שתף קטע נבחר

 

צה"ל חושף: תקפנו 200 פעמים בשנה וחצי בסוריה

ערב ראש השנה, בצה"ל לא מזהים כוונת אויבים לפתוח בעימות צבאי. יחד עם זאת, לפי ההערכה הסיכוי להסלמה בדרום גדול מהסיכוי להסדרה. בזירה הצפונית: כ-200 תקיפות נרשמו נגד יעדים איראניים בסוריה בשנה החולפת. מסמך הרמטכ"ל לקבינט: "צה"ל מוכן למלחמה"

הסיכוי להסלמה ברצועת עזה גבוה מהסיכוי להסדרה - כך מעריכים בצה"ל. בשבועות האחרונים שרר שקט יחסי סביב הרצועה, אך הודעת האמריקנית בסוף השבוע על עצירת המימון לסוכנות הסיוע לפליטים הפלסטינים , מצריכה לפי עמדת הצבא פעולה למענה חלופי כדי למנוע קריסה הומניטרית וכדי שלא להחריף את המשבר הכלכלי-אזרחי ברצועה.

 

הריאיון עם חנאן עשראווי על אונר"א    (צילום: אלי סגל)

הריאיון עם חנאן עשראווי על אונר"א    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בצמרת המדינית נמנעו לרוב בימים האחרונים מהתבטאויות תמיכה פומביות בנושא, מאז ההצהרה הרשמית לפני כשבוע של נשיא ארצות הברית, ככל הנראה זה קרה אחרי שהמשמעויות הביטחוניות להפסקת הסיוע הוצגו לקבינט על-ידי מערכת הביטחון.

 

אונר"א מסייעת כיום במזון ל-1.2 מיליון עזתים מתוך כ-2 מיליון תושבי הרצועה. בבתי הספר של הארגון לומדים כ-280 אלף תלמידים והסוכנות מעסיקה כ-13 אלף פלסטינים.

 

 טראמפ מפסיק את הזרמת הכספים לאונר
סניף של אונר"א בשכם(צילום: AFP)

 

בצה"ל חזרו על העמדה העקרונית של הצבא לפיה מתן תקווה לפלסטינים ומציאות טובה בגדה וברצועה הם אינטרס ביטחוני ישראלי. יחד עם זאת, עמדת הצבא היא כי יש לפרק את 19 מחנות הפליטים שעוד קיימים ביהודה ושומרון ומהווים סמל וקלף פלסטיני נגד ישראל. "רשות פלסטינית חזקה ומתפקדת שנותנת שירותים לאוכלוסייתה היא אינטרס ישראלי מובהק", אמרו בצה"ל.

 

חמאס חידש את מלאי הרקטות

כשהמשא ומתן הישראלי עם חמאס להסכם הסדרה נמשך, והגיע בשבועיים האחרונים לשקט יחסי בגבול אל מול פתיחה מחודשת ומלאה של מעברי ארז וכרם שלום והרחבה מחדש של אזורי הדיג מול חופי הרצועה, עדיין הערכת צה"ל היא שהסיכוי להסלמה בדרום גדול מהסיכוי להסדרה.

 

תקיפת צה
תקיפת צה"ל בשכונת רימאל בעזה(צילום: AP)

 

סוגיות כמו הגדלה ניכרת יותר של מרחב הדיג, כפי שדורש חמאס, החזרת גופות החללים אורון שאול והדר גולדין ז"ל ושני האזרחים הישראלים כתנאי, גם לפי הצבא, למהלכי שיקום גדולים כגון הקמת נמלים ימיים או אוויריים בסיני עבור עזה - רחוקים ממימוש. בתווך, התעקשות אבו מאזן לקחת חלק מרכזי בשינויים ברצועת עזה לצד סנקציית עצירת תשלום המשכורות לעובדים ברצועה, מקטינים את הסיכוי לפיוס הפנים פלסטיני ובהתאם להסדרה ארוכת טווח. לפי ידיעה מודיעינית בצה"ל, האזרח הישראלי השבוי אברה מנגיסטו חי ובידי חמאס.

 

ארבע שנים אחרי תום מבצע "צוק איתן", בצה"ל לא מזהים כוונה של חמאס או של כל אויב אחר ליזום מהלך צבאי נגד ישראל, אך מבחינת יכולות רקטיות, ארגון הטרור השולט בעזה כבר השלים חידוש מלאי הרקטות שהיו לו לפני המלחמה בקיץ 2014, לצד פגיעה של צה"ל ביכולותיו הימיות והתת קרקעיות.

 

בנושא זה צה"ל השלים בימים האחרונים כבר כשליש מהמכשול התת קרקעי החדש נגד המנהרות, שהקמתו תושלם בתוך כשנה לאורך כל 65 הק"מ של הגבול עם רצועת עזה. בין לבין, בשנה האחרונה צה"ל איתר והשמיד כ-15 מנהרות טרור שנחפרו לעבר שטח מדינת ישראל. לפי הערכה בצה"ל, נותרו לחמאס עוד מספר בודד של מנהרות חודרות שטרם נוטרלו.

 

בצה"ל דוחים טענות שנשמעות, גם בדרג הפוליטי, להפעלת כוח מסיבי יותר שיעצור את הטרור מהרצועה: "מי שאומר שהפעלת יותר כוח תעצור את הטרור מרמה את הציבור. הטרור מלווה את ישראל מיום הקמתה ועוד שנים אחורה ויישאר פה עוד שנים. אנו פועלים נגדו בצורה נחושה, שיטתית וערכית. שיטוח שכונות של האויב יביא בסוף לפירוק הצבא והחברה. אלה שאומרים שעוד פגזים ייעצרו הטרור מקשקשים ומוכרים אשליות לציבור".

 

200 תקיפות בסוריה

בתוך כך, התגלו היום נתונים על מבצעי המב"מ (המערכה שבין המלחמות לסיכול התעצמות חיזבאללה, חמאס ואיראן בנשק מתקדם) הרבים שצה"ל הגביר את השימוש בהם בשנה האחרונה, בעיקר בזירה הצפונית.

 

התקיפה בשדה התעופה ()
תקיפה בסוריה

 

למרות שעל רוב המבצעים הללו ישראל לא לוקחת אחריות, לפי הנתונים בוצעו בשנה וחצי האחרונות כ-200 תקיפות בסוריה של יעדים שונים, הכוללים בעיקר נשק מתקדם ותשתיות צבאיות של משמרות המהפיכה האיראניות ברחבי סוריה. תקיפות אלה כללו הטלות של כ-800 טילים ופצצות, רובם ממטוסי קרב. פעולות מב"מ אחרות ולא מעטות בוצעו גם באמצעות הסייבר.

 

העמודים הראשונים במסמך לקבינט:

המסמך שנשלח לקבינט ()
המסמך שנשלח לקבינט ()
 

אין טילים איראניים בעיראק שמכוונים לישראל

על רקע פרסומים בנושא בימים האחרונים בצה"ל לא מזהים פריסה של טילים איראניים בעיראק המכוונים נגד ישראל. בצה"ל כן מזהים דריכות פנימית בחיזבאללה לקראת הפרסום הקרוב של דו"ח החקירה של הטריבונל הבינ"ל בהאג, שצפוי להאשים ישירות את מזכ"ל הארגון חסן נסראללה בחיסולו של נשיא לבנון, רפיק אל חרירי.

 

בנו של אל חרירי אמור להרכיב את הממשלה הלבנונית החדשה, מה שצפוי להעלות את המתיחות עם חיזבאללה, המצוי בבעיות רבות בימים אלה, ואיבוד כשליש מחייליו שנפצעו או נהרגו במלחמה בסוריה.

 

בצה"ל שואבים אופטימיות מהמעורבות המתחזקת של ארה"ב נגד ההתפשטות הצבאית האיראנית, בסוריה ובעיראק, שלא נעצרה גם אחרי שורת התקיפות הרבות שיוחסו לישראל.

 

בתוך כך, בימים הקרובים יגיש הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, דו"ח תקופתי נרחב ומסווג לקבינט על רמת מוכנות הצבא למלחמה, בכל זרועותיו וחילותיו. אחרי שהביא להשוואת התקציב של זרוע היבשה לזה של חיל האוויר (4.6 מיליארד שקלים, לא כולל את הסיוע הדולרי), הרמטכ"ל כתב השבוע לשר הביטחון אביגדור ליברמן לצד הגשת דו"ח המוכנות: "צה"ל נמצא ברמת כשירות ומוכנות גבוהה למלחמה ביחס לכל תרחיש האיום והייחוס".

 

הוא הוסיף: "כמי שאחראי למוכנות הצבא למלחמה אני קובע כי צה"ל ערוך ומוכן לכל משימה שיידרש לה, צבא בעל עליונות אווירית ומודיעינית, יכולת יבשתית וניסיון מבצעי עשיר. יחד עם זאת, כשירות הצבא לעולם תהיה חסרה, ישנם פערים והם מתקיימים לצד ניהול סיכונים וסדרי עדיפויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים