היום חג הקורבן: אלפים נוסעים ברכבת – על הגג
העולם המוסלמי מציין את חג הקורבן עד יום שבת. בבנגלדש עושים המונים את הדרך הביתה, וכדי לתפוס מקום בקרון – כל האמצעים כשרים. באפגניסטן התפוצצו רקטות של הטליבאן במהלך נאום החג של הנשיא בטלוויזיה. בסעודיה טקסי החאג' מסתיימים בטקס סקילתו של השטן
העולם המוסלמי מציין היום (ג') את חג הקורבן (עיד אל-אדחא), ועולי הרגל המוסלמים שהגיעו לסעודיה – יותר משני מיליון מספרם – מסיימים את טקסי החאג'. חג הקורבן יסתיים ביום שבת.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
חג הקורבן המוסלמי קשור ב"עקדת ישמעאל", הסיפור המקביל לסיפור היהודי על עקדת יצחק. במהלך החג נוהגים מוסלמים לשחוט כבשים, פרות ועזים ולחלק את בשרם לעניים, ומחליפים מתנות זה עם זה.
החג המוסלמי, אחד משני החגים המרכזיים יחד עם עיד אל-פיטר, הוא זמן שבו נוהגות משפחות להתכנס ולחגוג יחד, ובארצות האיסלאם ניכר לקראתו זרם של מוסלמים מהערים הגדולות אל היישובים הקטנים יותר שמהם הגיעו.
בתמונות שצולמו אתמול בדאקה בירת בנגלדש, למשל, נראים המוני נוסעים מצטופפים על גגותיהן של רכבות שיקחו אותם לבית משפחתם כדי לחגוג את החג. בתמונות שצילמה סוכנות הידיעות AFP נראים אלפים צובאים על הרכבות ונעזרים זה בזה כדי לעלות על גגותיהם של הקרונות בניסיון למצוא מקום.
חג הקורבן נערך כשברבות ממדינות האיסלאם נמשכות מלחמות עקובות מדם. באפגניסטן ירה היום הטליבאן 12 רקטות על ארמון הנשיאות ממש בשעה שהנשיא אשרף ראני נשא שם נאום מיוחד לכבוד החג. לפי משטרת אפגניסטן, איש לא נפגע, אבל פיצוצי הרקטות נשמעו במהלך נאומו של ראני, שהועבר בשידור ישיר בטלוויזיה האפגנית. הנשיא ראני שמע את קולות הנפץ, קטע את נאומו לרגע, ואמר: "אם הם חושבים שירי רקטות יכניע את האפגנים, הם טועים".
בסעודיה יגיע היום לסיומו החאג', העלייה לרגל השנתית למקומות הקדושים. הבוקר צעדו עולי הרגל למתחם במינה ובו השליכו אבנים, סמל לסקילתו של השטן. העלייה לרגל, שנמשכת חמישה ימים, היא הכינוס המוסלמי הגדול בעולם, והאיסלאם מחייב כל מוסלמי מאמין וכשיר גופנית לקיים את המצווה הזו לפחות פעם אחת בחייו.
במהלך החאג' מגיעים המוסלמים לעיר מכה ומקיפים את הכעבה, האבן הקדושה, נגד כיוון השעון שבע פעמים. אחר כך הם צועדים בין שני הרים, הא-סאפא והא-מארוואה. לפני שהם מגיעים למכה מבקרים עולי רגל רבים בעיר מַדינה, העיר שבה נקבר הנביא מוחמד ושבה בנה את מסגדו הראשון. אחרי התפילות במכה מגיעים עולי הרגל להר ערפאת, ותחנתם הבאה היא אזור הנקרא מוזדליפה, ובדרכם לשם עליהם לאסוף אבנים לטקס שבו סוקלים לכאורה את השטן. בסוף החאג' מגלחים עולי הרגל הגברים את ראשיהם.
החאג' הוא האתגר הלוגיסטי הגדול ביותר שאיתו מתמודדת סעודיה, ובעבר נרשמו בו אסונות גדולים. לפני שלוש שנים, ב-24 בספטמבר 2015, נמחצו למוות המוני בני אדם במכה. המספר הרשמי שפרסמו שלטונות סעודיה היה 769 הרוגים ו-936 פצועים, אבל לפי נתוני סוכנות הידיעות AP מספרם האמיתי של ההרוגים היה לפחות 2,426. סעודיה מעולם לא פרסמה את מסקנות החקירה שלדבריה ניהלה סביב האסון. השלטונות הסעודיים, נזכיר, מתמודדים גם עם איומים מצד ארגוני טרור כמו אל-קאעידה, דאעש והמורדים החות'ים שנלחמים נגד הקואליציה בראשותה בתימן.
שחיטת חג הקורבן: העיר הוצפה בנהרות דם
סעודיה קראה לעולי הרגל לשים השנה את הפוליטיקה בצד ולהתמקד בפן הרוחני, אך רבים מעולי הרגל מתחו ביקורת על ההנהגה של מדינות ערב – ובמיוחד על כך שלא הצליחה לסכל את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. "זה קרה בהסכמת המנהיגים הערבים", אמר סעד עוואד, עולה לרגל בן 53 מסודן. "אם המנהיגים הערבים היו מאוחדים ודבקים בקוראן ובסונה (המנהגים האיסלאמיים שמתבססים על מנהגיו של הנביא מוחמד), האמריקנים, או כל אחד אחר, לא היו יכולים לעשות דבר כזה".