שתף קטע נבחר

 

הנעדר המפורסם מיום כיפור והמחיקה בטוש מהלוח הממלכתי

במשרד הביטחון קבעו את יום מותו של גיורא מייזלר ל-7 באוקטובר, אך בני משפחתו שערכו תחקיר טוענים שנהרג בתאריך אחר. מאבק קפקאי ארוך שנים הידרדר למחיקה בטוש על לוח הזיכרון הממלכתי, ומנגד אזהרה: "לא יודלק לו נר". "בפעם הבאה אגיע עם פטיש ואיזמל", אומר האח השכול גילי מייזלר. משרד הביטחון: בקשת המשפחה נבדקת

 

קטע מהסרט התיעודי על האח    (צילום: גילי מייזלר)

קטע מהסרט התיעודי על האח    (צילום: גילי מייזלר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גיורא מייזלר ז"ל היה אחד הנעדרים המפורסמים של מלחמת יום כיפור. הטנק שהוביל ספג פגיעה ישירה ועקבותיו של מייזלר נעלמו. שנתיים חיכתה משפחתו לתשובות, ורק ביוני 1975, במסגרת הסכם החזרת גופות בין ישראל ומצרים, השיבו המצרים 39 גופות וביניהן גופתו של מייזלר. הוא הובא לקבורה צבאית בארץ, אבל כאן רק התחיל המאבק הכואב והאבסורדי של משפחת מייזלר, שנאלצת להילחם דווקא במשרד הביטחון, הגוף שאמון על הנצחתו של גיורא.

 

במשרד הביטחון מתעקשים לציין את תאריך נפילתו של גיורא ב־7 באוקטובר 1973, אז נפגע הטנק. אלא שבמשפחה דרשו לאורך השנים שוב ושוב לשנות את הרישום, משום שלטענתם הצטברו מספיק עדויות שגיורא נפל בתאריך אחר. המאבק של גילי מייזלר, אחיו של גיורא ז"ל, עלה שלב בשבועות האחרונים - רגע לפני יום השנה למלחמת יום הכיפורים - בעקבות פתיחתו של היכל הנצחה ממלכתי חדש בהר הרצל, שגם בו מופיע שמו של גיורא לצד תאריך הנפילה השרירותי. המיילים ששלח גילי בנושא למשרד הביטחון לא זכו למענה, ועל כן ביאושו עבר לאחרונה האח השכול לצעדים מעשיים - ופשוט מחק בעזרת טוש שחור את התאריך בלוח הזיכרון:

גיורא מייזלר (צילום רפרודוקציה: עמית מגל)
גיורא מייזלר ז"ל(צילום רפרודוקציה: עמית מגל)

אנדרטה של גיורא מייזלר שנהרג במלחמת יום הכיפורים (צילום: גילי מייזלר)
מחיקת התאריך בלוח הזיכרון הממלכתי(צילום: גילי מייזלר)

"אבא שלי תמיד היה מדליק את נר הזיכרון ב־6 באוקטובר ומכבה אותו ב־24 באוקטובר, ביום האחרון של המלחמה לפני הפסקת האש", אומר גילי מייזלר, אחיו של גיורא ז"ל. "זה משגע אותי. לא יכול להיות שיהיה רשום שאחי נהרג בתאריך שגוי, זה פשוט לא הגיוני".

 

אבל למה אתם כל כך בטוחים שזה לא התאריך?

"הייתה תעלומה מאוד גדולה סביב השאלה מה קרה לו, בעיקר בגלל שהיו כל מיני עדויות שסתרו אחת את השנייה. לזה גם התווספה תעלומה של מה קרה לטנק עצמו; זה בעצם הטנק היחידי בכל תולדות צה"ל שלצבא אין מושג מה קרה איתו. הדבר היחיד שהיה ידוע זה מה שסיפר אלי זכאי, חבר של גיורא ואיש הצוות היחיד ששרד את ההתקפה על הטנק, כשהוא חזר מהשבי. הוא סיפר שהטנק ספג פגיעה ישירה של טיל מצרי בצריח. לטענתו, גיורא שהיה נהג הטנק וישב בחלקו התחתון, היה אמור לשרוד את הפגיעה. מכיוון שבטנק הספציפי הזה, שהוא מסוג פטון, יש לנהג פתח מילוט, הוא היה יכול לצאת החוצה ולברוח. בנוסף, חבר טוב של גיורא טען שראה אותו באזורי הקרבות בערך שבועיים אחרי תחילת המלחמה, ב־15 באוקטובר".

גילי מייזלר אחיו של גיורא מייזלר שנהרג במלחמת יום הכיפורים (צילום: עמית מגל)
גילי, אחיו של גיורא. "זה בעצם הטנק היחידי בכל תולדות צה"ל שלצבא אין מושג מה קרה איתו"(צילום: עמית מגל)

גיורא מייזלר (צילום רפרודוקציה: עמית מגל)
המאבק כלל איומים בביטול הנצחתו של גיורא(צילום רפרודוקציה: עמית מגל)

כשהובא גיורא לקבר ישראל, ביקש אביו האבל שמכיוון שתאריך נפילתו המדויק אינו ידוע, ירשם שהוא נהרג במלחמת יום הכיפורים במהלך חודש תשרי. אבל למרות הבקשה המפורשת של האב השכול, נודע לגילי שבאתר "יזכור" דווקא מצוין שגיורא נהרג ב־7 באוקטובר. "זה עניין רציני, לא סתם תוקעים תאריך", הוא אומר בכעס.

 

התאריך שהוחזר

גילי, שהפיק סרט תיעודי בשם "גחליליות" המספר את סיפור היעלמותו של אחיו במלחמה, ביצע במסגרת העבודה על הסרט תחקיר מקיף בו ראיין 58 אנשים, ביניהם אלו שעמדו בראש היחידה לאיתור נעדרים וחוקרים נוספים. הוא הבין שתאריך מותו המדויק של אחיו יישאר תעלומה, אבל כשנה לאחר שיצא הסרט גילה גילי לראשונה שבמשרד הביטחון מציינים את התאריך השרירותי של תקיפת הטנק כתאריך מותו של אחיו, בניגוד לבקשת המשפחה.

 

כאן מתחיל מאבק קפקאי במיוחד, שהגיע לאחרונה לשיאים חדשים, כולל איומים בביטול הנצחתו של גיורא מצד משרד הביטחון. "כשרק גיליתי את המצב, ביקשתי שהתאריך יתוקן ויירשם החודש בלבד", מספר גילי. "לאחר פניות נוספות, במיילים ובטלפון, הבטיחו לי שהעניין יסודר, וזאת לפנים משורת הדין".

מצבה של גיורא מייזלר שנהרג במלחמת יום הכיפורים (צילום: גילי מייזלר)
(צילום: גילי מייזלר)
  

כשנכנס לעמוד של גיורא באתר יזכור, גילה גילי שהתאריך שהוסר הוחזר. לאחר ששלח מספר מיילים זועמים למשרד הביטחון, הוא קיבל תשובה עם איום מרומז: "המשמעות המעשית של החלטתך היא שנבצר מאיתנו לציין באופן ממלכתי את דבר נפילתו מדי שנה, ולא יידלק ביום השנה לנפילה נר לצד שמו בהיכל הזיכרון לחללי מערכות ישראל".

 

בהמשך להתכתבות נמסר לגילי כי הסרת התאריך תוביל לכך שפרטיו של אחיו לא יופיעו ברשימת החללים המוצגת ביום הזיכרון בערוץ 33 ולא יודלק עבורו נר בבית יד לבנים. בנוסף ציין גורם ממשרד הביטחון כי "להסרת התאריך עלולות להיות משמעויות נוספות בעתיד, שאין המשרד יכול להצביע עליהן מראש".

 

מלחמת סימונים

למרות האזהרות בדבר הסנקציות שיינקטו כלפי זיכרון אחיו, בתגובה כתב גילי למשרד הביטחון: "האמת ההיסטורית, בדיוק כפי שהיה רצונם של הוריי לדייק עם המידע, היא הקובעת", ואסר על הלבשת תאריך נפילה מלאכותי.

 

אולם כעת גילה כי שוב חזר להופיע התאריך בעמוד ההנצחה של אחיו, וכשפנה שוב למשרד הביטחון נמסר לו כי זו בעיה טכנית הנובעת משימוש במערכת אוטומטית מתוכנתת לתאריך.

גילי מייזלר אחיו של גיורא מייזלר שנהרג במלחמת יום הכיפורים (צילום: צביקה טישלר)
גילי מייזלר. "מתייחס לזה כאל צוואה של אבי"(צילום: צביקה טישלר)

 

אבל השיא עוד היה לפניו. לפני חודשים מספר נפתח היכל גבורה ממלכתי חדש המנציח את הנופלים בסמוך לבית הקברות הצבאי בהר הרצל. גילי נוכח לדעת כי גם פה, האזכור של אחיו בהיכל הגבורה מכיל גם הוא את התאריך 7 באוקטובר, והוא פנה בכעס למשרד הביטחון בנושא.

 

משלא נענה, כאמור, מחק בעצמו את התאריך הסמוך לשמו של אחיו. האיקסים שסימן נמחקו, והוא שב וסימן אותם. "אם הייתי יכול, הייתי תובע אותם על עוגמת נפש", אומר גילי. "קניתי את הטוש פרמננט הכי עבה בצבע שחור ומחקתי את הספרה. שלחתי להם מייל עם פירוט העניין ותמונה. נכנסתי שוב להיכל וראיתי שהם ניקו את האיקס שלי, אבל תשובה אחרת לא קיבלתי מהם. מחקתי מחדש את התאריך, שלחתי להם תמונה וכתבתי שבפעם הבאה אגיע עם פטיש ואיזמל. אני מתייחס לזה כאל צוואה של אבי".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון משתתף בצערה של המשפחה, וקשוב לצרכיה באשר להנצחת יקירה. המשרד פועל להנצחת זכרם של חללי מערכות ישראל באופן ממלכתי ושוויוני, חללי צה"ל מונצחים על פי תאריך הנפילה אשר מתקבל מצה"ל.

 

"כאמור, המשרד נענה לבקשת המשפחה ועל מצבת החלל מופיע רק חודש נפילתו העברי והלועזי וכך גם באתר יזכור.

 

"באשר להנצחת החללים בהיכל הזיכרון, קיימת משמעות וחשיבות להדלקת נר הזיכרון לצד לבנת ההנצחה, אשר נדלק בסדר כרונולוגי לפי תאריך נפילה. בקשת המשפחה נבדקת והנושא יעלה בדיון הקרוב של המועצה הציבורית להנצחת החייל, שתפקידה לייעץ לשר הביטחון בענייני הנצחה ואשר מורכבת מנציגי משפחות שכולות. לאחר דיון המועצה, המשרד יעדכן את המשפחה בהחלטתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי מייזלר
מחיקת התאריך בלוח הזיכרון הממלכתי
צילום: גילי מייזלר
מומלצים