מחסור של מאות מורים, התנגדות להסכמי השכר - כך תיפתח שנת הלימודים
שנת הלימודים תיפתח מחר כשברקע מחסור במורים ובכיתות. גם על איכות עובדי ההוראה יש ויכוח: "מנהלים מתפשרים ומקבלים מורים שבעבר לא היו חולמים להעסיק". 1,850 כיתות חסרות בחינוך המיוחד
כ-2.3 מיליון תלמידים וכ-194 אלף עובדי הוראה צפויים לחזור מחר (יום א') לבתי הספר והגנים. בכך, תחל שנת הלימודים תשע"ט בכמעט 5,000 מוסדות חינוך ברחבי הארץ. לצד הישגים שונים, מערכת החינוך צפויה להתמודד בשנת הלימודים הקרובה עם כמה אתגרים מרכזיים.
על פי נתוני משרד החינוך, כ-2.3 מיליון תלמידים צפויים להיכנס מחר בשערי בתי הספר והגנים (לא כולל מעונות היום לילדים עד גיל 3). כ-188 אלף ילדים, על פי הנתונים, צפויים להגיע מחר לגן החובה לצד כ-388 אלף שיגיעו לגן טרום החובה וטרום טרום חובה. 1,048,000 אלף תלמידים ייכנסו מחר לבתי הספר היסודיים, מתוכם 167 אלף ילדים שיעלו לכיתה א'. לחטיבות הביניים יעלו כ-299 אלף תלמידים ולחטיבות העליונות כ-477 אלף תלמידים, מתוכם 131 תלמידי כיתה י"ב שזו תהיה שנתם האחרונה במערכת החינוך.
בין היתר, לפני כשבועיים הכריז ארגון המורים העל-יסודיים על סכסוך עבודה, על רקע אי-יישום הסכם השכר הקיבוצי של הארגון, 'עוז לתמורה' במסגרות החינוך המיוחד, במסגרות לנוער נושר ובבתי הספר הכנסייתיים. גם פתרון לסיוע לילדים אלרגיים מכיתות ג' ואילך עוד לא נמצא, כאשר בהסתדרות המורים מתנגדים בתוקף להטלת האחריות הרפואית על צוותי ההוראה. הנושא נמצא בדיונים מול משרד החינוך. עם זאת, במערכת החינוך מעריכים כי למעט משברים נקודתיים ומקומיים - שנת הלימודים צפויה להיפתח כסדרה.
מחסור במורים: "מקבלים מי שבעבר לא היו חולמים להעסיק"
מזה שנים מתמודדת מערכת החינוך עם מחסור עצום במורים ובעובדי הוראה, בין היתר כתוצאה ממורים שעוזבים את המקצוע. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2015 עזבו 6,471 מורים, לעומת 5,059 שעשו זאת בשנת 2008 - גידול של 28 אחוזים בשבע שנים.
במקצועות מסוימים, כמו אנגלית, המצוקה חמורה במיוחד: משרד החינוך מעריך כי חסרים כיום בין 300 ל-350 מורים לאנגלית, אך מנהלי בתי ספר ואנשי חינוך מעריכים כי בפועל המספר גבוה הרבה יותר.
המחסור ניכר בעיקר במקצועות המדעיים. מנשה לוי, יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר העל-יסודיים אמר כי הגורמים לעזיבת המורים הם כיתות גדולות, תנאי עבודה קשים והיעדר פינות עבודה, התערבות הורים במערכת החינוך והיעדר אופק מקצועי.
"מורים לא מספיק טובים עובדים כיום, מכיוון שהמנהלים מקבלים מועמדים מחוסר ברירה - פשוט אין מורים טובים", הוסיף לוי. "המנהלים מתפשרים ומקבלים מורים שבעבר לא היו חולמים להעסיק. ביום ראשון נפתח את שנת התלמידים כרגיל, ומול התלמידים יהיו מורים - השאלה היא איזה".
פרופ' ציפי ליבמן, נשיאת סמינר הקיבוצים התייחסה אף היא לנושא: "מעמד המקצוע לא מטופל ונדרש לעשות מעשה. לא ידוע לי שנעשה משהו כדי להגדיל את מספר המורים. המחסור הזה יצעק לשמיים, ואנחנו כבר היום רואים את הסימנים. פחות ופחות צעירים רוצים להיות מורים".
ממשרד החינוך נמסר כי בעבודת מטה יסודית נמצא כי קיים מחסור מקצועי בתחומי המדעים ובאנגלית. "בהתאם, יצאנו לדרך עם שתי תוכניות לאומיות מרכזיות, במסגרתן בוצעו הסבות מקצועיות לבעלי ידע במקצועות המדעיים, הכשרות ייעודיות למקצועות אלה במוסדות להשכלה גבוהה וכן מתן תמריצים לסטודנטים שיעסקו בתחומים אלו. במקביל פתח המשרד תוכניות ייחודיות לדוברי אנגלית".
הסכם קיבוצי חדש: "ידרשו העלאה משמעותית בשכר"
תוקפו של הסכם "אופק חדש", הסכם השכר הקיבוצי של עובדי ההוראה בגנים, בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים, צפוי לפוג בחודש יוני. לאחרונה התחדשו המגעים בין הסתדרות המורים ומשרדי החינוך והאוצר באשר להסכם החדש.
גורם המעורה בפרטי המשא ומתן אמר כי דרישות הסתדרות המורים להעלאות שכר צפויות להיות משמעותיות, אך הדגיש כי שנת הלימודים הקרובה צפויה להתנהל כסדרה, שכן היא מחויבת לשקט תעשייתי לפי ההסכם הנוכחי. "ההסתדרות צפויה לדרוש הגדלה של שכר המורים המתחילים והעלאה של כ-15 אחוזים בטבלאות השכר ובמעבר שבין דרגה לדרגה של המורים ומנהלי בתי הספר, וגם נושא גמולי ההשתלמות יעלה".
פרופ' ליבמן ציינה כי "צריך לייצר קריטריונים לכך שהטובים ביותר יישארו, ולא רק על פי הגיל והוותק, אלא גם על פי קריטריונים ביצועיים". היא הוסיפה: "אני חושבת שהסכם 'אופק חדש' הטיב עם המורים בצורה מסוימת והוא צריך לכלול העלאת שכרו של המורה המתחיל, ושהפער מול המורה הוותיק יצומצם, אבל צריך גם לשבת ולבנות קריטריונים מקצועיים של איכות הביצוע, כמו בכל מקום עבודה".
מנגד, עולות גם קריאות מצד מורים לבטל לחלוטין את ההסכם, ולחתור להסכם שכר אחיד. "יש לנו השנה הזדמנות לבטל אחת ולתמיד את הסכם 'אופק חדש' ולבנות הסכם אחיד לכל 194 אלף עובדי ההוראה", אומר אייל נמר, יו"ר ארגון עובדי ההוראה יציגים. "הסכם שבו מספר התלמידים בכיתה ובגן יורד, כמות השעות התומכות בהוראה עולה, ושכר עובד הוראה אקדמאי מתחיל יעמוד על כ-12 אלף שקלים".
מיליארד שקלים לפתרון המחסור בכיתות החינוך המיוחד
נסיעות ארוכות למוסד החינוך, קשיים בשיבוץ ומסגרות לא מתאימות - עם כל אלו מתמודדים בימים אלו אלפי הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, וזאת על רקע המחסור המשמעותי בכיתות לימוד בחינוך המיוחד.
על פי מיפוי הצרכים שערך משרד החינוך לפני פחות משנה, עולה כי במערכת החינוך חסרות כיום לא פחות מ-1,850 כיתות חינוך מיוחד (במוסדות לחינוך מיוחד וכיתות שילוב בחינוך הרגיל). המשרד התחייב כי בשנים 2021-2018 יוקצה סכום של 1.2 מיליארד שקלים לטובת בניית 1,150 כיתות חדשות - מה שצפוי להיות אחד המהלכים הגדולים במערכת החינוך בשנים הקרובות.
עם זאת, לא כולם חושבים שהבעיה היא במחסור בכיתות. "הסיבה שיש מחסור בכיתות החינוך המיוחד היא כי לאורך שנים לא אפשרו שילוב טוב ואיכותי של הילדים בחינוך הרגיל", אמרה עו"ד רויטל לן כהן, יו"ר קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים. "לצערנו הגדול, מערכת החינוך הרגילה לא הצליחה להכיל ילדים עם צרכים מיוחדים, ולכן יותר תלמידים צריכים כיתות במיוחד, ונוצר מחסור עצום בכיתות, אבל זהו ביקוש פיקטיבי. במקום שהכספים האלו יהיו מיועדים לשילוב הילדים בתוך הקהילה והחינוך המיוחד - הכסף מושקע בבניית כיתות חדשות".
קייטנות החנוכה יופעלו לראשונה: "לא כולם יסכימו לעבוד"
השנה צפויים ילדי הגנים ותלמידי כיתות א'-ג', בחלק ניכר ממוסדות החינוך בארץ, לבלות לראשונה במוסדות החינוך במהלך חופשת החנוכה, במסגרת תוכנית "בתי הספר של החגים", במשך חמשת ימי החופש, בתוכנית שמתבססת על היוזמה "בית הספר של החופש הגדול".
התוכנית יצאה לדרך בחופשת הפסח בשנה שעברה, על רקע ביקורת להיערכות מהירה מדי מצד הרשויות המקומיות ומשרד החינוך - שהקשתה על גיוס כוח אדם. עם זאת, ההיענות הייתה גבוהה למדי וכמעט חצי מיליון תלמידים מ-227 רשויות מקומיות השתתפו בה.
השנה, ההיערכות לתוכנית בחופשת החנוכה צפויה להיתקל בקשיים משמעותיים יותר. הסיבה: החופשה קצרה באופן משמעותי מזו של הפסח, ומכאן שיהיה קשה למצוא עובדים לקייטנות, שייאלצו לוותר על החופש. "לא כל עובדי ההוראה יהיו מוכנים לעבוד משום שבפועל הם יצטרכו לוותר על החופש שלהם", אומר אבי קמינסקי, יו"ר איגוד מנהלי אגפי החינוך ברשויות המקומיות. "צריך להיות עם היד על הדופק ולראות איך אנחנו מגייסים את כוח האדם הנכון לחנוכה".
במקביל, שעות לפני פתיחת שנת הלימודים, בוטלה השביתה בחברת "סופרבוס" שתוכננה למחר.
מהחברה נמסר כי "לאחר מו"מ שהתנהל במהלך סופ"ש בין הנהלת החברה לבין איגוד נהגי התחבורה בכוח לעובדים התחייבה הנהלת החברה כי נהגי החברה יזכו לשכר יסוד של 43 שקלים לשעה, לאחר חתימת הסכם בין הנהלת סופרבוס לבין המדינה. לנהגים מובטח כי החברה תשלם את תוספת השכר רטרואקטיבית, 30 יום מחתימת ההסכם בין החברה לבין המדינה".