שתף קטע נבחר

 

בהוטן, אחת המדינות המאושרות בעולם, רוצה שקארמה תביא מדליה

"ארץ הדרקון והרעם" ידועה כאחת המדינות הכי מאושרות שיש. במשחקי אסיה שנפתחו בשבת היא מקווה למדליה היסטורית, אולי מהספורט הלאומי – חץ וקשת. התקווה היא ספורטאית בשם קארמה, אבל גם אם תיכשל, לא נורא: "נישאר שמחים, גם בלי מדליות"

ממלכת בהוטן שבהימלאיה לא זכתה מעולם במדליה במשחקי אסיה, ובטח שלא באולימפיאדה. במקום זה, תהילתה של המדינה מגיעה לה מדירוגה כאחת המדינות המאושרות בעולם. היא כל כך מאושרת עד שהממשלה המקומית מקדמת את הרעיון של "אושר מקומי גולמי" במקום תוצר מקומי גולמי כדרך למדוד הצלחה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ


בהוטן משחקי אסיה מדליה המאושרת בעולם (צילום: רויטרס)
קארמה נושאת את דגל בהוטן בטקס הפתיחה, שלשום(צילום: רויטרס)

בהוטן. כלואה בין סין להודו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בהוטן. כלואה בין סין להודו(צילום: shutterstock)


"אנשים בבהוטן לא עצובים שלא זכינו במדליה", מסביר יונטן תשדופ, כתב מהעיתון הארצי "קואנסל" שהגיע למשחקי אסיה שנפתחו שלשום באינדונזיה. "כולם שמחים, גם בלי מדליות, אבל אם נזכה הפעם במדליה – זה יהיה הדובדבן שבקצפת. אנחנו מקווים לשנות את זה הפעם". לשם השוואה, שכנתה הענקית של בהוטן סין זכתה כבר ביותר מ-3,000 מדליות – כ-1,500 מהן מזהב – במשחקי אסיה.

 

כ-750 אלף איש בלבד חיים בבהוטן, ולמשחקי אסיה היא שלחה 24 ספורטאים. הם מתחרים בין השאר בטקוואנדו, באגרוף ובגולף. קארמה קארמה, שהתחרתה באולימפיאדה בריו דה ז'ניירו לפני שנתיים, עשויה להביא את פריצת הדרך על-ידי הישג בחץ וקשת, הספורט הלאומי של בהוטן. היא גם הייתה נושאת הדגל של המשלחת מבהוטן בטקס הפתיחה של המשחקים בג'קרטה שלשום. גם כדורגל וקריקט זוכים לפופולריות בבהוטן, אבל בהם העיסוק חובבני בלבד.

בהוטן משחקי אסיה מדליה המאושרת בעולם (צילום: EPA)
קודם חינוך, אחר כך ספורט. "מתאמנים רק ארבע שעות"(צילום: EPA)
 

בהוטן משחקי אסיה מדליה המאושרת בעולם (צילום: AP)
ספורטאית מבהוטן בתחרויות הטקוואנדו במשחקי אסיה(צילום: AP)

כמה ספורטאים מבהוטן המתחרים בטקוואנדו יכולים לרשום הישגים, אבל היום, כשהם ישבו סביב השולחן בארוחת הצהריים לבושים במדי האדום-צהוב שלהם עם סמל הדרקון, הם השתדלו להיות ריאליים. "בהוטן היא מדינה קטנה מאוד", אמר טנזין דורג'י, המשתתף בתחרויות הטקוואנדו. "אין לנו מתקנים טובים מספיק, אולי בגלל זה אנחנו לא זוכים במדליות. בבהוטן כל הספורטאים הם סטודנטים ואנחנו מתאמנים רק ארבע שעות. במדינות אחרות מתאמנים כמעט כל היום".

 

אחד האתגרים הוא הבידוד של בהוטן, השוכנת בין סין להודו. רק לאחרונה החלה "ארץ הדרקון והרעם", כפי שהיא מכונה, להיפתח לעולם דרך הטלוויזיה והרשתות החברתיות ובאמצעות התיירים הזרים, הנמשכים אל יופייה הטבעי. את מערכות הטלוויזיה הראשונות שלה קיבלה בהוטן רק ב-1999, ואז לפחות מרבע מבתי האב במדינה היה חשמל. הודות להשקעה הגדולה בכוח הידראולי בשני העשורים שעברו מאז, כמעט לכל בית אב במדינה יש כעת חיבור לרשת החשמל. השינוי הרדיקלי בסגנון החיים בא במקביל לשינוי הגדול לא פחות במערכת הפוליטית: בית המלוכה ויתר על השליטה האבסולוטית ואישר בחירות דמוקרטיות ב-2008.

 

"אנחנו מדינה קטנה שידועה בתרבות ובמסורת שלה", אומר קינזנג צ'ודן, לוחם טקוואנדו, "אבל ספורט הוא לא הקריירה שלנו. הממשלה מייחסת חשיבות רבה יותר לחינוך מאשר לספורט".

היא ומזרח טימור. בהוטן תעשה היסטוריה? (צילום: getty images) (צילום: getty images)
היא ומזרח טימור. בהוטן תעשה היסטוריה?(צילום: getty images)

הטלוויזיה הגיעה, ואז גם הסלולרי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הטלוויזיה הגיעה, ואז גם הסלולרי(צילום: AFP)

 (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

בהוטן, המעוז האחרון: ממלכת הדרקון נכנעה לסלולר

 

בהוטן שלחה ספורטאים למשחקי אסיה בכל פעם שהם התקיימו מאז 1990, וההישג הגדול ביותר שלה היה הפסד בקרב על מדליית הארד בחץ וקשת בבנגקוק ב-1998.

 

משחקי אסיה נערכים בכל ארבע שנים, והפעם הגיעו אליהם יותר מ-11 אלף ספורטאים מ-45 מדינות וטריטוריות. הם מתחרים ב-40 ענפי ספורט. מלבד בהוטן, מזרח טימור היא היחידה שטרם זכתה במדליה. שש אחרות זכו אמנם במדליות, אך מעולם לא זכו בזהב: אפגניסטן, ברוניי, לאוס, נפאל, פלסטין ותימן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בהוטן. אושר מקומי גולמי
צילום: shutterstock
מומלצים