מדד שנגחאי: "בטכניון לא משחקים, אלא מלמדים ולומדים"
יום לאחר פרסום המדד שדירג את הטכניון במקום ה-77 בעולם, אומר פרופ' דן שכטמן כי התחרות נעשית קשה משנה לשנה. "בעולם יש השקעות עצומות באוניברסיטאות. מדינת ישראל צריכה להשקיע הרבה תשומת לב וממון בקידום האוניברסיטאות באשר הן"
"מדד שנגחאי הוא מדד טוב מאוד. כל האוניברסיטאות בעולם מנסות להשתחל למקום יותר גבוה, ואנחנו הצלחנו השנה יותר מאחרים. זה מרוץ שבו כל אחד משתדל לרוץ יותר מהר", כך אמר הבוקר (יום ד') זוכה פרס נובל לכימיה וחבר סגל הטכניון, פרופ' דן שכטמן, בריאיון לאולפן ynet - יממה לאחר פרסום מדד שנגחאי לשנת 2018 המדרג את האוניברסיטאות הטובות בעולם, וממנו עולה כי הטכניון הגיע למקום ה-77. הטכניון רשם עלייה של 16 מקומות בדירוג, לאחר שבשנת 2017 הגיע למקום ה-93. האוניברסיטה העברית בירושלים הגיעה למקום ה-95.
"הטכניון עושה עבודה טובה כבר הרבה מאוד שנים", אומר פרופ' שכטמן. "מדד שנגחאי והציון הגבוה שקיבלנו הוא רק אישור למה שאנחנו יודעים. אנחנו מוסד חשוב מאוד במדינת ישראל, שעושה עבודה נאמנה כבר הרבה מאוד שנים. זהו מוסד שמפוקס על הוראת מדעים והנדסה. האנשים שמגיעים ללמוד בטכניון יודעים שעומדת בפניהם עבודה קשה. הסטודנטים שלנו הוכיחו ומוכיחים את עצמם".
פרופ' שכטמן אומר כי למרות ההישג, המדינה צריכה להגדיל את תמיכתה במוסדות האקדמאים. "בעולם יש השקעות עצומות באוניברסיטאות. זה שלישראל יש מוחות כל כך טובים ובמדינות אחרות זה לא בהכרח כך, זו ברכה שהתברכנו בה. מדינת ישראל צריכה להשקיע הרבה תשומת לב והרבה ממון בקידום האוניברסיטאות באשר הן. יש לנו בארץ אוניברסיטאות נהדרות. זה לא רק הטכניון, גם האוניברסיטה העברית במקום טוב מאוד ומכון ויצמן. כל האוניברסיטאות בארץ להערכתי עושות עבודה נהדרת".
בשנה הבאה לאן תגיעו? לאן היית רוצה שתגיעו?
"אני רוצה שנעלה בדירוג למקום יותר טוב כמובן. אני חושב שהאנשים שמגיעים ללמוד בטכניון יודעים שעומדת בפניהם עבודה קשה, בטכניון לא משחקים, בטכניון מלמדים ולומדים. הסטודנטים שלנו הוכיחו ומוכיחים את עצמם, תראי את מערכות ההייטק בישראל, המוני בוגרי הטכניון נמצאים ביניהם, יזמים, מהנדסים, מדענים, שעובדים בהייטק, במערכות הביטחון ובמערכות אחרות".
פרופ' שכטמן התייחס גם להחלטתו של שר המדע אופיר אקוניס לבטל את מינויה של הפרופסורית לנוירולוגיה יעל אמיתי לחברה במועצת הנגידים של קרן המחקר ישראל-גרמניה (GIF), לאחר שחתמה לפני כ-13 שנה על עצומה הקוראת לסרב לשירות צבאי בשטחים. "אני חושב שמר אקוניס טעה במקרה הזה", אמר פרופ' שכטמן. החלטתו של השר אקוניס עוררה התנגדות רבה, בין היתר מצד ועד ראשי האוניברסיטאות, שאף עתר לבג"ץ נגדה.
עם זאת, פרופ' שכטמן מדגיש כי "בישראל יש שיטה טובה מאוד שבה האוניברסיטאות מנותקות מהפוליטיקה. הפוליטיקאים לא יכולים להתערב ישירות בהוראה באוניברסיטאות וזה מעולה. במדינות אחרות זה לא בהכרח קיים. אני מכיר את המערכות האלה טוב מאוד, ישבתי בוועדות האלה מול קרנות גרמניות במשך שנים רבות. זה לא שייך לפוליטיקה, זו עבודה מקצועית בלבד ודעתו של אדם אינה חשובה שם ולא נאמרת. אקוניס טעה, אבל זה לא מראה על התערבות דרמטית באקדמיה הישראלית. כדי שהפוליטיקה תיכנס ממש לאקדמיה צריך לשנות את החוק במדינת ישראל, צריך לבטל את המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) ואת הות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב של המל"ג), שזה הבאפר, זה אזור הביניים בין הפוליטיקה ובין האוניברסיטאות. אני לא חושב שזה הולך לקרות, אני לא חושב שמישהו רוצה שזה יקרה".
דירוג שנגחאי נחשב לאחד המובילים בעולם, והוא נקבע, בין היתר, על פי פרמטרים כמו מספר זוכי פרס הנובל במוסד האקדמי, מספר הפרסומים בירחונים אקדמיים ומדעיים מובילים, ומדרג כל פי פרמטרים אלו את 500 האוניברסיטאות הטובות העולם. על פי הדירוג החדש, לא נרשמו שינויים לעומת שנת 2017 והיא נותרה זהה לחלוטין: אוניברסיטת הרווארד בבוסטון שבארה"ב הייתה ונותרה האוניברסיטה הטובה בעולם, ואחריה סטנפורד, קיימברידג' הבריטית, המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), אוניברסיטת ברקלי, פרינסטון, אוקספורד הבריטית, אוניברסיטת קולומביה, מכון המדע של קליפורניה (Caltech) ואוניברסיטת שיקגו.