2 מיליון מוסלמים כלואים במחנות סודיים בסין
באו"ם דורשים מבייג'ינג לשחרר מוסלמים מהמיעוט האויגורי, שמוחזקים במחנות לחינוך מחדש שמתנהלים בחשאיות: "בשם המאבק בקיצוניים דתיים סין הפכה את האוטונומיה המוסלמית לאזור בלי זכויות"
ועדת זכויות אדם באו"ם מסרה בסוף השבוע שבידיה דיווחים אמינים רבים שסין מחזיקה כמיליון מוסלמים אויגורים במחנות סודיים. גאי מקדוגל, חברת ועדת האו"ם למניעת אפליה גזעית, אמרה שלפי חלק מההערכות שני מיליון אויגורים ובני מיעוטים מוסלמים אחרים עצורים ב"מחנות פוליטיים לחינוך מחדש" בחבל המוסלמי האוטונומי שינג'יאנג שבמערב סין - הרבה יותר מההערכה בתחקיר AP לפני חודשיים.
"אנחנו מודאגים מאוד מדיווחים אמינים רבים שאנחנו קיבלנו שבשם המאבק בקיצוניות דתית ושמירה על יציבות חברתית סין הפכה את האזור האוטונומי של האויגורים למשהו שמזכיר 'מחנה התמחות' שמתנהל בחשאיות, סוג של 'אזור בלי זכויות'", אמרה מקדוגל בפתח דיון בין יומיים על נושא זכויות האדם בסין.
העמדה של השלטון הסיני בבייג'ינג היא שחבל שינג'יאנג המוסלמי ניצב בפני איום קשה של מורדים איסלאמיסטים ובדלנים. הם מבצעים פיגועים (מאות נרצחו בשנים האחרונות) ומגבירים את המתיחות בין המוסלמים האויגורים לרוב הסינים, בני ההאן.
מאז האביב שעבר עצרו שלטונות סין בחבל שינג'יאנג המוסלמי מוסלמים סינים ואזרחים זרים וכלאו אותם במחנות. עוד ועוד מחנות כאלה צצו ברחבי שינג'יאנג, חבל שגודלו כמחצית מגודלה של הודו. ועדה אמריקנית העוקבת אחרי המתרחש בסין קבעה באפריל השנה כי מדובר ב"כליאה ההמונית הגדולה ביותר כיום של בני מיעוט כלשהו בעולם".
גורמים רשמיים בסין נמנעים כמעט לגמרי מלהשיב על שאלות הנוגעות למחנות, וגם המשלחת הסינית שהייתה בדיון בז'נבה סירבה להגיב. עם זאת בתקשורת הממלכתית הסינית צוטטו כמה גורמים שניסו להסביר את ההיגיון מאחורי הקמת המחנות. לפי הגורמים דרושים שינויים אידיאולוגיים כדי להילחם בבדלנות ובקיצוניות האיסלאמית.
האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בסוף העשור הקודם פרצו מהומות קטלניות באזור בינם לבין בני ההאן הסינים, על רקע הכעס של האויגורים על האחיזה הגוברת של בני ההאן בכלכלה. הם זעמו גם על ההגבלות שמטיל עליהם לדבריהם השלטון הסיני בתחומי תרבות ודת.
שגרירות ארה"ב באו"ם מסרה שהיא "מוטרדת מאוד מהדיווחים על הדיכוי המתמשך של האויגורית והמוסלמים האחרים בסין. אנחנו קוראים לסין לסיים את המדיניות הבלתי מועילה הזו, ולשחרר את כל מי שנעצר באופן שרירותי".
בדו"ח בחודש שעבר אמרו פעילי זכויות אדם ש-21% מכלל המעצרים בסין ב-2017 היו בשינג'יאנג. בדיון אתמול בז'נבה, שיתחדש ביום שני, אמרה מקדוגל שסין מחשיבה את המוסלמים ל"אויבי המדינה" רק על בסיס הדת שלהם. היא סיפרה שיותר מ-100 סטודנטים אויגרים שחזרו לסין מלימודים במצרים, טורקיה ומדינות אחרות, נעצרו ונשלחו למחנות חינוך מחדש. חלק גם מתו במחנות.