישה מחמירה"
ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, התייחס היום (יום ה') לפרשיית החיילים הדתיים שהפנו את גבם למדריכת הצניחה נועה חליוה ואמר כי "ייתכן שהיה צורך בתגובה תקיפה יותר מצד צה"ל". אלוף אלמוז אמר את הדברים לנציגות שדולת הנשים, בפגישה שנערכה על רקע שורת מקרי הדרת הנשים בצה"ל שנחשפו לאחרונה, ובה השתתפה גם יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, תא"ל שרון ניר.
בפגישה הוצג בפני נציגי צה"ל דו"ח שהכינו בשדולת הנשים, אשר סוקר את תופעת הדרת הנשים בצה"ל ומסכם את המלצות המדיניות של השדולה לצה"ל בנושא. ראש אכ"א הוסיף בפגישה כי הוא מכיר בבעיה של הדרת נשים בצה"ל כבעיה מערכתית, וחושב שעל הצבא להוות כתובת יעילה לפניות נשים בנושא זה.
"מקרי הדרת נשים בצה"ל ופגיעה בנשים בצה"ל היא בעיה פיקודית חמורה, ואנחנו לא נסתפק בהצהרות ובכותרות אלא נטפל בנושא בצורה מהותית", אמר. אלמוז התייחס גם לפקודת השירות המשותף, ואמר כי הוא מודע לכך שהרבה חיילים לא מכירים אותה. "בשתי הזרועות המרכזיות בצה"ל פועלים כעת להטמעת פקודות וערכים, בבסיסי חיל החינוך ובקורסי הפיקוד בכל הרמות תוטמע פקודת השירות המשותף באופן מקיף", הבטיח לנציגות שדולת הנשים.
אלוף אלמוז ותא"ל ניר העידו כי הגורמים הרלוונטיים מטפלים באופן פרטני בכל פנייה ופנייה במקרים של דחיקת והדרת נשים בצה"ל, ואף עושים תחקיר סביב כל מקרה ומסיקים את המסקנות הרוחביות. הם אף הצהירו שמערך ההדרכה בנושא השירות המשותף והטמעתו בצה"ל נמצא בשלב מתקדם.
מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, מיכל גרא מרגליות, אמרה בתום הפגישה: "אנחנו יודעות שצמרת הצבא מחויבת לשוויון לנשים בצה"ל, ועדיין - אי אפשר להסתפק בטיפול פרטני. יש צורך בטיפול מערכתי להטמעת הפקודה, בענישה מחמירה של מי שחורגים ממנה ובמערך דיווח צה"לי לטיפול במקרים בשטח".
אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים והקו החם לחיילות של שדולת הנשים, הוסיפה כי "אנחנו מחכות לראות מעבר לדיבורים גם את המעשה. לא רק טיפול פרטני בפניות שלנו ושל הורים לחיילות וחיילים, אלא לשמוע את רוח המפקד והמפקדת שאומרת בבירור שחיילות שוות לחיילים בזכויותיהן, שהן לא יכולות לשלם מחיר על שילובם המבורך של חיילים דתיים בצה"ל, ושצה"ל שם לעצמו מטרה להילחם בכל התופעות של הדרת חיילות, ריקון תפקידים מתוכן והדרת חיילות ממרחבים שונים בצה"ל".
המלצות המדיניות המרכזיות שהציגה שדולת הנשים בישראל בפני ראש אכ"א כוללות הקמת מערך צה"לי, פשוט, ידוע ומוצהר, לדיווח וטיפול בתלונות של חיילות על הפרות שנעשו נגדן בשם הפקודה, בענייני לבוש, הפרדה, מסגרות מגדריות, סילוק מחדרי אוכל וכדומה.
כמו כן, חידוד הפקודות בפני כל חייל וחיילת ומתן הבהרה למפקדות ולמפקדים איך יש ליישם אותן באמצעות קביעת שיעור למפקדים בנושא פקודת השירות המשותף - ולאחר מכן, יישום בשטח על ידי בניית מערך השיעור והעברתו בכל בתי הספר למפקדים.
בנוסף שדולת הנשים ממליצה ליישם מדיניות של אפס סובלנות כלפי פגיעה בנשים, וענישת מפקדים שקבעו כללים ונורמות אשר נוגדים את לשון הפקודה, יישום ההחלטה בשטח ופרסום העונשים.
הסיפור מאתמול יצא לאור לאחר שאשת התקשורת שירה מרגלית, רעייתו לשעבר של אלוף אהרון חליוה, סיפרה כי בתם מדריכת הצניחה נועה חוותה עלבון במהלך הדגמת תרגיל. "אתמול נרדמתי בקושי אחרי יום קשה שבו נאלצתי לשמוע את בתי החיילת מספרת לי שהדגימה ל-70 צנחנים תרגיל, 50 מהם הפנו אליה את הגב ונעמדו בשלשות כי היא אישה. וזו לא קבוצה של חרדים, זאת המציאות העגומה", כתבה אמה של נועה בציוץ בטוויטר.
לפי הגרסה הראשונית של דובר צה"ל, "במהלך אימון קורס הצניחה של חטיבת הצנחנים הדגימה מדריכה תרגיל לחניכים של מחלקה המורכבת מבני ישיבות. חניכים שלא רצו לצפות בהדגמה שבוצעה על ידי חיילת סובבו את ראשם.
"בעקבות האירוע התקיימה שיחה עם החניכים ובה הבהיר להם מפקדם כי על פי פקודות צה"ל לא תהיה הפרדה בין מדריכים למדריכות בשום שלב בהכשרת הצניחה וחניך שינהג בחוסר כבוד כלפי מדריכות לא ימשיך בהכשרה. צה"ל הוא צבא עם ממלכתי ואחדות שורות הצבא מודגשת בכל סוגי הפעילויות ללא הבדל דת, גזע ומין. צה"ל רואה חשיבות במימוש ייעודו של צה"ל תוך שימת דגש על ראייה שיוויונית וממלכתית".
מנגד, באיגוד ישיבות ההסדר אמרו בתגובה לתקרית כי "לצערנו מדובר ב'פייק ניוז' שהוצנח לכותרות. בדיקה שערך האיגוד מצאה כי בניגוד לפרסומים, מפקדי החיילים בשטח הם אלה שהעמידו את החיילים בשלשות עם הגב למדריכה, וכך פעלו כלל בני הישיבות בהתאם להנחייתם המפורשת של המפקדים. אנו רואים בחומרה רבה את השימוש הנלוז בהוצאת שם רע על החיילים שומרי המצוות בצה"ל בכלל ונגד מסלול בני ישיבות ההסדר בפרט".
מדובר צה"ל נמסר כי "מהמשך למידת הארוע עולה כי חייל אחד פנה מראש בבקשה להוריד את ראשו במהלך ההדרכה של מדריכת הצניחה. מדריך במילואים בבית הספר לצניחה אמר כי הוא מאשר לו לעשות כן וגם לחיילים אחרים שמרגישים צורך. בתגובה, הפנו את גבם כ-30 חיילים בקורס. מדובר בטעות בשיקול הדעת של המדריך שאינה עולה בקנה אחד עם הפקודות והנהלים. הנושא הובהר לחיילים ולאיש המילואים. מהלך הקורס המשיך ומתנהל כסדרו".