חופש, סמים ומעטה סודיות: טוהר דוד היא לא הקורבן הראשון בסצנת מסיבות הטבע
משנות ה-90 מתקיימים בכל הארץ אירועים מחתרתיים של מוזיקה אלקטרונית וכימיקלים. המיקום והמועד סודיים כדי להימנע מהגעת משטרה, וכפועל יוצא אין בהם גם שירותי הצלה. "יש סכנה אבל זאת חוויה של שחרור והעצמה", מספר בליין. מותה של טוהר דוד לא היה הראשון, אבל אולי הוא יגרום לשינוי
ההחלטה על הגשת כתב אישום נגד האחראים לכאורה למותה של טוהר דוד בת ה-20 הפנתה זרקור לסצינת מסיבות הטבע שמתקיימת בישראל כבר יותר משני עשורים, אף שהיא מתנהלת תחת מעטה של סודיות. "המסיבות האלו מתרחשות בכל רחבי הארץ, מהצפון עד הדרום", מסביר חן (שם בדוי). "מגיעים בדרך כלל בנסיעת שטח אחרי שקיבלת הכוונה ממארגני המסיבה. יש בארץ קהילה גדולה, חוצת גילאים, של הז'אנר הזה. יש מסיבות חברים, יש מסיבות שעוברות מפה לאוזן, ויש מסיבות מאורגנות ומוסדרות מראש. המטרה שלהן היא לייצר אווירה פסיכדלית וזה בדרך כלל מגיע עם שילוב של סמים. גודל מסיבה 'מחתרתית' יכול לנוע בין 150 ל-300 איש".
דימה (שם בדוי), בן 24, השתתף בכמה מסיבות טבע באזור המרכז והדרום. הוא סיפר: "הגעתי אליהן דרך חברים שאספו אותי למקום. המוזמנים יודעים שבזמן הקרוב צריכה להתקיים מסיבה, אבל רק יום לפני מפרסמים את התאריך והמיקום המדויקים. המוזיקה במסיבות היא טראנס. המון סמים עפים במסיבות האלו. אפשר למצוא הכול: ממריחואנה, דרך אקסטזי, אל.אס.די ואסיד. אפשר לזהות בקלות מי מבין הנוכחים סוחר בסמים. אלה בדרך כלל אנשים מבוגרים שבאים להתפרנס שם".
באחת המסיבות שבהן השתתף היה דימה עד לאירוע חריג: "לפני שנתיים וחצי במסיבה באזור אשקלון, ב-4:00 לפנות בוקר בערך הגיעה ניידת משטרה כדי להפסיק את האירוע. אבל אנשים המשיכו לרקוד סביב הניידת ואפילו ניקבו לה את הגלגלים. השוטרים כמובן קראו מיד לתגבור כי הפנצ'רים מנעו מהם לזוז, ובזמן שניידות נוספות היו בדרך המסיבה עברה למקום אחר בהנחיית המארגנים. זו הרוח החופשית של המסיבות האלו".
השילוב של ריחוק מכוחות ההצלה עם צריכת סמים מוביל לעיתים למקרים טרגיים. אריאל (שם בדוי), בן 22, ראה לפני כמה שנים צעיר שמת במסיבת טבע בחוף ים לא מוכרז. "זה קרה בקיץ בסביבות 12:00 בצהריים", הוא מספר. "חלק מהמבלים נכנסו לים למרות שהוא היה סוער. פתאום התקהלו המון אנשים בנקודה אחת. מישהו שהייתה לי הכרות אישית איתו טבע, ואנשים התגייסו כדי להוציא אותו מהמים. אחד מהם עשה לו החייאה והתקשרו לאמבולנס. פינו אותו לבית חולים ושם נקבע המוות שלו. המקרה הזה ברמה מסוימת עורר אותי להיות אחראי על המעשים שלי ועל מה שאני צורך שם. במידה שאני צורך סם מסוים אני אקח בחשבון שהגוף שלי חלש יותר מהרגיל. אני גם משתדל לקרוא מראש על תופעות לוואי של חומרים שאני לוקח".
עם זאת, אריאל טוען שלמסיבות הללו יש חשיבות בעיניו: "מסיבות טבע זה עולם ומלואו, וכיוון שזה נושא שנוי במחלוקת, אנשים נוטים לשפוט אותו בקלות. בעיניי זה גם דבר מדהים שמאפשר חוויה של שחרור והעצמה. יש בהן תחושת חופשיות ונוחיות, כולם לבושים בבגדים 'היפיים' פשוטים וצבעוניים. מפגש עם אנשים חדשים בסיטואציה רגילה לא היה מגלגל אותך לשיחות כמו אלה שמתקיימות במסיבות".
נחום דוד, פרמדיק בכיר במד"א, סיפר ל-ynet שיש גם מסיבות טבע שמתקיימות בתיאום עם המשטרה וכוחות ההצלה, ובהן יש השגחה ראויה. "אבל מסיבות שאינן מוסדרות נערכות במקומות יותר מוסתרים, ומסתובבים בהן סמים מכל הבא ליד", הוא מוסיף. "מדובר בסמים שמיוצרים במעבדות מאולתרות והם מכילים כל מיני רעלים, לפעמים רעל עכברים. המשתמשים חושבים שהם יחוו איזושהי התרוממות רוח אבל האמת שזה יכול לגרום לפגיעות קשות מאוד. אנחנו מוצאים לפעמים חוגגים מחוסרי הכרה בגלל צריכת יתר של אל.אס.די למשל.
המסיבה שבה התמוטטה טוהר דוד:
"לפני כמה שנים מצאתי מישהי בת 24 מחוסרת הכרה במסיבת טבע אחרי שבלעה אקסטזי. כשהיא ראתה שנחמד לה היא לקחה עוד כדור. במקביל שותים המון אבל הכליות לא מתפקדות ונכנסים לאי ספיקת כליות. היא הייתה מחוסרת הכרה כמה ימים בטיפול נמרץ.
"אנשים שצורכים סמים לא תמיד מבינים שמשהו לא בסדר איתם. לכן צריך לשים לב אם יש משהו חריג בהתנהגות של החברים שלכם - הם מבולבלים, בוהים בשמיים, לא עומדים יציב, שוכבים על הרצפה. אם בן אדם איבד את ההכרה – נסו לפתוח עבורו נתיב אוויר, להטות את הראש לאחור, להשכיב אותו על הצד ולוודא שאין הפרשות שחוסמות את נתיב האוויר שלו. חשוב להזניק את מגן דוד אדום ולא לקחת סיכונים".
ממשטרת ישראל נמסר כי היא "פועלת לסיכול מסיבות טבע הנערכות ללא אישורים לנוכח הסכנה הטמונה בהן עקב פוטנציאל רב של שימוש בכימיקלים, סמים ותחליפי סם מסוכנים וצריכה מרובה של אלכוהול. מעבר לעובדה שמסיבות אלה לא מקבלות אישור כנדרש על פי חוק, הרי שהמשטרה מבצעת כל העת פעילות מניעה ואכיפה הן במישור הגלוי והן במישור הסמוי. פעילות זו מתמקדת באיתור המסיבות ומארגניהן, ומובילה פעמים רבות למניעת קיומן או להפסקתן. במקרים שבהם נודע למשטרה על אירוע המתקיים ללא רישיון, פועלת המשטרה בנחישות עד כדי הפסקת האירוע והעמדת המארגנים לדין".
"מצאנו מישהי מעולפת בצומת"
אתמול (יום א') פורסם שהפרקליטות צפויה להגיש השבוע כתב אישום נגד שלושת החשודים באחריות למותה של טוהר דוד, שהתמוטטה ומתה במסיבת טבע באוגוסט אשתקד. השלושה - ליאון בגיו, שלמה פשרל ועומרי חיון – שארגנו את המסיבה, נעצרו בתחילה בחשד להריגה, אך בפרקליטות עשויים לשנות את סעיף העבירה לגרימת מוות ברשלנות.
ביום מותה, בשעה 10:30, פונתה דוד לבית החולים סורוקה בבאר שבע, ולמשטרת רהט נמסר כי היא התמוטטה במסיבת טבע. כוח שיטור אחד יצא לבית החולים והשני למסיבה. האירוע היה לקראת סיום ובמקום נשארו באותה עת בין 150 ל-250 איש.
מהחקירה עלה שדוד שבשעה 5:00 לערך לקחה דוד סם, ככל הנראה אסיד. לאחר מכן היא הלכה לרקוד ובסביבות 6:00 התמוטטה. חיון, שהציג עצמו כסטודנט לרפואה, אמר שהיא תהיה בסדר וכי יש לשים אותה בצל. אחרי כמה דקות הבחינו הנוכחים שמצבה מידרדר והכניסו אותה לטנדר של בגיו. מחשש שפינוי לבית חולים יעמיד בסכנה את המשך המסיבה, נותרה דוד בכלי הרכב במשך כארבע שעות וחצי.
אמש פורסמה שיחת הטלפון שקיים באותו יום אחד החשודים עם מד"א:
החשוד: שלום, מצאנו פה מישהי מעולפת באזור צומת להבים
מוקדנית מד"א: איפה בדיוק בצומת? באיזה צד?
החשוד: באים מבאר שבע, ופונים ימינה. אנחנו בתחנת האוטובוס
מוקדנית מד"א: היא בתוך רכב?
החשוד: מצאנו אותה בשטח. היא בתוך רכב. אני מוציא אותה החוצה
מוקדנית מד"א: כשהגעתם אליה, היא הייתה בתוך רכב שלה או ברכב שלכם?
החשוד: לא לא, היא הייתה בשטח
מוקדנית מד"א: נמצאה מעולפת בשטח?
החשוד: כן, כן. מנסים לעשות פעולות החייאה... תזמינו אמבולנס, מהר מהר
מוקדנית מד"א: תגיד היא לא נושמת?
החשוד: היא לא נושמת
מוקדנית מד"א לעמיתה במוקד: תזעיקו רופא
החשוד: אין בעיה אני יוצא החוצה
מוקדנית מד"א: אמבולנס בדרך. בת כמה היא בערך?
החשוד: 25 נראה לי
מוקדנית מד"א: אני שולחת לכם גם משטרה