"מלחמת צדפות": עימותים בין דייגים צרפתים ובריטים
בסרטון שפורסם לאחרונה תועדו אוניות דייגים צרפתים מתנגחות באוניות בריטיות, בשל סכסוך על גישה למים עשירים בצדפות. "זה היה שווה את זה, כי הם עזבו", אמר אחד הדייגים, שהוסיף: "ניצחנו בקרב, אבל לא במערכה"
זה אולי לא ייזכר כאחד הקרבות הימיים הגדולים בין צרפת לבריטניה, אבל עימותים שאירעו שלשום (יום ג') בין דייגים צרפתים לבריטים מסעירים בימים האחרונים את המדינות האירופיות. בסרטון שתיעד את העימותים, נראות אוניות מתנגשות זו בזו ורימוני עשן מושלכים. הסיבה לעימותים: סכסוך ארוך שנים על גישה למים עשירים בצדפות סמוך לחופיה הצפוניים של צרפת.
אינגריד פארוט, פקידה צרפתית מקומית, אמרה כי העימותים בין חמש אוניות בריטיות לכ-35 אוניות צרפתיות היו "מסוכנים ביותר", אך היא ציינה כי לא היו נפגעים. "זה היה מאוד מתוח. אנחנו מקווים שהמצב יירגע", הוסיפה.
פארוט ציינה, בריאיון לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, כי חמש האוניות הבריטיות נרדפו בידי האוניות הצרפתיות הרבות, שניסו להניסן מהאזור. בסרטון שפרסמה רשת France 3 Normandie, ניתן לראות רימוני עשן נזרקים לעבר הדייגים הבריטים, וכמה ספינות מתנגשות זו בזו.
הסכסוך בין הדייגים הצרפתים לבריטים אינו חדש, ונסוב סביב מחלוקת על גישה למים העשירים בצדפות יוקרתיות, הסבירה פארוט. עם זאת, המקרה הנוכחי חריג באלימות שאותה תיעדו מצלמות הערוץ הצרפתי.
קבוצת מסחר בריטית בשם "ארגון יצרני הדיג הדרום-מערבי", האשימה את הדייגים הצרפתים בסיכון חייהם של יריביהם הבריטים. "הצרפתים אולי נראים כמו גיבורים לקהילות בחופי צרפת, אבל זה נורא ביותר שהם שמים את חייהם של אחרים בסכנה", נמסר. הקבוצה ציינה כי חלון באחת האוניות הבריטיות נשבר וכי אונייה אחרת ניזוקה מאש שפרצה בעקבות זיקוק שהושלך.
פארוט ציינה כי הרקע לסכסוך הוא חוק צרפתי אשר מונע מהדייגים הצרפתים לדוג צדפות במהלך חודשי הקיץ, עד 1 באוקטובר, זאת במטרה לשמר את המלאי שלהם. לעומת זאת, הבריטים ממשיכים לדוג בתקופה זו צדפות במים הבינלאומיים הסמוכים לחופי צרפת. "זה גורם לצרפתים להרגיש שהמשאבים שלהם נבזזים, בזמן שהם מנסים לשמר אותם", אמרה.
בעבר, חתמו הצדדים על הסכמים שהגבילו את היקף דיג הצדפות הבריטי סמוך לחופי צרפת - אך השנה לא נחתם הסכם שכזה. השיחות בין הצדדים צפויות להמשיך בחודש הבא.
"אם ניתן להם לעשות מה שהם רוצים, הם יחריבו את האזור", אמר אנתוני קווסנל, קפטן אחת האוניות הצרפתיות שלקחו חלק בניסיון להבריח את כלי השיט הבריטיים. "בסופו של דבר, זה היה שווה את זה, בגלל שהם עזבו", אמר קווסנל. "ניצחנו בקרב, אבל לא במערכה".
דובר של האיחוד האירופי, דניאל רוזריו, קרא לצדדים למצוא פתרון מוסכם. "בראש ובראשונה, זהו האינטרס של הדייגים שיהיה הסכם, ואנו מזמינים את הרשויות הלאומיות לפתור כל מחלוקת באופן ידידותי כפי שנעשה בעבר".