שתף קטע נבחר

 

הסרבים בבוסניה ביטלו את ההכרה בטבח סרברניצה: "זייפו את מניין הקורבנות"

הפרלמנט האוטונומי של הסרבים בבוסניה דחה את קבלת האחריות על הטבח ביוזמת המנהיג הלאומן מילוראד דודיק: "גם סרבים נרצחו". ארה"ב והאיחוד האירופי גינו את ההחלטה: "משכתבים את ההיסטוריה"

 

 

ר"מ סרביה נרגם באבנים בסרברניצה, 2015    (צילום: רויטרס)

ר"מ סרביה נרגם באבנים בסרברניצה, 2015    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנהיג הסרבים בבוסניה דחה שלשום (ג') את ממצאי הדו"ח שקיבל באופן רשמי את האחריות לטבח סרברניצה שבו נרצחו יותר מ-8,000 מוסלמים וקרא לגנוז אותו. נשיא האוטונומיה של רפובליקת ספרסקה, מילוראד דודיק, שיזם את המהלך, אמר במהלך דיון בפרלמנט כי ה"דו"ח נגוע באינטרסים ואינו מזכיר את הקורבנות הסרבים בטבח שאירע ב-1995".

 

גניזת הדו"ח התקבלה בהצבעה בפרלמנט - ובפרלמנט חיזקו את דבריו של דודיק וכינו אותו ב"מסמך לא אובייקטיבי ואף שקרי". דודיק, שפועל לניתוק רפובליקת סרפסקה מבוסניה-הרצגובינה וחיבורה בחזרה לסרביה, התבטא כמה פעמים בעניין התנגדותו לקביעת האו"ם על אודות פשעי המלחמה והטיהור האתני בסרברניצה.

 

גנרל קרואטי הורשע בפשעי מלחמה בבוסניה - ושתה רעל

שורדי הטבח בסרברניצה: "שום עונש לא יכפר על רצח העם"

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

פליטים מסרברניצה, שלושה ימים אחרי הטבח (צילום: AP)
פליטות מסרברניצה, שלושה ימים אחרי הטבח(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ניצולי הטבח זעמו על ההחלטה לגנוז את הדו"ח. "היוזמה של דודיק היא מבישה ולא-אנושית כלפינו", אמרה סחידה אבודרמנוביץ', פעילה בארגון למען נשים מסרברניצה. "רצח העם הוכח בעבר. אנחנו לא יכולים לאפשר למישהו פשוט לשנות את מניין ההרוגים שכבר נבדק".

 

דודיק האשים בעבר את ארצות הברית, מדינות המערב והמוסלמים בבוסניה בבימוי זירת הטבח שנחשב לחמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. "הפשעים שיוחסו לנו בסרבניצה זויפו במטרה להשחיר את הסרבים", קבע דודיק. הוא קרא להקמת ועדת חקירה בינלאומית "שאינה משוחדת", לדבריו, על מנת "לעצור את זיוף מניין הקורבנות".

 

במהלך הטבח, שאירע במהלך מלחמת יוגוסלביה, פשטו הסרבים בבוסניה על העיירה שהורכבה ברובה ממוסלמים - ורצחו כאמור יותר מ-8,000 גברים וילדים. בית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר, שהוקם על-ידי האו"ם, הרשיע את המנהיג הסרבי בזמנו רדובאן קרדז'יץ' ואת מפקד הצבא ראטקו מלאדיץ' בגין אחריותם לטבח ולפשעים נוספים בשנים 1995-1992. על אף שבית הדין הגדיר את הטבח בסרברניצה כרצח עם - הסרבים מעולם לא הודו בכך שצבאם ביצע את ההרג ההמוני, והמחנה הלאומני רואה בקרדז'יץ' ומלאדיץ' גיבורים לאומיים.

 

מילוראד דודיק (צילום: AP)
מנהיג הסרבים בבוסניה, מילוראד דודיק(צילום: AP)
 

אתר הזיכרון לנרצחי הטבח (צילום: AP) (צילום: AP)
אתר הזיכרון לנרצחי הטבח(צילום: AP)

קברי הנרצחים בסרברניצה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

קריאתו האחרונה של דודיק הביאה לביקורת חריפה מצד ארצות הברית - ומחלקת המדינה האמריקנית מיהרה לכנות את דבריו "צעד גדול לכיוון הלא נכון". בהודעת המחלקה נכתב כי "כל ניסיון לדחות או לתקן את הדו"ח על הטבח בסרברניצה הוא חלק מניסיונות רחבים יותר לשכתוב העבר, הכחשת ההיסטוריה ופוליטיזציה של הטרגדיה. תושבי הרפובליקה צריכים להישמר מהאדרת פושעי המלחמה והפיכתם לגיבורים - ולדאוג לכך שפשעיהם יישארו מחוץ לקונצנזוס"

 

גם האיחוד האירופי הוציא הצהרה שבה גינה כל ניסיון להכחשה או לפרשנות שגויה של הדו"ח על הטבח. "אנחנו קוראים לכל הפוליטיקאים ונושאי המשרות בבוסניה הרצגובינה

לכבד את זכרון הקורבנות ולקדם את הפיוס בין העמים", נמסר משגרירות האיחוד האירופי בסרייבו.

 

דבריו של דודיק בעת הזאת אינם מגיעים במקרה. הטענה הרווחת בבוסניה היא שמנהיג הסרבים העלה את הנושא לדיון ציבורי מחודש דווקא כדי להבטיח את קולותיהם של הסרבים הלאומנים בבוסניה בבחירות הכללית שייערכו ב-7 באוקטובר, שבהן הוא זוכה גם לתמיכת הרוסים.

 

הפרשן הפוליטי הסרבי בוסקו יאצ'יץ' כינה את המהלך של דודיק "פרובוקציה זולה ולא אחראית". יאצ'יץ אמר כי זה די ברור כי דודיק מנסה להתסיס ולהגביר את המתיחות שמסרבת להתפוגג בבוסניה המעורערת תמידית. "דודיק שייך לזן של פוליטיקאים מקומיים שחושבים שאמירות בוטות המקדמות לאומנות ישאירו אותם בשלטון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים