דיווח: איחוד האמירויות ריגלה באמצעות תוכנה ישראלית אחרי סעודיה וקטאר
מתביעות שהוגשו בישראל ובקפריסין עולה כי אבו דאבי השתמשה בתוכנת ריגול של קבוצת NSO מהרצליה כדי לרגל אחרי בית המלוכה הקטארי והסעודי ואחרי עיתונאים. על פי דיווח של ה"ניו יורק טיימס", התוכנה הפכה טלפונים ניידים למכשירי מעקב
שליטי איחוד האמירויות עשו שימוש בתוכנת ריגול ישראלית במשך יותר משנה, וייתכן שהשתמשו בה כדי לרגל אחרי בני משפחת המלוכה הקטארית ואף הסעודית. כך דיווח אמש (יום ו') ה"ניו יורק טיימס". על פי הדיווח, באמצעות תוכנת "פגסוס" של קבוצת NSO (אן. אס. או. טכנולוגיות בע"מ), שמשרדה הראשי בהרצליה, הפכה אבו דאבי סמארטפונים של מתנגדי המשטר מבית ושל גורמים במדינות יריבות למכשירי מעקב.
על פי ה"ניו יורק טיימס", לאחר שהחברה הציעה לאבו דאבי עדכון תוכנה יקר, שאלו הלקוחות אם ניתן להשתמש בתוכנה כדי להקליט שיחות של שליט קטאר, נסיך סעודי העומד בראש המשמר הלאומי ועורך של עיתון ערבי היוצא לאור בלונדון.
"מצורפות שתי הקלטות", השיב להם נציג של החברה כעבור יומיים - לפי תכתובות שנכללות בשתי תביעות נגד החברה שהוגשו לאחרונה בישראל ובקפריסין. עוד צוין כי ההקלטות היו של שיחות שביצע העיתונאי הסעודי עבד אל-עזיז אל-חמיס. אל-חמיס אישר השבוע כי ביצע את השיחות הללו מבלי שידע שהוא נתון למעקב.
החברה עומדת כעת במרכזן של התביעות שהוגשו נגדה, ובהן היא מואשמת בריגול בלתי-חוקי. את התביעות הגישו אזרח קטארי ופעילי זכויות אדם ועיתונאים מקסיקנים, שהחברה פרצה לטענתם למכשירי הטלפון שלהם. על פי תביעות דומות בפנמה, גם נשיאה השתמש בתוכנה כדי לרגל אחר אויבים פוליטיים ומבקרים. התביעות בישראל, על פי הדיווח, הוגשו על ידי עורך הדין עלאא מחאג'נה ומאזן מסרי, מרצה בכיר למשפטים באוניברסיטת סיטי בלונדון. החברה, מצדה, טוענת כי הממשלות שלהן היא מוכרת את התוכנה מתחייבות להשתמש בה רק לפעילות נגד עבריינים שעוברים על החוק.
מהתכתובות שנחשפו בתביעה עולה כי באמירויות ביקשו כבר ב-2014 לצותת לשיחות הטלפון של אמיר קטאר, תמים בן חמד אל ת'אני. רשימת הטלפונים שיש לפרוץ אליהם כללה גם את הנסיך הסעודי מוטאיב בן עבדאללה, שנחשב בעבר למועמד אפשרי ליורש העצר, ועמד בראש המשמר הלאומי. עוד עולה כי אבו דאבי עקבה באמצעות התוכנה אחרי 159 מבני משפחת המלוכה הקטארית. המיילים חושפים עוד כי באמירויות ביקשו גם לצותת לטלפון של סעד חרירי, ראש ממשלת לבנון.
הטכנולוגיה עובדת באמצעות שליחת הודעות לטלפון האישי של מושאי הריגול, במטרה לשדל אותם ללחוץ על הקישור שנשלח אליהם. ההודעות הללו הותאמו במיוחד למושאי הריגול, ובהן נכתב למשל: "הרמדאן תיכף כאן - הנחות מדהימות" ו"שמור על המכונית שלך מפני פיצוץ עקב החום". עם הלחיצה על הקישור, התוכנה מותקנת בחשאי וביכולתה לעקוב אחרי שיחות טלפון, מיילים, אנשי קשר ואולי גם שיחות פנים אל פנים שמתקיימות סמוך למכשיר הטלפון.
ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי קבוצת NSO סירבה להגיב לפנייתם בעקבות הדיווח. ynet לא הצליח להשיג בעצמו את תגובת NSO. גם שגרירות איחוד האמירויות בוושינגטון לא הגיבה לדיווח של ה"ניו יורק טיימס".
הכלים של NSO נחשבים לכלי סייבר התקפיים ולפיכך נתונים תחת פיקוח של משרד הביטחון. בעבר, כפי שחשף רונן ברגמן בידיעות אחרונות, אגף לפיקוח על ייצוא ביטחוני במשרד הביטחון (אפ"י) העניק לה רשיון למכור את מערכת הריגול שלה, "פגסוס", לחברה פרטית במדינות ערביות.
NSO היא חברה ישראלית שנוסדה ב-2010 על ידי עמרי לביא, שלו חוליו וניב כרמי, ובין ראשי המפתחים שלה יוצאי יחידות העילית של קהילת המודיעין. מאז שנת 2014 היא נמצאת בבעלות קרן ההשקעות האמריקאית "פרנסיסקו פרטנרס", ופועלת לרוב מתחת לרדאר.