שתף קטע נבחר

 

תסיסה נגד "חוק הצנזורה" של א-סיסי: "פוסט אחד ואתה בכלא"

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי העביר חוק שמאפשר לחסום אתרים שהמדינה מגדירה כ"פייק ניוז". חשש מגל מעצרים של בלוגרים ועיתונאים

תחת השם התמים "החוק למאבק בפשיעה הממוחשבת (סייבר)", העביר אתמול (שבת) נשיא מצרים, עבד אל פתאח א-סיסי, חוק שמאפשר לחסום אתרים ודפי אינטרנט שמעלים תכנים שהמדינה מגדירה כפייק ניוז או "מבזים את העקרונות המצריים". הצעד הזה בוצע על רקע התנגדויות למהלכים של א-סיסי במצרים שהסעירו את הרשתות החברתיות.

קריקטורות שרצות ברשת במחאה על החוק (צילום: מתוך טוויטר)
קריקטורות נגד חוק הצנזורה של א-סיסי(צילום: מתוך טוויטר)

הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי(צילום: AP)

החוק המדובר מחייב כל אתר אינטרנט לעבור הליכים מסוימים על מנת לקבל רישיון לפרסם תכנים מהרשות הממונה מטעם המדינה על ענייני התקשורת. עבירה על החוק עלולה להיגמר בשלושה חודשים עד חמש שנות מאסר וקנס כספי שעשוי להגיע עד ל-100 אלף דולר לבעלי האתרים. עונשים כבדים יותר יושתו למי שינצל את הפלטפורמה על מנת לעודד או להסית לביצוע עבירה. החוק שם דגש מיוחד על נושאים שקשורים בביטחון המדינה ומכניס זאת תחת סעיף "שיבוש הסדר הציבורי, סכנה לביטחון הציבור, פגיעה בביטחון הלאומי או במרכזיה הכלכליים".

 

ארגונים משפטיים וגופי תקשורת רואים בחוק החדש כלי בידי הממשלה שיופעל נגד כל מי שישמיע ביקורת או דעות שקהיר לא מעוניינת בהם. הם מדווחים כי עד כה נסגרו במדינה כ-500 אתרים לא-ממשלתיים, זאת טרם העברת החוק. "הודעה אחת לא במקום או פוסט ציני עלולים להביא אותך לכלא", נכתב בטוויטר של אחד מאתרי החדשות. בלוגרים ועיתונאים הפועלים במצרים כבר נעצרו, כך דווח, ופעילים במדינה חוששים שהגל רק יימשך.

קריקטורות שרצות ברשת במחאה על החוק (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

קריקטורות שרצות ברשת במחאה על החוק (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)
  

אחד האתרים שניסה להסביר את הבעייתיות שבחוק כתב: "נניח שצילמת שחקן מפורסם יורד מהרכב עם פקיד ממשלתי בכיר ואתר חדשות לקח את התמונה הזו ופרסם אותה עם כותרת שמרמזת על קשרים בין שתי הדמויות - לפי החוק הם רשאים לתבוע אותך על פרסום תמונת אדם ללא אישורו, וזה יכול להגיע גם לרמה של הסתה לפעולה לא-חוקית". במקרה שכזה, מזהירים הכותבים, הממשלה תוכל לנצל את החוק כדי לפגוע במפרסם התמונה.

 

דובר הקבינט המצרי, התייחס לחוק ולמטרתו, ואמר שתפקידו הוא להגן על פרטיות האזרח "ולשמור על המידע האישי ממש כמו באתרי בנקים וכרטיסי האשראי". בינתיים הופצו ברשתות החברתיות קריקטורות של מתנגדי החוק שבהן תוארו גולשים עם אזיקים על ידיהם.

 

המחאה נגד הנשיא א-סיסי ברשתות החברתיות הגיעה באחרונה לשיאים חדשים. בחודש שעבר כיכב ההשטאג "סיסי, תעזוב" במקום הראשון בטוויטר המצרי עם יותר מ-50 אלף ציוצים. בחודש שעבר עיטר השטאג דומה קרוב ל-300 אלף ציוצים בתוך כמה ימים, מחאה נדירה בהיקפה נגד סיסי במצרים.

 

גל המחאה הווירטואלית הקודם נגד סיסי התעורר אחרי שהממשלה הכריזה על שורה של צעדי צנע שהובילו להעלאת מחירי הדלק, החשמל, מי השתייה והתחבורה הציבורית. בסוף השבוע, בנאום בפני ועידת צעירים באוניברסיטת קהיר, אמר סיסי כי המחאה שניצתה נגדו בחודש שעבר ציערה אותו: "אני מנסה להוציא אתכם מזה ואתם יוצרים השטאגים שכתוב בהם 'סיסי, תעזוב'. אז אני עצוב או לא עצוב?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך טוויטר
קריקטורות נגד חוק הצנזורה של א-סיסי
צילום: מתוך טוויטר
מומלצים