שתף קטע נבחר

 

מי בראש? רשימת התיכונים המצטיינים

משרד החינוך פרסם את רשימת 292 התיכונים שהגיעו למדדים הטובים ביותר. בין הפרמטרים: קליטת תלמידים מהחינוך המיוחד, וזכאות לבגרות. פערי התקצוב בין המגזרים מסבירים את הייצוג ברשימה: תלמיד תיכון מטייבה מתוקצב ב-22 אלף שקלים בשנה, תלמיד מכפר סבא הסמוכה - ב-29 אלף

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

כשבועיים לפני פתיחת שנת הלימודים תשע"ט, הכריז היום (ד') משרד החינוך על רשימת התיכונים המצטיינים בשנת הלימודים שהסתיימה (תשע"ח). ברשימה 292 תיכונים שהגיעו למדדים הטובים ביותר בפרמטרים כמו קליטת תלמידים מהחינוך המיוחד, מניעת נשירה וגיוס לצה"ל או שנת שירות, לצד פרמטרים כמו זכאות לבגרות ובגרות מצטיינת.

 

לרשימת התיכונים המלאה - לחצו כאן

 

התיכונים חולקו לארבע רמות הצטיינות כאשר כל רמה זיכתה את המורים בבית הספר בתגמול כספי בגובה שונה, בהתאם להסכם רפורמת "עוז לתמורה" שנחתם בין משרד האוצר, ארגון המורים ומשרד החינוך: דירוג 1 הביאה למענק בגובה 8,326 שקלים, דירוג 2 זיכה במענק בגובה של 6,244 שקלים, דירוג 3 – 4,163 שקלים ודירוג 4 – 3,122 שקלים. התגמול ניתן לאחר בחינת המדדים לעומת השנה הקודמת (תשע"ז).

 

אינפו גרפיקה בתי בית ספר מצטיינים הצטיינות שנת תשע
אינפו גרפיקה בתי בית ספר מצטיינים הצטיינות שנת תשע

עם זאת, מהרשימה עולים גם הפערים בין בתי הספר במגזרים השונים. לדוגמא, על פי נתוני "התמונה החינוכית" של משרד החינוך, כ-18 אחוזים מהתלמידים בישראל משתייכים למגזר הערבי, אולם רק כ-9 אחוזים מבתי הספר המצטיינים שייכים למגזר זה. מגמה הפוכה ניתן למצוא בחינוך הממלכתי דתי: רק כ-13 אחוזים מבתי הספר שייכים לזרם זה, בשעה שכ-27 אחוזים מרשימת התיכונים המצטיינים הם ממלכתיים דתיים.

 

בנוסף, כ-57 אחוזים מן התיכונים הם מהמגזר היהודי-ממלכתי, כ-4 אחוזים מהתיכונים הם מהחינוך החרדי, 1.7 אחוזים מהחינוך הדרוזי, ורק 0.7 אחוזים מהחינוך הבדואי. 733 תיכונים עמדו בתנאי הסף להתמודדות על המענקים, וכאמור, 292 זכו. מהרשימה החדשה עולה כי חלק מהתיכונים הצליחו לשמור על מקומם ברשימה היוקרתית: שמונה תיכונים זכו חמש פעמים לא ברציפות, חמישה זכו ארבע פעמים ברציפות, 50 תיכונים זכו ארבע פעמים לא ברציפות, 11 תיכונים זכו שלוש שנים ברציפות, 92 חטיבות עליונות זכו שלוש שנים לא ברציפות, ו-43 זכו בפעם הראשונה.

 

הסבר לפערים ניתן למצוא כמובן בנתוני התקצוב. על פי נתוני "התמונה החינוכית" של תשע"ז, לדוגמא, לדוגמא, עלות תלמיד חטיבה עליונה תושב היישוב הבדואי חורה עומדת על 25,962 שקלים. במרחק 20 דקות נסיעה משם, תלמיד מקביל מהעיר באר שבע, ששני תיכונים מהעיר הגיעו לרשימה, כבר יזכה לתקצוב של מעל ל-29 אלף שקלים. תלמיד חטיבה עליונה תושב טייבה זוכה לתקצוב של כמעט 22 אלף שקלים, זאת לעומת תלמיד מקביל מכפר סבא, מרחק 10 דקות נסיעה משם, ששניים מבתי הספר התיכוניים שלה הגיעו לרשימה, יזכה לתקצוב של 28 אלף שקלים. 

סיפוק במגזר הדתי: "שואפים לקדם למיצוי מיטב היכולות האישיות"

במגזר הדתי הביעו שמחה על הייצוג הגבוה ברשימת התיכונים המצטיינים. לרב רפי קופרשטוך, ראש אולפנת בני עקיבא פסגת זאב, שזכתה לדירוג 1, יש הסבר מקורי לסיבה להישג של האולפנה: איסור על שימוש בפלאפונים בזמן הלימודים. "ההחלטה שקיבלנו לפני תקופה להניח בצד את הפלאפונים בצד כולל בהפסקות ולהציב במקום משחקי קופסא היא גורם משמעותי בטיב האקלים החברתי", אמר הרב קופרשטוך. נעה הכהן, ראש אולפנת אמי"ת אוריה בבאר שבע, שזכתה גם היא לדירוג 1, אומרת כי "בבית הספר שואפים לקדם כל אחת למיצוי מיטב היכולות האישיות, החברתיות והלימודיות שלה, וזאת באמצעות יישום תכניות למידה מתקדמות וחדשניות הפועלות להעצמת נקודות החוזקה, פיתוח היצירתיות ותחושת החיבור לקהילת בית החינוך".

 

נפתלי בנט (צילום: אלכס קולומויסקי)
שר החינוך, נפתלי בנט(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

מנכ
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב(צילום: לע"מ)

 

אתמול אמר שר החינוך נפתלי בנט בישיבה מיוחדת שנערכה לקראת פתיחת שנת הלימודים בוועדת החינוך של הכנסת כי "החינוך הדרוזי הוא החזק בישראל", ועל פי נתוני התיכונים המצטיינים עולה כי התיכון העל יסודי למדעים דרכא שבכפר הדרוזי ירכא הוא היחידי שהגיע לרשימת התיכונים המצטיינים בכל ששת השנים בהן הרשימה מפורסמת. בנוסף, לרשימת עשרת היישובים עם אחוז הזכאות הגבוה ביותר לבגרות בשנת תשע"ז, שפורסמה לפני מספר שבועות, הגיעו שני יישובים דרוזים – בית ג'אן במקום הראשון וחורפיש במקום החמישי.

 

"אני גאה לעמוד בראש מערכת שאלו הם אנשיה", אמר היום השר בנט. "הפרס הוא רק סמל לדבר החשוב באמת: כברת הדרך המשמעותית שעשו בתי הספר המצטיינים. ההשקעה והמאמץ עבור כל תלמידה ותלמיד, הם תמצית מלאכת החינוך. אנחנו פותחים עוד שנת לימודים בידיעה שהאנשים האיכותיים ביותר מטפלים במשאב הכי יקר בישראל: הילדים של כולנו. בתי הספר המצטיינים הם הלפיד שלפני המחנה ומהווים דוגמה ומופת דווקא בגלל המקום שבו היו והמקום בו הם נמצאים היום. אני מודה לצוותי החינוך המסורים שעבדו קשה, והגיעו להישגים כבירים. נמשיך לטפח את חינוך דור העתיד ולהצעיד את מדינת ישראל קדימה".

 

"מערכת החינוך הציבה בין יעדיה המרכזיים את החינוך לערכים, למעורבות בחיי הקהילה והחברה, למניעת נשירה ולהעמקת הלמידה", אמר מנכ"ל המשרד, שמואל אבואב. "מוסדות החינוך שזכו בפרס קידמו באופן ראוי לציון ערכים אלה, ומצעידים את מערכת החינוך קדימה, לשגשוג ולצמיחה. אני מברך את עובדי ההוראה המצטיינים שחוללו שינוי משמעותי בקרב תלמידיהם, על פעילותם לערכים, לטיפוח מצוינות ולתרומה לחברה ולקהילה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים