נשיא פרגוואי הקודם: "כל עם שהפנה עורף לישראל שילם ביוקר"
על רקע העימות הדיפלומטי, טורקיה הודיעה על פתיחת שגרירות בפרגוואי. הנשיא הקודם הוראסיו קארטס, שחנך את שגרירות פרגוואי בירושלים, התרעם על החלטת מחליפו להחזיר את הנציגות לת"א: "זו בגידה בידידות עם ישראל"
יום לאחר ההחלטה הדרמטית של פרגוואי להחזיר את השגרירות שלה מירושלים לתל אביב, הורד אתמול (יום ה') דגל הלאום של ישראל מהמבנה בבירה - שלושה חודשים בלבד אחרי שנתלה. על רקע העימות הדיפלומטי עם ישראל, הודיעה טורקיה כי תפתח שגרירות באסונסיון, בירת פרגוואי. עד כה השגריר הטורקי פעל מבואנוס איירס. שר החוץ של פרגוואי אמר כי בפתיחת השגרירות, טורקיה מביעה תמיכה בעמדת פרגוואי בנוגע לישראל.
נשיא פרגוואי לשעבר הוראסיו קארטס, שהחליט על העברת השגרירות של ארצו לירושלים, תקף בחריפות את ההחלטה שקיבל מחליפו בתפקיד, מריו אבדו בניטס. "בגדו כאן בערכים של התרבות היהודית-נוצרית", אמר מי שחנך את השגרירות הפרגוואית בטקס שנערך בגן הטכנולוגי בירושלים בחודש מאי.
קארטס אמר עוד כי "היום בגדו בחבר, בגדו ברצון ובתחושה של העם בפרגוואי. בגדו בידידות בין פרגוואי וישראל. כל עם שהפנה עורף לישראל שילם על כך מאוד ביוקר".
התגובה של ירושלים לצעד של המדינה הדרום-אמריקנית לא איחרה להגיע, כשראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לסגור את שגרירות ישראל באסונסיון. השגריר זאב הראל נאלץ לעזוב את בירת פרגוואי בחופזה, והעלה פוסט מרגש עם תמונה שלו רוכב על סוס (כדימוי לעזיבתו).
"אני רוצה לכתוב לכם מעומק לבי, אני לא אתייחס לשום דבר בעל אופי פוליטי", ציין הראל בפוסט. "לצערי, אני עוזב את פרגוואי באופן בלתי צפוי ובלתי מתוכנן. אתם כבר יודעים למה. הייתה לי כאן שנה נפלאה ונהניתי מכל רגע כאן ונשמתי קשורה לפרגוואי. כואב לי הלב. אני אוהב את פרגוואי ואני מתפלל לדברים טובים".
מיד לאחר ההודעה של פרגוואי על החזרת השגרירות מירושלים לתל אביב, התרבו הקולות שלפיהם לחץ ערבי-פלסטיני הוביל למהלך. ואולם, גורמים שמעורים ביחסי שתי המדינות אומרים כי היו סיבות נוספות למהלך. לדבריהם, בפרגוואי היו מאוכזבים מאוד מחוסר ההדדיות מצד ישראל. בכירי הממשל, כך אומרים הגורמים, כעסו על כך שראש הממשלה נתניהו או שר אחר לא ביקרו בפרגוואי ולא עשו שום מחווה כלפיה.
העדויות האלה הגיעו לירושלים, ולפני שבועיים התבקשו כמה אנשי עסקים וראשי ארגונים ישראלים לארגן משלחת לפרגוואי לתחילת דצמבר הקרוב. לאחר ההחלטה הישראלית לסגור את השגרירות באסונסיון - די ברור שהמשלחת כבר לא תצא לשם.
"הערבים הזרימו כספים"
"ישראל מצדה לא השקיעה כלום בקשר הזה, נתניהו לא ביקר, לא היו חילופי משלחות והסכמים, והערבים גם הזרימו כספים או לפחות הבטיחו להזרים", אמר הגורם שמעורה ביחסי שתי המדינות. "לא היה דרוש הרבה מצדנו כדי לתחזק את הקשר, אבל ישראל לקחה אותם כמובן מאליו".
במקביל, בממשלו של הנשיא הקודם קארטס היו כמה שרים שמאוד אוהדים את ישראל וסיכנו המון כדי לקדם את היחסים. היעדר ההדדיות מצד ישראל - הותירה את אותם שרי חשופים. הנשיא החדש, כך התברר, לא אהב את המחטף שביצע קודמו כשהודיע על העברת השגרירות לירושלים ימים ספורים לפני חילופי השלטון.
גורם בשגרירות פרגוואי לא היה מופתע מההחלטה של הנשיא החדש לחזור למשרד הישן בתל אביב. הגורם אף גילה שאפילו חוזה השכירות של השגרירות בירושלים היה מותאם ליציאה מוקדמת. כך או כך, הנשיא בניטס הודיע שלא יסגור את שגרירות ארצו בישראל. שר החוץ של פרגוואי אמר כי ההחלטה הישראלית לסגור את שגרירותה באסונסיון הייתה נמהרת.