ארה"ב ומקסיקו הגיעו להסכם סחר מחודש: "נשמיד את NAFTA"
הסכם הסחר של ארה"ב-מקסיקו-קנדה, שספג ביקורת רבה מהנשיא טראמפ, קיבל מתיחת פנים שמקובלת על ארה"ב ומקסיקו. טראמפ הכריז בהצהרה מיוחדת על ההסכם החדש - "הסכם הסחר ארה"ב-מקסיקו". ההסכם יועבר לאישור קנדה, וגורם במשרד החוץ הקנדי מסר: "נחתום רק אם הוא טוב לקנדה"
הנשיא דונלד טראמפ מסר הערב (יום ב') בהצהרה מיוחדת מהחדר הסגלגל בבית הלבן כי ממשלות ארצות הברית ומקסיקו הגיעו להסכם סחר מחודש ומשופץ, שיחליף את "הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה" (NAFTA) הקיים בין המדינות. מקבילו, נשיא מקסיקו, אנריקה פניה נייטו, הצטרף להכרזה דרך הטלפון.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הסכם NAFTA כולל את ארצות הברית, מקסיקו וקנדה - וההסכם המחודש יועבר לבחינת קנדה. בסוף השבוע האחרון עמלו נציגים אמריקנים ומקסיקנים על מנת להתגבר על מכשולי הסכם ה-NAFTA, שקיים זה 24 שנים, וספג ביקורת רבה מכיוון הנשיא טראמפ כבר מיומו הראשון בתפקיד, ואף זכה ממנו לכינוי "הסכם הסחר הגרוע בהיסטוריה". טראמפ אמר הערב כי במסגרת ההסכם המחודש - הוא ידרוש את "השמדת" הסכם NAFTA. הוא הוסיף כי הוא יכנה את ההסכם החדש "הסכם הסחר ארה"ב-מקסיקו", ובכך יעלים גם את השם NAFTA.
A big deal looking good with Mexico!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 27 באוגוסט 2018
לפני ההכרזה צייץ טראמפ בטוויטר שלו: "הסכם גדול, נראה טוב מול מקסיקו!".
הנשיא המקסיקני פניה נייטו אמר בטלפון לנשיא טראמפ כי ארצו מעוניינת לשלב את קנדה בהסכם החדש שהושג. טראמפ אמר כי הוא יתקשר בהמשך לראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, ואם קנדה רוצה לנהל שיחות הוגנות - ארה"ב תנהג בהתאם.
מלשכת טרודו נמסר כי ראש הממשלה שוחח עם הנשיא המקסיקני, וכי השניים הביעו את מחויבתם להגעה להסכם מוצלח "עבור שלושת הצדדים". לפני ההכרזה הרשמית, גורם במשרד החוץ הקנדי מסר כי "קנדה מעוּדדת על ידי האופטימיות המתמשכת שהראו הצדדים בשיחות". עם זאת, הגורם הסתייג ואמר כי החתימה של קנדה הכרחית עבור הסכם מחודש, וציין: "קנדה תחתום על NAFTA מחודש רק אם הוא טוב לקנדה".
NAFTA הביא לביטול מרבית המכסים בין שלוש המדינות והשפיע בעיקר על תעשיית החקלאות, הטקסטיל והמכוניות. מדובר בהסכם הסחר המולטילטרלי-האזורי הראשון שחתמה ארה"ב - שהתנגדה עד אז להסכמים שאינם גלובליים - והראשון מסוגו בעולם שנחתם בין מדינה מפותחת לבין מדינה מתפתחת.
ההסכם האיץ את קצב האינטגרציה בין שלוש המדינות ושילש את כמות הסחר וההשקעה הישירה בצפון היבשת. כיום יותר מ-80% מהייצוא המקסיקני הוא לארה"ב וכ-50 מהייבוא הוא מארה"ב. 75% הייצוא הקנדי הוא לארה"ב ו-70% מהייבוא הוא מארה"ב – מספרים חסרי תקדים ברמה עולמית.
מבקריו טוענים כי הוא מעודד יצרנים אמריקנים להעתיק את עבודתם למקסיקו, בשל כוח העבודה הזול במדינה.