פרכסה 4.5 שעות בטנדר לפני שפונתה: 3 יואשמו במות טוהר דוד במסיבת טבע
היא התמוטטה - אבל הם הציעו להשאיר אותה בצל. במקום לפנותה, הם החזירו אותה למסיבה כדי שלא ייגרם הפסד כספי. שנה לאחר שהחיילת טוהר דוד התמוטטה ומתה במסיבת טבע ליד באר שבע, יוגשו כתבי אישום נגד שלושה מהמעורבים. אמה של טוהר: "זה יום קשה מאוד"
הפרקליטות צפויה להגיש כתב אישום נגד החשודים בהריגתה של החיילת טוהר דוד (20), שהתמוטטה ומתה במסיבת טבע באוגוסט אשתקד. לחשודים ליאון בגיו, שלמה פשרל ועומרי חיון נערכו שימועים בפני הפרקליטות. בשבוע שעבר הודיעה להם הפרקליטות כי החליטה לדחות את הטענות שלהם, והשבוע יוגש נגדם כתב אישום. השלושה נעצרו בחשד להריגה, אך בפרקליטות מתלבטים לגבי סעיף העבירה: הריגה או גרימת מוות ברשלנות. "מאוד מאוד קשה לנו", אמרה ויויאן, אמה של טוהר. "לאבד ילדה זה לא דבר פשוט. גם אחרי שנה הזמן לא מרפה. זה יום מאוד קשה עבורנו".
המקרה אירע לפני שנה ושבועיים. בשעה 10:30 פונתה טוהר לבית החולים סורוקה בבאר שבע, ולמשטרת רהט נמסר כי היא התמוטטה במסיבת טבע. כוח שיטור אחד יצא לבית החולים והשני למסיבה. בלב השטח התגלתה מסיבת הטבע שכבר הייתה לקראת סיומה, ובאותה העת היו בה בין 150 ל-250 איש. על פי הערכות, בשעות השיא נכחו במסיבה יותר מ-300 איש. המשטרה עיכבה לחקירה 10 אנשים בחשד למעורבות באירוע, ובסופו של דבר עצרה חמישה מהם.
במהלך החקירה התגלה כי מסיבת הטבע התקיימה ללא רישיון וללא כוח רפואי במקום. המשטרה עצרה את ליאון בגיו (32) מאשלים ושלמה פשרל (38) מבת ים, מארגני המסיבה, ואת עומרי חיון (34) מערד יחד עם כמה בני אדם נוספים, בחשד לחבלה ברשלנות ועבירות נוספות. בהמשך שונה החשד נגדם להריגה לאחר שטוהר, שהובאה לסורוקה במצב אנוש, נפטרה בבית החולים.
מאוחר יותר עצרה המשטרה גם את מתן ג'מיל (21) מראשון לציון. ג'מיל אסף את טוהר מביתה למסיבה יחד עם חבריו. לפי החשדות שעלו, בעדויות שלו הסתיר פרטים מהותיים, בין היתר את העובדה כי רכש עבור שניהם סמים, ככל הנראה אסיד. בתחילה סיפר כי רק צרך סמים, ומאוחר יותר הודה בפני החוקרים כי טוהר ביקשה ממנו לקנות גם עבורה סמים. מהעדויות שלו ושל חבריו עולה כי הם הבחינו שטוהר נעלמה וחיפשו אחריה. ג'מיל נעצר בחשד לאספקת סמים, שיבוש מהלכי משפט והריגה, אך בהמשך שוחרר. הפרקליטות לא צפויה להגיש נגדו כתב אישום.
מחקירת המשטרה עולה כי בשעה 5:00 לערך לקחו ג'מיל וטוהר סם יחדיו, ככל הנראה אסיד. לאחר מכן הלכה טוהר לרקוד, וזו הייתה הפעם האחרונה שמתן ג'מיל וחבריו ראו אותה. בסביבות השעה 6 בבוקר טוהר התמוטטה על רחבת הריקודים. היא התחילה לפרכס, קיבלה מכה בראש והקיאה. חיון, שהציג עצמו כסטודנט לרפואה, אמר כי היא תהיה בסדר וכי יש לשים אותה בצל.
אחרי כמה דקות הבחינו הנוכחים כי מצבה מידרדר והכניסו אותה לטנדר של ליאון בגיו. מעט אחרי 6 בבוקר הם החלו לנסוע בטנדר לכיוון צומת להבים, אך בשיחות טלפון שקיימו החשודים הוחלט להחזיר אותה למסיבה. על פי החשד, הם חששו כי פינוי של טוהר לבית החולים עלול להעמיד את המשך המסיבה בסכנה ולגרום למארגנים הפסד כספי. אחרי 2-3 ק"מ ביצעו פניית פרסה, לאחר שאמרו לליאון הנהג "עזוב, תחזור. אפשר להסתדר".
טוהר נותרה בחלק האחורי של הטנדר, מפרכסת ומקציפה מהפה במשך כארבע שעות וחצי, עד שפונתה לבית החולים. במהלך הזמן הזה הציע אחד מבאי המסיבה לפנות אותה לבית החולים בעצמו, אך החשודים הרגיעו אותו ולבסוף היא נותרה בשטח. רק בשעה 10:30 בבוקר היא קיבלה טיפול רפואי על ידי צוות מד"א שהוזעק למקום. על פי החשד, דיברו החשודים בינם לבין עצמם על כך שאם המשטרה תדע שיש מסיבה, "הלך הכסף".
בבדיקות התגלו בגופה של טוהר שרידי סם. מהעדויות עלה כי לאחר שהתמוטטה ברחבה ניתן לה קוקאין, ככל הנראה מתוך מחשבה כי הסם ימריץ אותה ויעמיד אותה על הרגליים. מדו"ח הנתיחה שלאחר המוות עלה כי ייתכן שהגורם למותה היה מכת חום או הרעלה. יחד עם זאת, הבדיקות הטוקסיקולוגיות לא איתרו חומרים רעילים למעט שרידי הקוקאין.
כמו כן, עולה כי היא התמוטטה עוד בטרם צריכת הקוקאין. בנוסף עולה כי העובדה שהתמוטטה והחלה לפרכס מעידה על כך שסבלה מפגיעה נוירולוגית קשה אשר הצריכה סיוע רפואי מיידי. סביר, לפי חוות הדעת, כי העיכוב בפינוי והשכבתה בטנדר תרמו להרעה במצבה. גורמי רפואה שטיפלו בה העריכו כי ייתכן שהייתה שורדת לו הייתה מקבלת טיפול רפואי מיידי. יש לציין כי אחת הסיבות לכך שהפרקליטות לא החליטה להגיש כתב אישום נגד מתן ג'מיל היא שהסמים לא היו הגורם הישיר למותה.
עו"ד אפי נוה, שמייצג את משפחתה של טוהר, מסר בתגובה: "הודעת המשטרה מאששת ומחזקת את טענות המשפחה מהרגע הראשון. מדובר במוות מיותר לחלוטין שניתן היה בקלות למנוע אותו. זו תוצאה של ארגון חובבני של 'מסיבת טבע', ללא היתרים כדין, ללא רישיונות, ללא היערכות רפואית נאותה. עוד מסתבר, שגם כאשר הבינו שיש בעיה רפואית, נמנעו מלפנות את טוהר ז"ל במועד, מתוך שיקולים זרים. המשפחה מברכת על הודעת המשטרה וממתינה להחלטת הפרקליטות".
סנגורו של פשרל, עו"ד רועי אטיאס, מסר בתגובה כי "עם כל הצער והכאב, משפטית לא ניתן לייחס למארגני המסיבה עבירה של הריגה. כשצעירים מגיעים למסיבת בטבע שמתחילה בחמש בבוקר, כשהם לוקחים סמי הזיה קשים יחד עם אלכוהול, וזה לא במחלוקת שהמנוחה לקחה סם שנקרא אסיד, אזי עובדי ההפקה אינם צריכים לשאת באחריות למתרחש. אם מישהו מנע מהמנוחה טיפול או פינוי במכוון, הוא ייתן על זה את מלוא הדין, גם אם אותו אדם שמנע את הטיפול הוא סטודנט שנה ד' לרפואה ואפילו אם הוא באמת סבר שהוא עוזר לה. שלומי פשרל, שאותו אני מייצג, בסך הכל עבד כשכיר באירוע. הוא לא ידע בשום אופן שמנעו מהמנוחה פינוי או טיפול (אם אכן נמנע), ומשכך לא יכולה להיות לו אחריות לאסון הזה".
עורכי הדין שלום פיניאה ואייל הדר, המייצגים את חיון: "החשוד שאנו מייצגים הוא אדם משכיל ונורמטיבי ששימש כרטיסן בשכר במהלך האירוע. ככזה לא הייתה לו לא סמכות ולא אחריות בכל הנוגע לתשתית הלוגיסטית בכלל, ולהיבטי רפואה ופינוי בפרט. בנסיבות העניין תמוהה בעינינו כוונת הפרקליטות להגיש כנגדו כתב אישום. ככל שיוגש ילובנו הדברים בפני בית המשפט".