שתף קטע נבחר

 

"נציגי ציבור? הם נציגי נתניהו": המקורבים שבעין הסערה

לקראת עיכוב במינוי המפכ"ל, הרמטכ"ל ונגיד בנק ישראל? אלו מקורבי רה"מ בוועדה למינוי בכירים, שבג"ץ הקפיא את פעילותה: נשיאת לשכת רואי החשבון שהסתבכה בעבר וממלא מקום ראש המל"ל עד לאחרונה שעבד בצמוד לנתניהו

 

איריס שטרק מינהלת הליגה לנשים (צילום: ריאן פרויס)
איריס שטרק(צילום: ריאן פרויס)

נגידת בנק ישראל הודיעה בחודש שעבר כי לא תמשיך לקדנציה נוספת. הרמטכ"ל יסיים את כהונתו בסוף השנה. ועל פי הפרסומים האחרונים, השר לביטחון פנים גלעד ארדן מתכוון להחליף את המפכ"ל הנוכחי. אבל איוש כל התפקידים הבכירים האלה עלול להתעכב, בעקבות ההחלטה הדרמטית של בג"ץ על הקפאת הליכי הדיון בוועדה למינוי בכירים וקביעתו שלפיה לראש הממשלה בנימין נתניהו "יש אינטרס במינוי מפכ"ל, ואסור שיהיה מעורב בכך".

 

ההחלטה התקבלה על רקע העובדה ששניים מחברי הוועדה מקורבים לנתניהו, ועלולה להיות להם השפעה על בחירת המפכ"ל הבא. לפי עתירת התנועה לטוהר המידות ועוה"ד רפי נץ צנגוט ויובל יועז, שניים מחברי הוועדה שבראשה עומד השופט בדימוס אליעזר גולדברג - רו"ח איריס שטרק ויעקב נגל - הם מקורבים לנתניהו, ולכן הם לא יכולים לקחת חלק בוועדה הרגישה הממליצה על מינוי לתפקידים הבכירים ביותר, בהם זה של המפכ"ל - שיוביל את החקירות הפליליות נגד ראש הממשלה.

 

אלשיך עם ארדן: החלפתו תתעכב?    (צילום: גיל יוחנן)

אלשיך עם ארדן: החלפתו תתעכב?    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
בנימין נתניהו הרמת כוסית לראש השנה בגני התערוכה (צילום: מוטי קמחי)
נתניהו בכנס הליכוד. לא דיבר על הכרעת בג"ץ(צילום: מוטי קמחי)

 


שטרק כבר הסתבכה בעבר. ועדת ברנר לבחינת מינויים בחברות הממשלתיות פסלה בשנת 2014 את מועמדותה לתפקיד יו"ר דירקטוריון מע"צ (ביוזמת שר התחבורה ישראל כץ), לאחר שמסרה פרטים לא מדויקים בנוגע לשאלה אם בחמש השנים האחרונות פורסם דו"ח מבקר המדינה שעשוי להיות רלוונטי למועמדותה. שטרק כיהנה כיו"ר דירקטוריון נמל אשדוד בין 2004 ל-2007 ודו"ח מבקר המדינה מתח ביקורת על התנהלותה.

 

שטרק נחשבת מקורבת לנתניהו. הוא מינה אותה כחברה בוועדת גולדברג, הועדה הציבורית שהמליצה על רכישת מטוס לראש הממשלה ובניית מעון ומשרד אחוד לראש הממשלה בעלות של 650 מליון שקל. מיולי 2009 היא חברה בוועדות למינוי מנכ"לי משרדי ממשלה, חשב כללי, שגרירים וכד'.

 

בין היתר חברה שטרק גם בוועדת שירות המדינה לבחינת הליכי מכרזים ונחיצותם, ועדה שאישרה למשל להגדיל את התקנים לעובדים במשרות אמון במעון ראש הממשלה, חברה בועדת משנה לעניינים בטחוניים ולבחינת בקשות למתן פטור ממכרז למשרות זמניות, חברה בוועדת בחינה לבחירת מנכ"ל מפעל הפיס, חברה בוועדה לבחינת מתן תגמול לעובדים אשר פרשו משירות המדינה שמנועים מלעבוד אצל מעסיקים מסויימים למשל שנה בשל חוק הצינון, ומכהנת עוד שורה של תפקידים ציבוריים.

שטרק. המשרד שבו היא שותפה בקשר עסקי עם שורת משרדי ממשלה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
שטרק. המשרד שבו היא שותפה בקשר עסקי עם שורת משרדי ממשלה(צילום: עוז מועלם)

בנוסף, שטרק היא דירקטורית בחברות ממשלתיות וציבוריות. היא משמשת כשותפה מנהלת במשרד רואי החשבון שטרק את שטרק ומשרד רואי החשבון שלה קשור בקשר עסקי עם שורה של משרדי ממשלה שלהם ביצע ביקורות חשבוניות ובהם: האוצר, הבריאות, המדע, התשתיות, הדתות, הבינוי והשיכון ועוד.

 

שטרק אמנם טענה על היעדר זיקה פוליטית לשרי הממשלה, אך ב-2012 נרשם באתר מבקר המדינה ששטרק תרמה 5,000 שקל לפריימריז של השרה לשיוויון חברתי גילה גמליאל. שטרק אישרה שרצתה לתרום לגמליאל, אך טענה שהתרומה חזרה תוך זמן קצר ובטעות הדבר לא עודכן באתר מבקר המדינה אלא רק לאחרונה. השבוע נבחרה שטרק לתפקיד נשיאת לשכת רואי החשבון - האישה הראשונה בתפקיד זה אי פעם.

 

נגל שימש עד לאחרונה כממלא מקום ראש המועצה לביטחון לאומי. בישיבת ממשלה אשתקד נפרד ממנו נתניהו: "זוהי הישיבה האחרונה של הממשלה, שבה אתה מכהן כראש המל"ל. סייעת לי בהרבה מאוד תחומים ובמיוחד בעבודה המסורה שעשית בוושינגטון כדי לסיים את מזכר ההבנה עם ארה"ב שהוביל לחבילת הסיוע הביטחונית הגדולה ביותר שארה"ב נתנה למדינה כלשהי. אני רוצה לציין את הרצינות והמסירות שלך, את הדאגה הכנה לביטחון המדינה ואת העזרה הרבה שנתת לי. אני מודה לך על כך ומאחל לך דרך צלחה בהמשך דרכך".

 

עו"ד יובל יועז, אחד ממגישי העתירה, אמר כי "נגל הוא כנראה איש מאוד מוכשר ורב פעלים, והוא נקי מכל רבב. אבל הוא איש של ראש הממשלה. הוא מינוי אישי של ראש הממשלה למשא ומתן מול ממשלת פולין לנושא של חוק השואה הפולני. האם יש יותר משרת אמון מזה? הוא עוסק מטעמו של ראש הממשלה גם בנושא האיראני. הוא מייעץ בוועדת עמידרור לעניינים ביטחוניים מינואר 2018, וזה אחרי שסיים את תפקידו כממלא מקום ראש מל"ל. הוא לא אזרח פרטי - הוא פועל מטעמו של ראש הממשלה. הוא לא יכול להעמיד פנים שהוא נציג ציבור בוועדת גולדברג".

יעקב נגל. "סייעת לי רבות", אמר לו נתניהו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יעקב נגל. "סייעת לי רבות", אמר לו נתניהו(צילום: מוטי קמחי)
  

לדבריו, בהחלטתו בית המשפט "הוציא תמרור אזהרה לממשלה בנוגע למינוי שטרק ונגל כנציגי ציבור בוועדת גולדברג. בית המשפט למעשה מקפיא מצב ומורה שוועדת גולדברג לא תוכל להתכנס ולדון ולפעול בשום מועמד. לא למפכ"ל, לא לרמטכ"ל, לא לנגיד בנק ישראל, לא לאף תפקיד שעובר דרך הוועדה, עד למתן פסק דין, מאחר וההרכב הנוכחי של הוועדה הוא הרכב שכשרותו מוטלת בספק".

 

עו"ד יועז אמר כי "הבעיה שלנו היא כפולה - אחת נוגעת לנסיבות הספציפיות שבהן ראש הממשלה נחשד בעבירות פליליות, ויש על הפרק מינוי של מפכ"ל משטרה, ואחת היא בעיה עקרונית - שבארבעת הכיסאות שמאיישים את הוועדה הזאת, שניים מיועדים לנציגי ציבור. השניים האלה שתופסים עכשיו את הכסאות של נציגי ציבור, שטרק ונגל, הם לא נציגים של הציבור, הם נציגים של ראש הממשלה. הם אנשים שיש להם זיקה אישית, מקצועית, פוליטית מובקהת לראש הממשלה. ואת זה הוכחנו בעתירה. נציגי ציבור הם אנשים שאמורים לפעול באופן עצמאי ולא להיות חייבים שום דבר לאף אחד. זה לא המקרה של שטרק ונגל, זה בדיוק ההפך".

 

ההחלטה של השופטים מני מזוז, דוד מינץ ועפר גרוסקופף עשויה כאמור להשפיע על מינוי הרמטכ"ל (גדי איזנקוט אמור לסיים את תפקידו בסוף 2018), על מינוי מחליף לנגידת בנק ישראל הפורשת קרנית פלוג ועל מינוי המפכ"ל הבא. השבוע נחשף ב-ynet כי השר ארדן צפוי להביא בקרוב שמות של שלושה ניצבים לאישור ועדת גולדברג: מפקד מחוז ירושלים ניצב יורם הלוי, מפקד מחוז תל אביב ניצב דוד ביתן וניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי. אחד מהם צפוי להחליף את המפכ"ל הנוכחי, רוני אלשיך. 

 

השופט מני מזוז תקף בהחלטתו את נציגי המדינה וציין כי תפקיד הוועדה הוא לבדוק טוהר מידות ואתיקה של מועמדים לתפקידים הכי רגישים במדינת ישראל: "זה לא תפקיד ריק מתוכן. הועלו בעבר טענות לגב מועמדים למפכ"ל. השאלה האם אדם כזה יכול לבחון דברים כאלה? וזה בנפרד מההיבט אם שני מועמדים אלה אפשר לקרוא להם נציגי ציבור. לכאורה נציגי ציבור צריכים להיות אנשים שאין להם זיקות או מחויבות לממשלה ואין לממשלה שום השפעה עליהם".

 

השופט מזוז הוסיף: "לאורך כל השנים, מניסיוני, שרים וגם ראשי ממשלה שהיו בסטטוס של נחקרים, הדירו את עצמם בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה ממעורבות במינויים שהיתה להם נגיעה לעובדה שהם נחקרים. בין אם זה מר שרון בזמן המינוי וישנן עוד דוגמאות. זו הייתה מוסכמה ברורה גם לממשלה וגם לראש הממשלה וגם למערכת המשפטית. לכן אינני מחווה דעה אם זה נכון גם כאן, כי כאן המצב מורכב יותר ממקרים אחרים, אך לא ראיתי שום התייחסות של המדינה לכך".

 

מזוז ציין בהקשר של ניגוד העניינים לכאורה של ראש הממשלה במינוי חברי הוועדה כי "טיעון ניגוד הענייניים לא צריך להוכיח את החשש. אם יש ניגוד בין אינטרסים זה צריך להוביל שינטרל את אותו ניגוד. לא צריך בשביל זה לטעון כי חברי הוועדה יקבלו החלטה לא טובה".


פורסם לראשונה 06/09/2018 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא, מוטי קמחי
איריס שטרק ויעקב נגל
צילום: יאיר שגיא, מוטי קמחי
מומלצים