שתף קטע נבחר

 

סין בדרך לבטל את "מדיניות שני הילדים"

עיתון מקומי בסין מדווח: ההגבלה להביא שני ילדים בלבד - תוסר. הפרלמנט הסיני מנסה למצוא פתרונות מול קצב הילודה היורד, כוח העבודה שהולך וקטן, הכלכלה המאטה וחוסר האיזון המגדרי: הצעת החוק החדשה הגיעה לקונגרס, וכוללת גם הצעה ל"תקופת צינון" של חודש לפני שזוג מתגרש


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עיתון מקומי בסין חשף אתמול (ב') טיוטת הצעת חוק לביטול מדיניות "שני הילדים" המגבילה את בניית התא המשפחתי לשני ילדים בלבד לזוג. החוק החדש והרחב יסיים את המדיניות שהונהגה במדינה המאוכלסת ביותר בעולם - המונה כ-1.4 מיליארד בני אדם.

 

לא דווח אם ההקלה תהיה לגבי מספר גדול יותר של ילדים, או תבטל כליל הגבלות על התא המשפחתי. החוק הוגש לדיון בהקונגרס הלאומי העממי של סין, ודווח כי המדיניות החדשה תושלם עד שנת 2020. חלק מהמחוקקים הציעו שינויים בחוק שכללו תקופת צינון של חודש לפני שזוג מתגרש, שבמהלך פרק זמן זה כל אחד מבני הזוג יכול למשוך את בקשת הגירושים.

 

המפלגה הקומוניסטית אכפה את "מדיניות הילד האחד", שאפשרה ילד אחד בלבד לכל זוג, בשנת 1979. זאת, כדי להאט את קצת גדילת האוכלוסיה. המדיניות הובילה במהלך השנים לביצוע של 336 מיליון הפלות ו-222 מיליון עיקורים של נשים במדינה הקומוניסטית משום שהורים רבים העדיפו שילדם היחיד יהיה בן. ברוב המקרים בוצעו ההפלות והעיקורים באזורים העניים של המדינה. זוגות שהפרו את מדיניות הילד האחד ספגו קנסות כבדים ואפילו איבדו את עבודתם.

 

בשנת 2015 הודיעה סין על זניחת מדיניות הילד האחד ומעבר לשני ילדים - בתקווה להילחם במגמה הגוברת של הזדקנות האוכלוסייה.

 

ב-2016 עלה מספר התינוקות שנולדו בשמונה אחוזים וכמעט מחצית מהתינוקות נולדו לזוגות שכבר היה הם ילד אחד. עם זאת, למרות ההקלה, שיעור הילודה בסין ירד ב-2017. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסין, בשנת 2017 נולדו בסין 17.2 מיליון תינוקות – ירידה מ-17.9 מיליון בשנת 2016.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המדינה דואגת כי הזדקנות הגיל הממוצע במדינה עלולה להקטין את כוח העבודה ולהאט את הכלכלה הסינית. בנוסף, הגבלת הילודה גבתה מחיר פוליטי וחברתי גבוה מאוד ויצרה מצב של חוסר איזון מגדרי ועלייה חדה במספר "הבנות החסרות" במדינה. מקרים רבים שבהם נפטרים הורים מהתינוקות שלהם תועדו, הועלו לרשת ועוררו זעם רב בקרב הציבור הסיני. באחד המקרים פורסמה תמונה של אישה צעירה שוכבת לצד תינוק לאחר שנתפסה על ידי המשטרה משום שלא שילמה "פיצוי חברתי" על הילד הלא חוקי שנשאה ברחמה. האישה אולצה לבצע הפלה זמן קצר לפני הלידה, ובתמונה שהתפרסמה היא צולמה לצד תינוקה המת.

 

המדיניות של ילד אחד בלבד הונהגה בזמנו כדי להתמודד עם גידול האוכלוסין ועם הקושי לענות על הצורך של אוכלוסיית סין הענקית במים ובמשאבים אחרים. נתונים רשמיים של סין מ-2005 הראו כי מדי שנה נולדים במדינה כמיליון בנים יותר מבנות. בקרב ילידי 1985 עד 2005 יש כ-25 מיליון גברים יותר מנשים. המצב הדמוגרפי הלא מאוזן הזה יביא לכך שבעתיד הקרוב שיעור גדול של גברים לא יצליחו להינשא ויגיעו לגיל זקנה ללא התמיכה הכלכלית והמשפחתית שבדרך כלל מספקים האישה והילדים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

"זה די ברור שהממשלה הסינית נתקלת בפחד הולך וגובר משיעור הילודה הנמוך והכישלון בניסיונות להגביר לידות", אמרה על הצעת החוק החדשה הסופרת הסינית לטה הונג פינצ'ר, מחברת הספר "לבגוד באח הגדול: ההתעוררות הפמיניסטית בסין".

  

החדשות עוררו שיח ברשתות החברתיות הסיניות. "אז הם רוצים שנעשה יותר ילדים ושנתגרש פחות?", כתב גולד בוויבו - הגרסה הסינית של טוויטר. "להביא ילדים זה טוב - זה מקל על הממשלה בקצבאות הקשישים", כתב גולש אחר.


פורסם לראשונה 27/08/2018 23:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים