אירופה מודאגת מחילופי שטחים בבלקן
מאז שקוסובו הכריזה על עצמאות מסרביה היחסים בין השתיים מתוחים. מו"מ לשרטוט מחודש של הגבול צפוי לשקם אותם, בדרך להצטרפות לאיחוד האירופי. אבל ביבשת חוששים שהמהלך יוביל לדרישות דומות של שאר מדינות הבלקן ולסערה אזורית: "שילמנו מחיר כבד על השלום"
ב-1999 התערבה נאט"ו במלחמה של הכוחות הסרביים נגד המורדים האלבנים בקוסובו וביצעה תקיפות אוויריות. התקיפות הפסיקו את המלחמה וסילקו את הכוחות הסרביים מהאזור. בשנת 2008 הכריזה קוסובו על עצמאות והיפרדות חד צדדית מסרביה.
יותר ממאה מדינות מכירות בקוסובו כמדינה, אבל סרביה מסרבת לעשות זאת. גם חמש חברות באיחוד האירופי מסרבות: קפריסין, יוון, רומניה, סלובקיה וספרד. האחרונה חוששת ששינוי בגבול עלול להסלים את מאבק הבדלנים בקטלוניה ובחבל הבאסקים.
בשבע השנים האחרונות נמצאים הצדדים במגעים לנרמול היחסים, אך המתיחות עדיין גבוהה. האיחוד האירופי הבהיר לשתי המדינות שהן חייבות לנרמל את היחסים אם הן רוצות להצטרף לאיחוד. השכנות בבלקן הסכימו ב-2013 לפתור את כל הסכסוכים ביניהן ועד כה לא ממש התקדמו.
1.8 מיליון תושבים חיים בקוסובו, רובם בני המיעוט האלבני שבו נלחמה סרביה. רוב הסרבים מתייחסים לקוסובו כמקום שבו נוסדה מדינתם והנצרות האורתודוקסית. החוקה הסרבית מתייחסת לקוסובו כחלק אינטגרלי מסרביה. פוליטיקאים ופרשנים בבלגרד אמרו שייתכן ששני הצדדים יסכימו להעברת עמק פרשבו, אזור בדרום סרביה שרוב תושבים הם אלבנים, לקוסובו. מנגד תקבל סרביה את אזור מיטרוביצה בצפון קוסובו שרוב תושביו סרבים.
נשיא קוסובו האשים טאצ'י אמר לפני חודש שלא תהיה "חלוקה, אלא תיקון גבולות", שעשוי להפוך את עמק פרשבו לחלק מקוסובו. הוא לא אמר שאותו "תיקון" יכלול גם את מיטרוביצה. ב-7 בספטמבר ייפגש טאצ'י בבריסל עם נשיא סרביה אלכסנדר וויצ'יץ' כדי להמשיך במו"מ. יום לאחר מכן יבקר וויצ'יץ' במובלעת הסרבית בקוסובו.
בממשלת סרביה אומרים שהם מנסים למצוא פשרה, לאו דווקא במחיר מסירת עמק פרשבו. מרקו דיוריץ', הגורם בממשלת סרביה שאחראי על פיקוח השטחים באכלוס הסרבים בקוסובו, אמר אתמול בבלגרד שהאלבנים בקוסובו "יכולים רק לחלום" על לקבל חלק מסוים מסרביה במשא ומתן. "יש להם את החלום המשוגע הזה, את יומרות השטחים המטורפות האלה", אמר דיוריץ'.
ראש ממשלת קוסובו, ראמוד הרדינאג', לא מרוצה מהיוזמה של הנשיא טאצ'י. לדעתו כל חילוף שטחים עלול להוביל לטרגדיות נוספות בבלקן. הרדינאג' כתב אתמול בפייסבוק ש"הוויכוח הציבורי המתמשך על שרטוט חדש של הגבול וחילופי שטחים" יכול לגרום לטרגדיות חדשות באזור. "שילמנו מחיר כבד על השלום שאנחנו נהנים ממנו כיום. לא נרצה להיקלע לתרחיש מסוכן כדי לחדש את ההתערבות של נאט"ו", אמר.
שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, שמובילה את המו"מ בין קוסובו לסרביה, אמרה שהיא תתמוך בחילופי שטחים כל עוד לא יהיה ניסיון ליצור מדינה בעלת הומוגניה אתנית. "כל מה שמקובל על שני הצדדים יקבל את תמיכתנו בהתאם לחוק הבינלאומי", אמרה.
בשיחות בווינה בין שרי החוץ של האיחוד האירופי אמר שר החוץ הגרמני הייקו מאס שכל חילוף של שטח "יכול לפתוח יותר מדי פצעים ישנים בתוך האוכלוסייה. זו הסיבה שאנחנו כל כך סקפטיים בנושא הזה". שרת החוץ האוסטרית קרין קנייסל הזהירה "שחילופי גבולות תמיד יצרו בעיות".
במערב אירופה חוששים שכל שינוי בגבול סרביה וקוסובו יעורר דרישות דומות בבוסניה, מקדוניה ומונטנגרו, דרישות דומות לאלה שהובילו להתפרקותה של יוגוסלביה בשנות התשעים, התפרקות שגבתה קורבנות רבים. ממשל טראמפ רמז שיקבל כל הסכם בין שתי המדינות.
בעקבות החלטתה של בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי האיחוד משתוקק להגדיל את מספר החברות. שש מדינות בבלקן מקוות להצטרף לאיחוד: אלבניה, בוסניה, קוסובו, מקדוניה, מונטנגרו וסרביה. האיחוד גם מנהל מגעים עם סרביה ומונטנגרו.