דיון סוער על פתיחת השנה בחינוך המיוחד: 3 אימהות הוצאו
על רקע טענות להיעדר שיבוץ של ילדים חולים ואלרגיים במוסדות החינוך, הוצאו שלוש אימהות מדיון בוועדת החינוך של הכנסת. מהקלטה ששודרה באולפן ynet עולה כי ילדה אוטיסטית מפ"ת שובצה לבית ספר מרוחק - כי בעירייה לא מצאו את כתובתה ב-GPS
שלוש יאמהות לילדים חולים הוצאו היום (יום ג') מדיון מיוחד בנושא פתיחת שנת הלימודים במערכת החינוך המיוחד שהתקיים בוועדת החינוך של הכנסת. זאת על רקע טענות להתעלמות מצד משרד החינוך ולהיעדר שיבוץ של חלק מן הילדים במוסדות החינוך, שבועיים לפני תחילת שנת הלימודים.
אחת האימהות שהוצאו, שמרית שלפרוק, אמא לילד אלרגי, אף עקבה אחר שר החינוך נפתלי בנט בתום הדיון ואמרה לו: "לחסום אותי בפייסבוק אתה יודע, אבל לתת לי מענה - לא".
הבוקר פורסם לראשונה ב-ynet כי ממתווה ראשוני שפרסם משרד החינוך, מסתמן קיצוץ משמעותי במספר שעות הסיוע הביתי לילדים חולים ולילדים אוטיסטים. על פי המתווה, מספר שעות הסיוע יהיה 20 ככל היותר, לעומת המצב כיום, שבו הילדים יכולים לקבל קרוב ל-40 שעות סיוע ביתי בשבוע.
"היום הגענו לוועדת החינוך בכדי לייצג אלפי ילדים חולים שלא הולכים למסגרת החינוכית ומקבלים שירותי חינוך בבית", אמרה שרונה נמר, אימא לילד חולה שהוצאה אף היא מהדיון. "ישבנו במשך שעתיים והקשבנו לשר החינוך ולמנכ"ל מעדכנים מה קורה במערכת החינוך כיום לקראת פתיחת שנת הלימודים. הם לא דיברו על הילדים החולים, שאלפים מהם יושבים בבית, ושעדיין אין תקנות לחוק עבורם".
נמר קראה לעבר השר בנט במהלך הדיון וביקשה ממנו לדבר, אך יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), סירב לתת לה זכות דיבור ובהמשך הוציא אותה מן החדר. "הילדים שלנו לא קיימים בעיני המערכת", אמרה נמר.
הדיון הסוער התקיים על רקע המחסור החמור בכיתות לימוד במערכת החינוך המיוחד, אבל גם על רקע טענות ההורים לילדים חולים על קושי בשיבוץ סייעות לילדיהם האלרגיים. "אנו רואים מחסור רציני מאוד", אמרה עו"ד הדס ארנון שרעבי מהאגף לקידום זכויות באלו"ט, בריאיון לאולפן ynet.
"כבר היום פונים אלינו לאלו"ט עשרות הורים שאין לילדיהם שיבוץ, שבועיים לפני תחילת שנת הלימודים, או שנותנים להם שיבוץ לא מותאם. אנחנו חושבים שהסיבה היא היעדר היעדים והמדדים של משרד החינוך לחינוך המיוחד", הוסיפה.
איילת מארי מפתח תקווה, אמהּ של עלמה, ילדה אוטיסטית שעולה לכיתה א', סיפרה הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי בתה שובצה בבית ספר בקצה השני של העיר ולא בבית הספר הסמוך לביתם - למרות שהם עברו במיוחד להתגורר לידו. משיחה של מארי עם נציגי העירייה, שהקלטתה הושמעה באולפן, עולה כי נציגי העירייה לא מצאו את כתובתה של מארי ב-GPS, ובחרו בשמונה ילדים אחרים "לפי שיקול מאוד פשוט, ניסינו לקרב את הילדים לבתים שלהם, ואת הרחוב שלכם אנחנו בכלל לא מוצאים" - כך על פי ההקלטה.
"אי אפשר פשוט לזרוק ילד כי חבורה של אנשים לא ידעה איפה הרחוב שלי. הם ידעו יפה מאוד למצוא אותי כשהייתי צריכה לשלם תשלומים לעירייה, צריך רק לרצות", הוסיפה מארי.
מעיריית פתח תקווה נמסר בתגובה: "בשני בתי הספר בעיר, הדר וקרול, נפתחו שתי כיתות א' של החינוך המיוחד. בעקבות ערר של האמא על שיבוץ בתה התקשר מנהל האגף לחינוך מיוחד לאם והסביר שהילדה שובצה בביה"ס קרול. בשיחה זו אף בירר את כתובת המגורים כדי להסדיר את נושא ההסעות. בחינוך המיוחד השיבוצים הינם על איזוריים, דהיינו לא בהכרח לפי כתובת המגורים. ועדת השיבוץ העירונית שיבצה את התלמידה בביה"ס קרול בכיתה מתאימה".
השר בנט הגיב בדיון לטענות על הבעיות במערכת החינוך המיוחד. "כשנכנסתי לתפקיד, התקציב של החינוך המיוחד היה פחות מ-7 וחצי מיליארד שקלים, ועכשיו הוא עומד על כ-10 מיליארד. זה הזינוק הכי גדול שהיה ונלחמתי על זה, כי יש לי כוח פוליטי מסוים, אבל מה קרה? הבעיות ממשיכות. הבנו שהבעיה היא במבנה המערכת ולא בכסף, אלא בניתוב שלו".